שנת 2020 עברה על המגזר העסקי והפרטי כסערת הוריקן והותירה אחריה הרס כלכלי שנגע כמעט בכל אחד מאיתנו. תמונות של עסקים קורסים, משפחות שירדו במדרג החברתי-כלכלי, בתקופה קצרה מאוד.
אנשים שהיו בצד התורם, בעלי עסקים במיוחד מתחום המסעדנות והפנאי, מצאו עצמם עומדים מול המצלמות של ערוצי החדשות ומתחננים לפרנסה. כולנו זוכרים את הבעלים של הפלאפל בדרום שלא הצליח לעמוד בראיון שערכו עמו ופרץ בבכי קורע לב מול כולנו.
לפניה ישירה אל משרד עורכי הדין אלגבי אגבלי ושות', לחץ/י כאן
חוק הקפאת הליכי גבייה ופריסת תשלומים ליחידים ועסקים
בספטמבר 2020, המדינה, בניסיון להקל על אזרחי ישראל, אישרה בכנסת את חוק הקפאת הליכי גבייה ופריסת תשלומים ליחידים ולעסקים. חוק שנולד אך ורק מתוך משבר הקורונה. הרעיון של חוק זה הוא לאפשר לבעלי חוב לדחות את התשלומים שלהם למועד מאוחר יותר, לפרוס את חובם לתקופה ארוכה יותר ובעיקר להימנע לתקופה קצרה מהתמודדות מול הוצאה לפועל.
אין ספק שזה היה צעד מבורך שנתן לבעלי החוב את אפשרות לנשום עוד מספר חודשים. אך, מה קורה עם החובות לאחר תקופת הקורונה? הרי כולנו יודעים שחובות צריך להחזיר. נכון שפתיחת המשק מחדש מאפשרת לחלק מהעסקים ומהיחידים לשוב ולחזור לגלגל הכלכלה, לנסות להחזיר לעצמם את השליטה הכלכלית על התא המשפחתי שלהם.
סכנה אמיתית לאבד את כל הרכוש והנכסים
אבל, בתאונה כמו בתאונה, יש פצועים והרוגים על הכביש. אנשים רבים מצאו את עצמם ללא יכולת להחזיר את החובות שלהם. ללא יכולת לשלם הלוואות שנלקחו טרום תקופת הקורונה, ללא יכולת לשלם את המשכנתא על הנכס שלהם ובמצב של סכנה אמיתית לאבד את כל רכושם ונכסיהם.
כאן עולה השאלה, האם זאת היא דרך ללא מוצא? האם התחזיות השחורות שעולות חדשות לבקרים על אנשים שישימו קץ לחייהם בעקבות חדלות פירעון, תתממשנה חלילה. עו"ד חן אגבלי מבעלי חברת עורכי דין אלגבי אגבלי חושב אחרת. למעשה הוא מציג בפנינו תמונה לא פשוטה, אך ללא ספק אופטימית. נראה כי קיימת דרך להגיע להסדר חובות ולשמור על הנכסים שלנו.
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש
בספטמבר 2019 המדינה הוציאה את חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, שבבסיסו עומדת התובנה כי אדם אשר הגיע לחדלון פרעון, מתום לב יהיה זה אך נכון לעזור לו להשתקם, להחזיר חלק מחובותיו ולחזור במהרה לתרום לחברה היצרנית שאנו חיים בה. למעשה, על ידי חוק זה המדינה אומרת לך, אינך יכול להחזיר את חובותיך בגלל קשיים שנקלעת אליהם, אנחנו כאן לסייע לך.
עו"ד חן אלגבלי טוען כי כמעט כל חוב ניתן לפרוע על ידי הגעה להסדר, דיון ובחינת היכולות של האדם. דוגמא לזוג שפתחו מסעדה במרכז הארץ, שנה לפני הקורונה. הם רכשו נכס והשקיעו במקום מעל למיליון שקלים, כאשר רוב ההשקעה התבססה על הלוואות מהבנקים ומגופים פיננסיים נוספים. המסעדה, על פי התחזיות, הייתה צריכה להצליח להחזיר את ההשקעה בתקופה של שנתיים מיום הפתיחה. כמובן שהקורונה טרפה את כל הקלפים ובני הזוג נותרו עם נכס שקבור תחת חובות כבדים, ספקים שלא קיבלו תשלום על הסחורה שלהם, הלוואות ענק וחלום שנשבר. גם פתיחת המשק לסירוגין, לא הצליחה להציל את המסעדה ובני הזוג הגיעו לכדי חדלות פירעון.
הסדר חובות עשוי לאפשר לחייב לשמור על נכסיו
הפתרון שעמד בפני בני הזוג הוא הגשה להסדר חובות בניסיון לשמור על הנכס שלהם ולנסות ולשקם את המסעדה. עו"ד חן אגבלי טוען כי למעשה, זאת היא כמעט הדרך היחידה של בני הזוג לנסות ולהשתקם, אם הם לא מצליחים לגייס את הכספים להחזר החובות ממקורות מימון אחרים. כאן גם מדגיש עו"ד אגבלי שאסור בשום פנים ואופן להתפתות ולפנות לגורמים עם גוון פלילי, כמו השוק האפור. אם אינכם מצליחים להחזיר את החובות שלכם לבנקים או לשלם לספקים, אין שום דרך שתצליחו להחזיר הלוואות לשוק האפור ומלבד חיים בצל סכנה מתמדת, פחדים ואיומים, לא תרוויחו דבר.
אך מה המשמעות של הגשה להסדר חובות מבחינת הנכסים שלנו, האם בקשה להסדר חובות תגרום לנו לאבד את הבית שלנו בהכרח? עו"ד חן אגבלי טוען כי כל מקרה לגופו, אך אין מניעה לגשת להסדר חובות ולשמור על הנכסים. זה קיים וזה קורה כל הזמן, רק צריך לפנות לגורם מקצועי ולקבל ייעוץ לאורך כל התהליך. במקרים מעין אלה חוק חדלות פרעון הוא בגדר בשורה לאותם חייבים שמתקשים להחזיר את החובות שלהם והוא מאפשר להם להתמודד עם חובות שבדרך אחרת לא היו מצליחים להחזיר ובתוך זמן קצר. או כלשונו של החוק, להצליח ולהביא ככל האפשר לשיקומו הכלכלי של החייב ולקדם את שילובו מחדש במרקם החיים הכלכליים.
קבלת ייעוץ משפטי מקצועי מעו"ד שעוסק בחדלות פירעון והסדרי חובות
לסיכום, בחרנו לצטט את עו"ד חן אגבלי "קודם כל צריך להרגע, אין חוב שלא ניתן להסדיר". אז לאחר שהבנו כי ניתן להגיע להסדר חובות ולשמור על הנכסים ולאחר שהבנו כי עיכוב התשלומים בתקופת הקורונה לא באמת פתר את הבעיה, אלא רק דחה אותה. נמליץ על קבלת ייעוץ מעו"ד שמתמחה בתחום חדלות פירעון והסדרי חובות, למידה של הזכויות והאופציות העומדות בפנינו ותחילתו של מסע שאנחנו אולי לא מכירים, אבל בסופו זורחת השמש.
עו"ד חן אגבלי, מתמחה במחיקת חובות מבלי להיזקק להליך פשיטת הרגל ובשמו החדש חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. עורך הדין אגבלי מנהל את המרכז לפשיטת רגל ומחיקת חובות. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.