בחלק מהמקרים, יחסי העבודה בין המעסיק ובין העובד מסתיימים בחילופי האשמות, בוויכוחים ומלווים בטונים צורמים. לעיתים גם לאחר סיום יחסי העבודה בין הצדדים, המעסיק והעובד עשויים להמשיך להתבטא זה כלפי זה באופן פוגעני שעלול להוות פרסום לשון הרע.
בהתאם להוראות סעיף 24(א)(1ד) לחוק בית הדין לעבודה, לבית הדין האזורי לעבודה נתונה סמכות ייחודית לדון בתביעות שעניינן פרסום לשון הרע שנעשה במסגרת היחסים שבין עובד ובין מעסיק. זאת בכפוף לכך שתביעת לשון הרע קשורה ליחסי העבודה בין הצדדים. גם במצבים שבהם עילת התביעה התגבשה לאחר סיום יחסי העבודה כאשר הדברים פורסמו לאחר סיום הקשר בין הצדדים, הסמכות לדון בתביעה תהיה נתונה לבית הדין האזורי לעבודה.
כדי שבית הדין לעבודה יהיה מוסמך לדון בתביעת לשון הרע שהוגשה במסגרת יחסי עבודה או לאחר סיומם, בית הדין צפוי לבחון האם בין הצדדים התקיימו או מתקיימים יחסי עובד - מעסיק. סמכות בית הדין לדון בתביעת לשון הרע בין הצדדים תיכנס לתוקף אם וכאשר יוכרע כי בין הצדדים אכן מתקיימים יחסי עבודה או שיחסים כאלו התקיימו ביניהם בעבר.
יש לך שאלה בנושא לשון הרע בעבודה? לחץ/י כאן
באילו מקרים אמירה של מעסיק כלפי עובד תיחשב ללשון הרע?
כדי שבית הדין לעבודה יקבע שאמירה מסוימת מהווה לשון הרע, הנפגע מהאמירה יצטרך להוכיח לבית הדין כי מדובר באמירה שעלולה לבזותו, להשפילו ולפגוע בשמו הטוב ובכבודו. יתרה מזאת, הנפגע מהאמירה יידרש להוכיח שהדברים נשמעו על ידי צדדים נוספים ונאמרו שלא בתום לב. חשוב להבהיר כי דברי ביקורת שמשמיע מעסיק כלפי עובד אינם נחשבים לפרסום לשון הרע או להוצאת דיבה, וזאת בכפוף לכך שלא פורסמו על ידי המעסיק בפני צדדים שלישיים.
פרסום לשון הרע כלפי עובד לאחר סיום העסקתו עשוי לבוא לידי ביטוי בצורות רבות ומגוונות. בין שלל הפרסומים האפשריים ניתן לציין פרסום של פוסט פוגעני אודות העובד בפייסבוק או מתן חוות דעת שלילית ביחס לעובד לצד שלישי.
מאחר שעבודתו של אדם מהווה חלק מרכזי ומשמעותי בחייו, על פי רוב, עוגמת הנפש שתיגרם לעובד עקב פרסום לשון הרע על ידי מעסיקו לשעבר עלולה להיות משמעותית יותר לעומת עוגמת הנפש שהייתה עלולה להיגרם לו עקב פרסום לשון הרע שאינו קשור לעבודה.
בהקשר זה חשוב לציין כי מעסיק שמתבטא באופן שמהווה פרסום לשון הרע נגד העובד במסגרת יחסי עבודה או לאחר סיומם עלול לפגוע באפשרויות התעסוקה של העובד, תוך פגיעה בשמו הטוב ובמוניטין שלו. לפיכך, במקרה של פרסום לשון הרע ביחס לעובד על ידי המעסיק, העובד רשאי להגיש נגדו תביעת פיצויים בגין פרסום לשון הרע.
מעסיק שהפיץ מסרון פוגעני ביחס לעובד לשעבר חויב לשלם לו 100 אלף שקלים
בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע קיבל תביעת לשון הרע שהגיש עובד נגד מעסיקו אחרי שפוטר מהעבודה. העובד הגיש את התביעה נגד מעסיקו לשעבר בעקבות שליחת מסרונים והודעות דואר אלקטרוני שביצע המעסיק. במסגרת המסרונים והודעות הדואר האלקטרוני המעסיק ייחס לעובד מעילה בכספים שהתבצעה במסגרת העבודה.
לאחר שמונה חודשי עבודה, המעסיק הודיע לעובד שהועסק כמנהל מתחם של מסעדות באילת כי הוא מפוטר בשל צמצומים במקום העבודה. לאחר מספר ימים העובד גילה שמעסיקו שלח לבעלי מסעדות אחרים בעיר הודעת טקסט שבה כינה אותו בשמות גנאי וייחס לו מעשי גניבה. יתרה מזאת, המעסיק אף שלח הודעת דואר אלקטרוני לעמותת המסעדות בעיר ותוך כך האשים את העובד בגניבת כספים מהעסק.
האם המסרונים והודעת הדואר האלקטרוני חוסים תחת הגנת אמת בפרסום?
המעסיק טען להגנתו כי ההודעות שהפיץ ביחס לעובד חוסות תחת הגנת אמת בפרסום. הוא הוסיף כי הפיץ את ההודעות כדי להזהיר את יתר בעלי המסעדות בעיר ובכך מילא את חובותיו המוסריות והחברתיות כלפיהם.
אחרי שהשופט בחן את כלל העדויות והראיות הוא קבע שההודעות השפילו את העובד ופגעו בשמו הטוב. לקביעתו, הפרסומים נועדו להגיע לבעלי מסעדות רבים בעיר וחומרתם חורגת מעבר לסביר ומלמדת על היעדר תום לב מצד המעסיק. השופט הוסיף כי המעסיק לא הצליח להוכיח שהעובד מעל בכספים ולכן אין לקבל את טענתו בדבר קיומה של הגנת אמת בפרסום.
השופט פסק כי הפרסומים הפוגעניים נחשבים לאסורים על פי החוק ומהווים הפרה של חובות האמון ההדדיות בין המעסיק ובין העובד במסגרת יחסי העבודה.
ההודעות פגעו ביכולתו של העובד להתפרנס והלבינו את פניו
השופט ציין כי שליחת המסרונים והודעת הדואר האלקטרוני נחשבת לחמורה במיוחד מאחר שהלבינה את פניו של העובד ברבים וביישה אותו. עוד נקבע כי במשלוח ההודעות המעסיק התכוון לפגוע באפשרויות של העובד להמשיך לעסוק בתחום המסעדנות בעיר שבה אפשרויות התעסוקה הן מצומצמות ומוגבלות.
בסיכומו של דבר, השופט פסק שהמעסיק יפצה את העובד בסך של 100 אלף שקלים וישלם לו גם עבור הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד, סך כולל של 10,000 שקלים.
סע"ש 52891-11-14
הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין לזכויות עובדים בישראל LawGuide.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.