הסדר מותנה הוא למעשה הסכם שנערך בין המדינה ובין החשוד המאפשר לתובע שסבור כי יש מספיק ראיות כדי להעמיד את החשוד לדין, לסגור את התיק נגדו בתנאי הסדר מותנה. כדי להבין את חשיבות ההסדר המותנה רצוי להבין כיצד ההליך הפלילי מתנהל ובאיזה אופן הוא משפיע על חשודים ונאשמים.
בהליך פלילי במדינת ישראל המדינה משמשת כתובעת האחראית על מיצוי הדין עם עבריינים לצורך שמירה על האינטרס הציבורי שנפגע בעקבות ביצוע העבירה. במקרה של הרשעה פלילית בסופו של ההליך, האזרח שיורשע עלול להיענש באמצעות עונש מאסר בפועל, מאסר באמצעות עבודות שירות, מאסר על תנאי, שירות לתועלת הציבור, קנסות ועוד. יתרה מזאת, הרשעה פלילית מלווה בסטיגמה חברתית שעלולה להקשות על אדם שהורשע להמשיך בחייו, לעבוד ולהתפרנס.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין גיל באיער, לחץ/י כאן
הסדר מותנה - קווים לדמותו
במסגרת תיקון 66 לחוק סדר הדין הפלילי שנכנס לתוקף בשנת 2013, המחוקק למעשה יצר כלי משפטי חדש שנקרא "הסדר מותנה" המאפשר לתובע להימנע מהגשת כתב אישום נגד חשוד גם במצב שבו נמצאו מספיק ראיות לצורך העמדתו לדין, ולסגור את התיק הפלילי בתנאים של "הסדר מותנה".
חשוב לציין כי עד לתיקון 66, שיקול הדעת של התביעה היה מעוגן בסעיף 62 לחוק סדר הדין הפלילי אשר לפיו תובע שמצא ראיות לביצוע עבירה צריך להעמיד את החשוד לדין או לסגור את התיק הפלילי מכיוון שנסיבות העניין לא מתאימות להעמדה לדין. לפיכך, בכל מקרה שהיו די ראיות והנסיבות הצדיקו העמדה לדין, לתובע לא נותר שיקול דעת והוא היה מחויב להעמיד את החשוד לדין.
הסדר מותנה לעומת זאת הוא הליך מקל יותר אשר מתבצע עוד טרם ההגעה לבית המשפט ובמסגרתו לא מוגש כתב אישום נגד החשוד כאשר כל ההליך מתבצע בין החשוד ובין התביעה וברוב המקרים העונשים יהיו מקלים באופן משמעותי. נוסף על כך, לחשוד לא תירשם הרשעה בגיליון הרישום הפלילי. כדי להביא לסגירת התיק ב"הסדר מותנה" יש צורך לעמוד במספר תנאים סף מחייבים שיפורטו להלן.
תנאי סף מחייבים לצורך סגירת תיק בהסדר מותנה
כדי שתיק יתאים לסגירה בהסדר מותנה המחוקק קבע מספר תנאים מרכזיים:
- לנאשם אין רישום פלילי מחמש השנים האחרונות ואין בעניינו חקירות או משפטים פליליים תלויים ועומדים שאינם חלק מההסדר.
- העבירות שבוצעו הן עבירות ספציפיות שנקבעו בחוק ובהנחיית היועץ המשפטי לממשלה.
- התובע סבור שהעונש המתאים לחשוד אינו כולל רכיב של מאסר בפועל.
באמצעות קביעת התנאים הנ"ל המחוקק אפשר לחשודים נורמטיביים ללא עבר פלילי שביצעו עבירה שנחשבת "קלה" בחומרתה להיחלץ מההליך הפלילי הרגיל, תוך סגירת התיק בהסדר מותנה שכולל עונש מקל שהולם את חומרת העבירה. יתרה מזאת, המחוקק קבע כי לחשוד לא יירשם רישום פלילי שייפגע ביכולתו להמשיך את חייו ולממש את שאיפותיו המקצועיות בעתיד. כך, ניתן לשמור על האינטרס הציבורי ובמקביל ליהנות מאזרח נוסף שיחזור למוטב ולא ייפול נטל על החברה כעבריין מורשע.
העבירות שמתאימות לסגירת תיק בהסדר מותנה כוללות בין היתר עבירות של הסגת גבול, איומים, זיוף, תקיפה (שלא גרמה לחבלה), גניבה, זיוף שלא בנסיבות מחמירות, מעשה מגונה, הטרדה מינית, הטרדה טלפונית, תגרה, החזקת רכוש גנוב, היזק לרכוש, רשלנות בהחזקת חיה, רשלנות בהחזקת נשק, איסור מכירת אלכוהול לקטין, תקיפת שוטר, קבלת דבר במרמה ועבירות נשק (מסוג עוון). המחוקק קבע בסעיף 67ג(א) לחוק סדר הדין הפלילי את העונשים שהתובע יכול לכלול בתנאי ההסדר המשתנים ממקרה אחד למשנהו לפי הנסיבות, החשוד הספציפי והמשא ומתן מול רשות התביעה. התובע רשאי לכלול בהסדר המותנה את העונשים הבאים:
- תשלום פיצוי לנפגע העבירה.
- תשלום קנס לאוצר המדינה.
- התחייבות של החשוד להימנע מביצוע עבירות, למשך תקופה שלא תעלה על שנה.
- עמידה בתנאים של תוכנית טיפול ושיקום שתקבע על ידי קצין מבחן ולא תעלה על שנה.
באיזה שלב מתקיים דיון באפשרות לסגור תיק בהסדר מותנה?
באופן שגרתי הליך פלילי נפתח בחקירה שלאחריה תיק החקירה מועבר לתביעה המשטרתית או לפרקליטות לצורך גיבוש החלטה ביחס להעמדה לדין. במהלך גיבוש ההחלטה התובע יכול לסבור כי נתוני התיק מאפשרים לסגור את התיק בהסדר מותנה כאשר במקרה כזה עליו להודיע על כך לחשוד. במצב כזה לחשוד או לסנגורו תהיה אפשרות לעיין בחומר החקירה הרלבנטי ובטיוטת כתב האישום. בהמשך החשוד יצטרך להחליט אם הוא מוכן לקבל את תנאי ההסדר המותנה. אם החשוד יחליט לא לקבל את תנאי ההסדר, ברוב המקרים יוגש נגדו כתב אישום. במצב שבו החשוד יחליט לקבל את תנאי ההסדר הוא יידרש לעמוד בתנאי ההסדר המותנה שגובש עם רשות התביעה ובשלב הבא ייסגר התיק בעניינו.
עם זאת, סנגור ותיק ומנוסה יידע לזהות, כבר בשלב ראשוני, האם תיק מסוים ילך לכיוון של הסדר מותנה או לא. ובמידה שהסנגור יזהה כי מדובר בתיק גבולי (כגון: תיק של מעשה מגונה קל או תיק של גניבה בסכום של מעל ל-1,000 שקלים), הוא ימליץ ללקוח להגיש למשטרה (עם העתק לשלוחת התביעות/הפרקליטות) בקשה להעברת התיק למסלול של הסדר מותנה, בצירוף נימוקים מתאימים ומסמכים רלבנטיים.
תנאי לסגירת התיק בהסדר מותנה - הודאה בביצוע העבירה
כדי להביא לסגירת תיק בהסדר מותנה, החשוד יצטרך להודות בביצוע העבירה ולקיים את התנאים המפורטים בהסדר. מנגד, התובע יתחייב להימנע מהגשת כתב אישום נגד החשוד. בהמשך, אחרי שהחשוד יעמוד בתנאים שנקבעו לו בהסדר המותנה, התיק בעניינו ייסגר, לא יוגש נגדו כתב אישום ובגיליון הרישום שלו יירשם כי התיק נסגר בהסדר.
ההבדל העיקרי בין הליך פלילי סטנדרטי ובין סגירת תיק בהסדר מותנה מתבטא בכך שבהסדר מותנה החשוד למעשה נהנה מענישה מקלה ומכך שבסופו של ההליך בעניינו לא תירשם הרשעה בגיליון הרישום הפלילי שלו.
הסדר מותנה עשוי לשנות את התמונה עבור החשוד
הסדר מותנה הוא כלי משפטי יעיל שעשוי לשנות את פני הדברים עבור חשוד שנפגש בפעם הראשונה עם רשויות אכיפת החוק. על כן, ישנה חשיבות רבה לקבלת ייצוג משפטי מעורך דין מנוסה ומיומן בתחום המשפט הפלילי כדי שיפעל מול רשויות התביעה לצורך גיבוש הסדר מותנה באותם מצבים שבהם התביעה לא הציעה הסדר מותנה מיוזמתה.
עורך הדין ייבחן את חומר הראיות שנאסף נגד החשוד ובהתאם יגבש עם הלקוח החלטה ביחס לקבלת ההסדר המותנה ותנאיו. אם הוחלט לפנות לכיוון של הסדר מותנה, עורך הדין ינהל משא ומתן מול רשויות התביעה כדי להשיג את התנאים הטובים ביותר עבור החשוד.
משרד עו"ד פלילי גיל באיער הנו משרד ותיק העוסק בייצוג בבתי המשפט השונים בעבירות אלימות, מרמה, סמים, רכוש, מין ועוד וכן עוסק במחיקת רישום פלילי ומשטרתי. עו"ד גיל באיער הנו בעל ותק מקצועי של 23 שנים, מנהל פורום כתב אישום במשפט הפלילי באתר LawGuide, עבד כתובע משטרתי והיה מועמד לשיפוט. לקריאת חוו"ד מקצועיות אודות עו"ד גיל באיער - לחץ כאן. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ, מכל סוג, או המלצה לנקיטת הליך משפטי או אי נקיטת הליך משפטי. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עשויה להשתנות, מעת לעת.