-"דוד כהן?
-כן?
-מדברת ויקי מתחנת ת"א צפון. אתה מוזמן אלינו לחקירה מחר בשעה שמונה וחצי בבוקר.
-או קיי... באיזה עניין מדובר?
-אני לא יכולה לפרט בטלפון. תגיע, בבקשה, מחר בשעה שמונה וחצי ליומן של תחנת ת"א צפון עם תעודת זהות.
-אבל במה מדובר?
-מצטערת אדוני, אני לא יכולה לפרט. או שתגיע, או שניידת תגיע לקחת אותך."
כך, פחות או יותר, נשמעת שיחה, שקיבלו רבים מלקוחותיי ממשטרת ישראל, כאשר נמסר להם כי הם דרושים לחקירה בחשד לתקיפת בת זוג.
יש לך שאלה בנושא כתב אישום במשפט הפלילי? לחץ/י כאן
מתי מוגשת תלונת שווא באלימות במשפחה?
חלק גדול מהתלונות הללו מוגשות כאשר בני הזוג נמצאים במהלכו של הליך פרידה או סכסוך גירושין. אינני טוען כי רוב התלונות המוגשות בגין תקיפת בת זוג הינן תלונות שווא. ועדיין, מניסיוני כתובע וכסנגור, ב-22 השנים האחרונות, באלפי תיקי אלימות במשפחה, מצאתי כי אחוז תלונות השווא הינו גבוה מהאחוז הרשמי המפורסם.
כסנגור, נאלצתי לפרוס בפני לקוחותיי, לאחר קריאת חומר הראיות בתיק (לאחר השלב של הגשת כתב האישום), כמו רופא לפני ניתוח, את מכלול הסיכויים והסיכונים האפשריים. זאת, כדי להעניק להם את זכות הבחירה האם להודות בעבירה, שחלקם טענו כי לא ביצעו, ולסיים את התיק בעונש קל, יחסית, או לכפור באשמה ולהסתכן בהטלת עונש כבד, שיכול להגיע למאסר בעבודות שירות ועד למאסר בפועל, במקרים הקיצוניים.
מרבית לקוחותיי, שהוגש נגדם כתב אישום, בחרו להודות באשמה ולצאת בעונש קל (לעיתים, בפסק דין ללא הרשעה) וייתכן שהייתי נוהג כמותם, לו הייתי בנעליהם. מצב דברים כואב ומכעיס זה מתאפשר נוכח עמדתן העקרונית (גם אם הלא מוצהרת) של משטרת ישראל והפרקליטות להימנע מהעמדה לדין של מתלוננות, גם אם התגלה שהגישו תלונות שווא.
אף אם סברנו כי תיקון הנחיית פרקליט המדינה מס' 2.5 בשנת 2016 העוסקת בנושא זה יועיל במשהו, הרי שבפועל התיקון לא שינה דבר ולא מצאנו כי מתלוננות שווא כלשהן הועמדו לדין.
מדוע מוגשות תלונות שווא בהליכי גירושין?
לפיכך, אין כל פלא כי היד קלה על ההדק ותלונות שווא בגין אלימות במשפחה עדיין מהוות כלי נשק משמעותי בתיקי גירושין. זאת, כאשר הן משמשות נשים רבות כאמצעי פסול להשגת מטרה משפטית: הרחקת הבעל מהבית, לתקופה מסוימת, ולאחר מכן הרחקתו לתקופה נוספת באמצעות צו הגנה, אמצעי לחץ להשגת מטרות בתיק הרכושי ועוד.
מתי כדאי לפנות לייעוץ משפטי?
כסנגור, שאיפתי היא כי החשוד יקבל ייעוץ, כבר בשלב שבו הסכסוך התחיל, ואפילו כבר בשלב שבו שהוא "מריח" צרות. זאת, כדי שיוכל להכין עצמו למצבים בלתי נעימים ואולי אף קיצוניים. במצב דברים זה, אייעץ ללקוח להתחיל להקליט את האירועים (בווידאו ובאודיו) וכל עוד אין מניעה, מבחינת תיק המשפחה, ומדובר בבת זוג בעייתית, אייעץ לו לצאת מהבית (כן, עד כדי כך).
אם כבר הוגשה תלונה, אני סבור שקבלת ייעוץ משפטי טרם החקירה היא דבר הכרחי. זאת, כדי שהלקוח יוכל להכין עצמו כראוי לקראת החקירה: לדעת אילו שאלות הוא צפוי להישאל, מהן טקטיקות החקירה הצפויות של החוקר, מה מותר לחוקר לעשות על פי חוק, ומה אסור לו לעשות, לסייע ללקוח להכין את גרסתו ועוד.
טקטיקות חקירה של חוקר
לצורך הדוגמא: מותר לחוקר לשקר בעל פה אך אסור לו לבדות ראיות בכתב. לכן, כנחקר, כאשר חוקר מטיח כלפיי טענה מסוימת (כגון: שהמתלוננת טוענת כלפיי דבר מה), הייתי משיב לחוקר כי אשמח להשיב על הטענה אך אני מבקש לראות את הטענה הכתובה מפי המתלוננת. במצב דברים זה, במידה שאין בידי החוקר הודעה כתובה של המתלוננת המאשימה אותי בביצוע עבירה כלשהי - הרי שהוא ייסוג מטענתו או שימשיך "למרוח" אותי ברמזים נוספים.
זכרו: כאשר חושדים בראש ממשלה או בראש עיר בלקיחת שוחד ואומרים לו כי אדם פלוני אמר שנתן לו שוחד, מה יאמר הנחקר? הוא יאמר זאת: "אדוני החוקר, לא היו דברים מעולם. אשמח להתייחס לטענה שציינת, אם תפנה אותי להודעה של אותו אדם שטוען זאת...". כלומר, אין די בטענה של החוקר, שמישהו אמר שביצעתם עבירה, עליכם לדרוש לעיין באותה הודעה שלכאורה נמסרה במשטרה על ידי אותו אדם והפלילה אתכם בביצוע עבירה, כדי שבכלל תידרשו להשיב על טענת החוקר שביצעתם עבירה. במידה שהחוקר מתחמק ואינו מוכן להציג בפניכם את אותה ראיה שמפלילה אתכם בביצוע עבירה, הרי שאינכם צריכים להשיב דבר מלבד מאשר לומר כי אינכם צריכים להשיב דבר, מכיוון שלא הוצג בפניכם דבר. עם זאת, במידה שביכולתכם לספק הכחשה לחשדות נגדכם, רצוי כללית, המגובה בראיות (אם קיימות), עדיף לעשות כן. זאת, ע"מ שלא ייטען נגדכם ששמרתם בחקירתכם על זכות השתיקה (דבר שעלול לחזק את הראיות נגדכם), במידה שקיימת ראיה מפלילה, שלא הוצגה בפניכם.
אם החוקר מציג בפניכם הודעה של עד, אשר מפליל אתכם בביצוע עבירה, עליכם לתת לכך הסבר המניח את הדעת; ובהנחה שלא ביצעתם את העבירה, ההסבר יכול להיות זה: ייתכן שהעד משקר (מסיבה כלשהי: ייתכן בשל מניע כלשהו, או מסיבה אחרת. אמצו את מוחכם), ייתכן שהעד מתבלבל (בשל גילו המופלג, או בשל העובדה שראה את האירוע ממרחק רב, או בשל העובדה שהיה חשוך בחוץ, או בשל העובדה שלא חבש את משקפי הראייה שלו, או בשל סיבה אחרת). במידה שמוצג בפניכם סרטון המפליל אתכם בביצוע עבירה: ייתכן כי לא אתם אלה שמופיעים בסרטון, ייתכן כי הסרטון הוא חלקי ולא מציג את כל האירוע (ייתכן, למשל, כי מדובר בהגנה עצמית, במקרה של תקיפה, שלא נראתה בסרטון) וכד'.
הוזמנתם לחקירה - איך מושכים זמן עד לקבלת ייעוץ?
מניסיוני הרב, אי קבלת ייעוץ משפטי, בשלב זה, עלול להוות את ההבדל, במקרים רבים מספור, בין הגשת כתב אישום ובין סגירת התיק (בין אם מחוסר ראיות ובין אם מחוסר אשמה).
כאשר פונה אלי אדם שזומן לחקירה למחרת בבוקר בתחנת המשטרה, הדבר הראשון שעלי לעשות הוא "למשוך" פרק זמן מספיק כדי לאפשר לו להתייעץ איתי טרם החקירה לצורך הכנתו לחקירה באופן ראוי. לפיכך, אסייע לו ליצור קשר עם תחנת המשטרה ולהסביר, למשל, כי לא יוכל להתייצב לחקירה למחרת בבוקר, בשל צרכי עבודה או צורך אישי, וכי יתייצב לחקירה ביום שלאחר מכן, או ביום שלאחר מכן, בשעת בוקר/ צהריים. עד אז, אדאג להיפגש עמו ולהכין אותו, כראוי, לחקירה הצפויה.
אין מכתב יידוע בתיקי אלימות במשפחה
בתיקי אלימות במשפחה אין לחשוד זכות לקבלת מכתב יידוע בדבר זכותו לשימוע (טרם הגשת כתב אישום), זכות שקיימת לכל חשוד אחר בעבירה מסוג פשע. לפיכך, חשוד בעבירה של תקיפת בת זוג, אשר לא הצליח לשכנע את חוקר המשטרה בחפותו, עלול למצוא עצמו מסובך בכתב אישום פלילי, אשר יביא עליו סכנה של פגיעה בשמו הטוב, בפרנסתו ואולי אף בחירותו.
זאת, נוכח העובדה כי בתיקי אלימות במשפחה המדיניות המוצהרת של שלוחת התביעות היא להעדיף הגשת כתבי אישום (כאשר קיים עניין לציבור), במקרה של גרסה כנגד גרסה, ולתת לביהמ"ש להכריע בנוגע למהימנותם של המתלוננת ושל הנאשם.
האם תיק החקירה עשוי להיסגר מעצמו?
כמובן שישנם מקרים רבים, שבהם מדובר בחשד לתקיפה קלה, בהם התיק ייסגר על ידי שלוחת התביעות מחוסר עניין לציבור, לאחר תקופה מסוימת, אף ללא התערבות כלשהי. עם זאת, מכיוון שלחשוד, בנקודת הזמן הראשונה, בה הוא נמצא, אין, לרוב, את היכולת להעריך האם מדובר בתיק, אשר חצה את אותו רף המסכן אותו בהגשת כתב אישום וגם אין לו היכולת לדעת מהי התלונה המדויקת שהוגשה נגדו, טרם שנחקר, הרי שמומלץ, בכל פה, להתייעץ עם סנגור מקצועי, טרם החקירה, ולהסתייע בסנגור מקצועי, לאחר החקירה, לשם הגשת בקשה לסגירת התיק הפלילי.
משרד עו"ד פלילי גיל באיער הינו משרד ותיק ובעל ניסיון רב שנים בייצוג בתיקי אלימות במשפחה וכן עוסק בייצוג בתיקי אלימות, מרמה, רכוש, סמים ומין ובמחיקת רישום פלילי ומשטרתי. עו״ד באיער מנהל את פורום כתב אישום במשפט פלילי באתר LawGuide, הינו תובע משטרתי, לשעבר, והיה מועמד למשרת שיפוט. לקריאת חוות דעת מקצועיות על עו"ד באיער - לחץ כאן. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין לאלימות במשפחה LawGuide.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.