כחלק מהמלחמה שמנהלת המדינה בתופעת העסקת עובדים זרים באופן לא חוקי ובשמירה על זכויותיהם הסוציאליות של העובדים, נחקק חוק עובדים זרים אשר קובע מהם העונשים שיינקטו כנגד מעסיקים אשר מפרים את החוק.
כל העסקה של עובד זר ללא היתר מתאים מהווה עבירה פלילית. כאשר המעסיק דואג לעובד הלא חוקי ללינה או אינו מסדיר עבורו ביטוח רפואי, מדובר בעבירה חמורה אף יותר. בהתחשב בכל זאת, לאחרונה נגזר עונשם של בני זוג, הורים לארבעה ילדים, אשר העסיקו עובדת זרה שלא כדין בעבודות משק בית במשך חמש שנים. העובדת גם לנה בביתם ובשנות העבודה הראשונות עבורם לא נערך לה ביטוח רפואי.
בית הדין האזורי לעבודה בחיפה קבע את עונשם בהתחשב בכך שמדובר בנסיבות מחמירות ובתקופת העסקה ממושכת, אך עם זאת כי לא מדובר בהעסקת העובדת במסגרת עיסוקם של בני הזוג וכי במרבית התקופה דאגו לביטוח רפואי לעובדת. לבסוף נקבע כי כל אחד מהם ישלם קנס בסכום של 26 אלף שקלים.
יש לכם שאלה בנושא העסקת עובדים זרים? לחץ/י כאן
העובדת הועסקה בביתם של בני הזוג אף על פי שאשרת העבודה שלה פגה לפני שנים
לפני שנקבע עונשם של בני הזוג, טענה הפרקליטות כי מדובר בעבירה של העסקת עובדת זרה בנסיבות מחמירות. זאת מכיוון שהעובדת הועסקה במשך חמש שנים בעבודות משק בית ואף לנה בנכס, אף על פי שוויזת העבודה שלה לא בתוקף כבר משנת 1997. עוד נטען כי אילולא היו נתפסים, בני הזוג היו ממשיכים בהעסקתה גם היום.
מעבר לכך טענה הפרקליטות כי בשנים הראשונות שבהן עבדה בביתם, הם לא ערכו לה ביטוח רפואי ובכך הוסיפו חטא על פשע. על כן העונש הראוי מבחינת הפרקליטות צריך להיות קנס שיוטל על כל אחד מהם בסכום של 45 אלף שקלים בגין העסקה שלא כדין, וקנס נוסף בסכום של עשרת אלפים שקלים עקב אי עריכת ביטוח רפואי. מעבר לכך ביקשה הפרקליטות שבני הזוג יחתמו על התחייבות כספית שבמסגרתה יתחייבו שלא להעסיק בעתיד עובדים זרים שלא כדין.
הקנס המקסימלי בגין העסקת עובד זר מבלי לדאוג לו לביטוח רפואי - כ-116 אלף שקלים
מצדו השני של המתרס ביקשו בני הזוג להבהיר כי הם לוקחים אחריות מלאה ומבינים את חומרת מעשיהם. לכך הוסיפו שהם מתחרטים על העסקת העובדת וציינו כי העובדה שהודו בביצוע העבירה מראה כי הפנימו את חומרתה ואין בכוונתם לבצע עבירה דומה בעתיד.
מעבר לכך ביקשו בני הזוג להתחשב בכך ששניהם עצמאים ועסקם נפגע בעקבות משבר הקורונה, בכך שאין להם עבר פלילי ובעובדה שיש להם ארבעה ילדים.
השופטת: יש צורך בענישה כספית מרתיעה מכיוון שהמניע לביצוע העבירה הוא כספי
בתחילת הדיון ניגשה השופטת לקבוע מהו מתחם הענישה ההולם במקרה זה. במסגרת זו ציינה כי יש לתת משקל לעובדה שמערכת החוק מתייחסת בחומרה לעבירות של העסקת עובדים זרים בניגוד לחוק, לאור הבעיות המוסריות והחברתיות הנובעות מכך. העובדים עצמם נפגעים כאשר במקרים רבים לא מסופקים להם תנאי עבודה מינימליים, וגם שוק העבודה עצמו נפגע.
על כן יש לקבוע ענישה מרתיעה, הוסיפה השופטת, כאשר העונש צריך להיות כספי לאור העובדה שמרבית העבירות נובעות משיקולים כלכליים. מכלול השיקולים הביא את השופטת למסקנה כי הקנס המינימלי צריך להיקבע על סכום של 17 אלף שקלים ואילו הקנס המקסימלי ייקבע על סך של 35 אלף שקלים.
העונש נקבע בהתחשב בנסיבותיהם האישיות של בני הזוג ולאור העובדה שעסקיהם נפגעו בעקבות מגפת הקורונה
לפני שנקבע העונש הספציפי למקרה זה, השופטת התחשבה גם בנסיבותיהם האישיות של בני הזוג. בין היתר הובאה בחשבון העובדה שנערך לעובדת ביטוח רפואי במרבית התקופה.
כך גם העובדה שהעסקתה לא נערכה במסגרת עיסוקם של השניים, שמדובר באנשים נורמטיביים ללא עבר פלילי, וכן שהפנימו את חומרת מעשיהם ונסיבותיהם האישיות בתקופה זו שבה הם נאלצים להתמודד עם משבר כספי עקב מגפת הקורונה. לבסוף ציינה השופטת כי יש להתחשב גם בכך שהתרשמה שמדובר במעידה חד פעמית של הזוג.
לאור כל זאת הוחלט להטיל על כל אחד מבני הזוג קנס בסך 20 אלף שקלים עבור העסקת עובדת זרה ללא היתר, וקנס נוסף בסך 6,000 שקלים בגין העסקתה ללא ביטוח רפואי. הסך הכולל של הקנסות עומד על 52 אלף שקלים.
ת"פ 521-11-19
ת"פ 60840-01-20
הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין לדיני עבודה והעסקת עובדים זרים LawGuide
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.