מפגשים מיניים המתרחשים בין אנשים בוגרים בהסכמה אינם מעניינם של רשויות החוק ובתי המשפט, אבל מה אם יום אחד, זמן מה לאחר קיום היחסים האינטימיים, לפתע שומע הגבר את המשפט הבא: "אני בהריון, אתה עומד להיות אבא"?

לעתים מדובר בבשורה משמחת עבור ההורה לעתיד, אך ישנם לא מעט מקרים שבהם הגבר מבין כי הוא עומד להפוך לאב מבלי שבחר בכך, ומבלי שהוא יכול לעשות דבר בעניין. לפעמים מדובר בהריון לא מתוכנן, אך פעמים אחרות מבין הגבר כי האישה שאיתה קיים יחסים אינטימיים הוליכה אותו שולל במטרה להיכנס להריון, מבלי שהוא עצמו יהיה שותף לכך.

ישנם מצבים שבהם הגבר מגלה כי הפך לאב רק לאחר שהילד כבר נולד, והוא נאלץ להתמודד עם מציאות קיימת, הכוללת חובות שונות כלפי הילד כגון תשלום מזונות. מהן האפשרויות המשפטיות העומדות בפניו? כיצד מתייחסים בתי המשפט למקרים כאלה? והאם ניתן להגיש תביעה בגין גניבת זרע?

לפנייה ישירה אל משרד עו"ד וגישור קארו, אנקרי ושות' לחץ/י כאן

האם גניבת זרע היא מעשה פלילי, וכיצד ניתן להוכיח תרמית או הטעיה?

בראש ובראשונה חשוב לדעת כי הביטוי "גניבת זרע" אינו מוגדר בחוק, כאשר מבחינה משפטית הוא מעורר סוגיות ומחלוקות הנתונות לפרשנות. הביטוי בא לתאר מצב שבו אישה נכנסת להריון תוך הטעיית הפרטנר כי היא משתמשת באמצעי הגנה או אינה יכולה להיכנס להריון.

על אף המילה "גניבה", לא מדובר במעשה פלילי. השימוש המשפטי בביטוי זה שגור בדרך כלל במקרים שבהם האם מגישה תביעת אבהות ומזונות מהאב, כאשר הגבר מבקש להפחית את גובה המזונות או מבקש לתבוע את האישה בגין תרמית.

כיצד בתי המשפט מתייחסים לגניבת זרע, ובאילו מקרים ניתן לתבוע פיצויים?

באופן עקרוני, פסיקות בתי המשפט מטילות אחריות על הגבר בכל הנוגע לתוצאות קיום יחסי המין עם האישה באופן שווה לאחריות המוטלת על האישה, ומכל מקום בתי המשפט מתחשבים קודם כל בטובת הילד ולא בטובת הוריו. משמעות הדבר היא שהגבר יחויב בתשלום דמי מזונות עבור ילדו, ללא קשר לנסיבות שהובילו ללידתו. לצורך חיוב הגבר בתשלום מזונות, הוא יידרש לבצע בדיקת אבהות כדי לוודא שהוא אכן האב הביולוגי.

עם זאת, ניתן להגיש תביעה נזיקית לפיצויים כנגד האישה, בטענה של תרמית וכן הטעיה, מצג שווא ועוד. זאת במקרים שבהם אכן מדובר בהונאה מכוונת מצדה של האישה, וכאשר ניתן להוכיח זאת. לא פעם החליטו בתי המשפט שלא לפסוק פיצויים לטובת הגבר גם במקרים של תרמית, וזאת מכיוון שמדובר למעשה בפגיעה של דמי המזונות עבור הילד, אשר משולמים לאב כפיצויים.

ואולם, במקרים מסוימים גברים שאבהותם נכפתה עליהם זכו בפיצויים, כאשר גובה הפיצויים הגיע לעשרות אלפי שקלים. כדי להוכיח את הטענות, יש חשיבות רבה לקבל ייעוץ מעמיק מעורך דין אשר עוסק ובקיא במקרים של גניבת זרע.

האם ניתן לסרב לבצע בדיקת רקמות להוכחת אבהות או לא לשלם דמי מזונות לילד?

בית המשפט מוסמך להורות לגבר לבצע בדיקת אבהות גם אם אינו מעוניין בכך, וזאת מכוח חוק מידע גנטי. חשוב לציין כי במקרים שבהם הגבר מסרב לבצע את הבדיקה, יקבע בית המשפט כי הוא האב לאור סירובו.

רק במקרים שבהם האישה נשואה לגבר אחר, בית המשפט לא יאשר את ביצוע בדיקת האבהות, וזאת כדי להימנע מהכרזה על ילד ממזר, על כל ההשלכות הנובעות מכך.

מלבד זאת, גם גבר אשר אבהותו נכפתה עליו מחויב לשלם מזונות עבור הילד בדיוק כמו כל הורה אחר, וזאת מכיוון שבתי המשפט דואגים לטובת הילד. רק במקרים בודדים וחריגים ייפסקו מזונות מופחתים בעקבות גניבת זרע.

האם אפשר לדרוש את הפסקת ההיריון במקרה של גניבת זרע?

בית המשפט לא יאשר ביצוע הפלה בניגוד לדעתה של האם, גם אם הגבר יטען שנכנסה להריון עקב גניבת זרעו. זאת מכיוון שזכותה של האם לקבל החלטות הקשורות בגופה, לרבות ההחלטה האם לשמור על העובר או לא, גוברת על זכויותיו של האב.

חשוב לדעת כי גם במקרים המעטים שבהם הגבר זוכה בפיצויים, בית המשפט יכול לקבוע כי הכספים יועברו אל האב בעתיד, וזאת כדי לא לפגוע בתשלום המזונות ובטובת הילד. עם זאת, ייתכן שמגמת הפסיקה משתנה לאיטה וניתן יותר משקל לזכותם של הגברים להחליט על אבהותם.

מכל מקום, מדובר בנושא מורכב וסבוך המצריך קבלת ייעוץ משפטי מקיף מטעם עורך דין העוסק בתחום ספציפי זה ומכיר לעומק את סוגיותיו.

משרד עו"ד עורכי דין וגישור קארו, אנקרי ושות' עוסק שנים רבות בתחום דיני המשפחה, ופועל לייצוג גברים שהפכו לאבות בעל כורחם, מתוך אמונה כי הפסיקה צריכה להשתנות ולהביא בחשבון גם את זכותם של הגברים להחליט לגבי הפיכתם להורים. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.