לאחרונה נדונה בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב תביעתו של אדם לבטל הסכם גישור שעליו חתם, לאחר שכבר אושר על ידי בית המשפט וקיבל תוקף משפטי מחייב. במסגרת אותו הסכם, אשר עסק בחלוקת הירושה שהותירה אמו המנוחה בינו ובין אחותו, נקבע כי הוא יקבל את הזכויות בדירה אחת, ואילו האחות תקבל את הזכויות בשתי דירות אחרות.
ההסכם הוגש לאישורו של בית המשפט מספר ימים לאחר שנחתם, ואושר כשבוע לאחר מכן. בתביעתו טען האח כי ביקש לבטל את ההסכם עוד לפני אישורו בבית המשפט, ולכן יש עילה לביטולו. מעבר לכך טען כי חתם על הסכם המקפח את זכויותיו מאחר שלא חש בטוב ולאור מצבו הרפואי המסובך, וזאת בניגוד לרצונו, לאחר שהופעל עליו לחץ.
למה האח לא מנע את אישור ההסכם בבית המשפט אף על פי שהתחרט?
אחותו התנגדה לביטול ההסכם וטענה כי בניגוד לדבריו של אחיה, הוא ידע בדיוק על מה הוא חותם לאחר הליכים משפטיים ממושכים שניהלו השניים. ואולם, בחינת השתלשלות העניינים הביאה את השופטת למסקנה כי האח אמנם חתם על ההסכם, אך ביקש לבטלו עוד לפני שבית המשפט אישר אותו.
יש לכם שאלה בנושא גישור משפחתי? לחץ/י כאן
אף על פי שלא פעל בזמן כדי לבטלו לפני אישורו, והתנהלותו במסגרת המשפט לא הותירה בה תחושה נוחה, החליטה השופטת כי הנסיבות במקרה זה מצדיקות את קבלת התביעה וביטול הסכם הגישור. עם זאת, לאור התנהלותו של האח והעובדה שלא פעל מספיק כדי למנוע מראש את אישור ההסכם בבית המשפט, הוחלט שלא לפסוק הוצאות עבור אף אחד מהצדדים, כך שכל אחד מהאחים יישא בהוצאות ההליך.
האם הורישה לבנה דירה אחת, וביקשה ששאר הנכסים יחולקו בין שני ילדיה באופן שווה
שני האחים ניהלו מספר הליכים משפטיים בנוגע לעיזבון שהותירה אחריה אמם, והגיעו להסכמה עקרונית שלפיה הצוואה שהותירה תקוים. במסגרת הצוואה הורתה האם לחלק את מלוא נכסיה בין שניהם באופן שווה - מלבד דירה אחת ברמת גן שאותה ביקשה להעביר לידה בנה בלבד.
כשנתיים לאחר מכן חתמו האחים על הסכם הגישור המדובר שנערך במסגרת הליך גישור והתנהל על ידי מגשרת. על פי ההסכם, הדירה שקיבל האח תישאר בבעלותו, ואילו האחות תקבל את הזכויות בשתי דירות אחרות.
עוד נקבע בהסכם שהאחות תעביר לאחיה סכום של 350 אלף שקלים בתוך יומיים מהרגע שההסכם יאושר, לצורך סילוק מוחלט וסופי של המחלוקת. ההסכם אושר כשבוע וחצי לאחר חתימתו. כחודש לאחר מכן הגיש האח את התביעה לביטולו.
האם אפשר לבטל הסכם פשרה לאחר שנחתם?
טענתו הראשית של האח במסגרת התביעה הייתה כי ביקש לבטל את ההסכם עוד לפני שאושר על ידי בית המשפט, ולכן קיימת עילה משפטית מובהקת לביטולו. לדבריו, הוא פנה אל המגשרת וגם לעורך דינו בבקשה לבטל את ההסכם כבר מספר ימים לאחר חתימתו, ולמרות זאת הוא הוגש לאישור בית המשפט. עוד טען כי גם אחותו וגם עורכת דינה ידעו על רצונו לבטל את ההסכם.
מלבד זאת טען כי ביום שבו חתם על ההסכם היה שרוי תחת לחץ נפשי ניכר, וזאת בשל מצבו הבריאותי והעובדה שהליך הגישור נמשך שעות רבות. בסופו של דבר, לטענתו, חתם על ההסכם בניגוד לרצונו ואף על פי שמדובר בהסכם המקפח את זכויותיו.
מצדו השני של המתרס, טענה האחות כי אחיה הגיע להליך הגישור עם ידע רב על שווי הנכסים שהותירה אמם והיה מודע היטב להסכם שעליו חתם. עוד טענה כי לא סבל מכל לחץ או מצוקה נפשית כשחתם על ההסכם, וביקשה מהשופטת שלא לבטל את ההסכם משום שאין כל עילה לכך.
מדוע לא הוגשה בקשה לבית המשפט לבטל את ההסכם עוד לפני שאושר?
בחינת הדברים הובילה למסקנה חד משמעית כי רצונו של האח לבטל את ההסכם היה ידוע לכל הנוגעים בדבר, כלומר לאחותו, לעורכי הדין ולמגשרת. הם אף נפגשו שוב במשרדה של המגשרת לאור בקשתו של התובע לבטל את ההסכם, וזאת לאחר שהוגש לאישור בית המשפט אך טרם אושר.
על פי ההלכה שנקבעה בפסיקה, הסכם גישור יכול לקבל תוקף משפטי מחייב של פסק דין רק לאחר אישורו של בית המשפט, ולא מספיק ששני הצדדים חתמו עליו. במקרה שאחד הצדדים מתחרט לאחר חתימתו ולפני שבית המשפט מאשר את ההסכם, אין אפשרות לתת להסכם תוקף של פסק דין.
בנסיבות אלה, השופטת לא נדרשה אפילו לבדוק אם האח אכן חתם על ההסכם מתוך לחץ, ואף על פי שהרגשתה לא הייתה נוחה מהתנהלותו במסגרת ההליך והוא לא הותיר רושם חיובי בחקירתו, הורתה השופטת על קבלת תביעתו וביטול ההסכם.
תה"ס 14882-06-19
הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין לגישור במשפחה LawGuide
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.