במצב שבו בני זוג נמצאים בעיצומו של סכסוך משפחתי, הם לרוב סבורים כי ברירת המחדל שלהם היא פניה לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני לצורך פתרון המחלוקת. בעוד בית המשפט לענייני משפחה נוהג להפנות את הצדדים להשתתף בהליך גישור חובה מטעמו, ישנה אפשרות להשתתף בהליך גישור עוד לפני פתיחת תיק הגירושין בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה.

במקרים רבים, פתיחת תיק גירושין תוביל להסלמת הסכסוך ולהעמקת הקרע שבין הצדדים. מנגד, השתתפות בהליך גישור מחוץ לכותלי בית המשפט עשויה להעניק לצדדים חופש לעצב בעצמם את ההסדרים המשפטיים שילוו אותם בהמשך חייהם באמצעות ניהול דיאלוג מכבד ומאפשר בתיווכו של מגשר אובייקטיבי.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין וגישור קארו, אנקרי ושות'

ניהול הליך גירושין בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה

ניהול הליך גירושין בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה עלול להיות ממושך, ולרוב כרוך בהוצאות כספיות כבדות של בני הזוג שהחליטו להיפרד. במקרים רבים ניהול ההליך בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה דווקא מוביל להחרפת הסכסוך ולהעמקת הנתק והקרע בין הצדדים ועלול להשפיע לרעה על ילדיהם.

אפשרות חלופית שעומדת בפני בני זוג שהחליטו להתגרש היא להשתתף בהליך גישור גירושין. מדובר בהליך שתכליתו לסייע ביישוב סכסוכים באמצעות מתן חופש לצדדים לנהל ביניהם דו שיח פתוח ולגבש הסכמות משותפות. במהלך הליך גישור גירושין מגשר אובייקטיבי וניטרלי מסייע לצדדים לנהל ביניהם דו שיח פתוח ומאפשר, ממקד אותם בסוגיות השנויות במחלוקת ואף מציע להם פתרונות יצירתיים.

חשוב להבהיר כי הליך גישור גירושין הוא הליך וולונטרי ולכן כל צד רשאי לפרוש ממנו בכל שלב ולשוב למסלול הקונבנציונאלי של ניהול הליך משפטי בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני.

השתתפות בהליך גישור גירושין מאפשרת לצדדים לעצב את עתידם בעצמם

בהליך גישור גירושין שני בני הזוג מוזמנים להביע את עמדותיהם, רצונותיהם וצרכיהם ביחס לכל נושא שנוי במחלוקת. ההליך מתבצע במסגרת אינטימית ודיסקרטית בהשתתפות הצדדים והמגשר בלבד. חשוב לציין כי המגשר מחויב לשמור על חובת סודיות כאשר כל המידע שנאמר על ידי הצדדים במסגרת הליך הגישור הוא חסוי ואינו יכול לשמש במסגרת הליכים משפטיים שמתנהלים בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני.

הליך גישור מהווה חלופה יעילה מאוד לניהול הליכים משפטיים, אשר מעניקה לצדדים הזדמנות לקיים ביניהם דו שיח פתוח בכל הקשור לסוגיות המשפטיות שבמחלוקת כגון משמורת ילדים, זמני שהות עם ילדים, מזונות, חלוקת רכוש ועוד. תוך כך, השתתפות בהליך גישור חוסכת לצדדים את הטרחה הנלווית להגשת תביעות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. לצורך קבלת תוקף מחייב של פסק דין, הצדדים יצטרכו להגיש את הסכם הגירושין שגיבשו לאישורו של בית משפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.

הליך גישור גירושין הלכה למעשה

על פי רוב, הליך גישור גירושין יתחיל בפגישת היכרות שיקיים המגשר יחד עם שני בני הזוג. במסגרת הפגישה המגשר יסביר לצדדים מהן מטרות הליך וכיצד הוא מתנהל בפועל ובתוך כך יענה על שאלותיהם של הצדדים. לאחר מכן, המגשר יקיים פגישות נפרדות עם כל אחד מבני הזוג לצורך הבנת שאיפותיו בכל הקשור לגירושין ולפירוק התא המשפחתי.

בשלב הבא, המגשר יערוך פגישות משותפות בהשתתפות שני הצדדים אשר במהלכן יתנהל שיח ביניהם בתיווך המגשר, שאף יציע להם פתרונות מעשיים ויקדם תקשורת פתוחה ביניהם. לאחר שגובשו ההסכמות בין הצדדים, המגשר ירכז אותן במסגרת הסכם גירושין כולל שמתייחס לכלל הסוגיות הקשורות לגירושין כגון מזונות, חלוקת רכוש, זמני שהות ועוד.

מהם יתרונותיו של הליך גישור גירושין?

צדדים שמשתתפים בהליך גישור גירושין נהנים משלל יתרונות לעומת צדדים שהחליטו לנהל הליך גירושין בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. בעוד ניהול הליך משפטי עלול להימשך חודשים רבים ואף שנים, הליך גישור גירושין לרוב אורך בין חודשיים לשלושה חודשים. יתרה מזאת, הצדדים בהליך גישור נהנים מגמישות ביחס למועדי הפגישות עם המגשר וזאת בשונה ממועדי דיונים בבית המשפט או בבית הדין הרבני הכפופים ליומנו של בית המשפט או של בית הדין ולכן עלולים להתקיים במועדים שאינם מתאימים לצדדים.

בעוד הליך משפטי בבית משפט לענייני משפחה מתבסס על שיטת משפט שבה שני הצדדים הם יריבים האחד של השני, הליך גישור שמתקיים מחוץ לכותלי בית משפט מסייע בביסוס תקשורת פתוחה בין הצדדים וביצירת דיאלוג מאפשר בדרך לגיבוש הסכמות בנושאים השנויים במחלוקת. יתרון נוסף בהשתתפות בהליך גישור ניתן למצוא בכך שבני הזוג לשעבר משמשים שותפים פעילים בגיבוש הסכם הגירושים שילווה אותם בעתיד, ולכן הם לרוב מחויבים יותר לנהוג לפי הוראותיו ולקיימן.

נוסף על כך, השתתפות בהליך גישור גירושין משדרת גם לילדיהם של הצדדים מסר חינוכי שלפיו ניתן להתגבר על מכשולים ולהגיע להסכמות משותפות גם במקרים של חילוקי דעות קשים. באופן כזה ילדיהם של הצדדים אינם צריכים לבחור צד במאבק משפטי בין הוריהם, והם מקבלים דוגמה לשיתוף פעולה בעת משבר.

השתתפות בהליך גישור גירושין מובילה לחיסכון משמעותי בעלויות

השתתפות בהליך גישור גירושין היא לרוב חסכונית הרבה יותר בהיבט הכספי לעומת השתתפות בהליך שיפוטי בבית משפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. צדדים להליך משפטי מחויבים לשלם אגרות בית משפט, להופיע לדיונים בתיק, להפסיד ימי עבודה, לשלם לעורך דין עבור פתיחת תיק ועריכת מסמכים משפטיים, ניסוח והגשת בקשות שונות, מתן ייצוג משפטי בדיונים ועוד.

מנגד, התשלום למגשר בהליך גישור גירושין הוא עבור ניהול פגישות הגישור ועריכת הסכם הגירושין. לפיכך, העלות הכוללת של הליך גישור גירושין היא נמוכה משמעותית ביחס לעלות הכרוכה בניהול הליך גירושין בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני.

עורכי הדין נאוה אנקרי מלמד ויצחק קארו (צילום: סאלי פטל)
עורכי הדין נאוה אנקרי מלמד ויצחק קארו | צילום: סאלי פטל

משרד עורכי דין וגישור קארו, אנקרי ושות' עוסק בניהול הליכי גישור גירושין, עריכת הסכמי גירושין, הסכמי ממון, חלוקת רכוש, תביעת מזונות, זמני שהות, צוואות וירושות ועוד. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.