רפואת שיניים כוללת התמחויות שונות ומגוונות. בין שלל תחומי ההתמחות ברפואת שיניים ניתן לציין: טיפולי אורתודנטיה - יישור שיניים, רפואת שיניים לילדים, טיפולים אסתטיים להלבנת שיניים וציפויים מסוגים שונים, טיפולי שורש, שיקום הפה, כירורגיית הפה והלסתות ועוד.
טיפולי שיניים עשויים להיות טיפולים רפואיים הכרחיים כגון טיפולי שורש, עקירות, סתימות ועוד או טיפולים אלקטיביים שאינם הכרחיים כגון טיפולי הלבנת שיניים, יישור שיניים וציפוי שיניים.
טיפולי רפואת שיניים ניתנים לרוב במסגרת פרטית ואינם מכוסים על ידי קופות החולים
בשונה מתחומי רפואה אחרים, טיפולי רפואת שיניים ניתנים על פי רוב במסגרת פרטית ואינם מכוסים על ידי ביטוחי הבריאות של קופות החולים. לפיכך, במקרים רבים טיפולים אלו הם יקרים מאוד ולרוב מחייבים מומחיות ומקצועיות גבוהה של הרופא המטפל.
יש לכם שאלות בנושא רשלנות רפואית בטיפולי שיניים? לחץ/י כאן
חשוב להבהיר כי לא כל מקרה של כשל טיפולי או סיבוך נובע מרשלנות רפואית של הרופא. לצורך הכרעה בסוגיית קיומה של רשלנות רפואית בטיפול שיניים בית המשפט נעזר במבחן ה"רופא הסביר" ובוחן האם הרופא המטפל העניק למטופל טיפול רפואי סביר לפי סטנדרטים רפואיים מקובלים. רופא שיניים ככל רופא אחר חב בחובת זהירות כלפי מטופליו ונדרש לקבל מהם הסכמה מדעת לטיפול הרפואי לאחר שהסביר להם את מהות הטיפול, את הסיכונים הנלווים אליו ואת סיכויי הצלחתו.
רשלנות רפואית בטיפול שיניים עלולה להתרחש לפני הטיפול, במהלכו ואחריו
רשלנות רפואית עלולה להופיע כבר בשלב האבחון במצבים שבהם הרופא אינו מאבחן את הבעיה כראוי, מאבחן אותה בצורה שגויה או באיחור. אבחון שגוי עשוי לנבוע מחוסר מקצועיות וידע או מהיעדר תשומת לב מספקת. במקרים אחרים הרשלנות יכולה להתרחש בשלב ההכנה לטיפול הרפואי כאשר הרופא אינו מבצע בדיקת רגישות לחומר ההרדמה ובשל כך נגרם נזק למטופל. שלב נוסף שבו עלולה להתרחש רשלנות רפואית הוא שלב הטיפול הרפואי עצמו כאשר בשל חוסר מיומנות או מקצועיות נגרם למטופל נזק שלא היה נגרם לו אם הרופא היה פועל לפי סטנדרט רפואי מקובל וסביר.
רשלנות רפואית בשלב האבחון
בשלב האבחון הרופא מחויב להקשיב לתלונותיו של המטופל ותוך כך לברר אודות כאבים, משכם ומיקומם. כאשר מתעורר חשד לבעיה מסוימת, הרופא צריך לבצע את הבדיקות הנדרשות לצורך איתורה באופן מדויק ככל שניתן וזאת באמצעות צילומי רנטגן, צילומים פנורמיים, צילומי CT ועוד. אבחון שגוי ורשלני עלול להוביל למתן טיפול שגוי ומיותר שיכול לגרום למטופל נזק, בעוד הבעיה האמיתית מחריפה ואינה מטופלת כראוי. רשלנות רפואית בשלב האבחון עשויה לנבוע מחוסר תשומת לב, חוסר ניסיון, פענוח בדיקות שגוי ועוד.
רשלנות רפואית בשלב ההכנה לטיפול ובמהלך הטיפול
רשלנות רפואית בשלב ההכנה לטיפול ובמהלך הטיפול עלולה להתרחש בעקבות חוסר מקצועיות של הרופא המטפל, חוסר תשומת לב למצבו הרפואי של המטופל, תכנון לקוי של הטיפול ועוד. בין היתר ניתן לציין מקרים שבהם רופא הזריק למטופל זריקת הרדמה במינון שגוי וגרם לפגיעה בעצבי הפנים ובלסת, מקרים של עקירת שן בריאה שלא לצורך, טיפולי שורש שהסתבכו וגרמו לזיהום חמור ועוד. נוסף על כך, ישנם מצבים שבהם רופא שיניים מעניק למטופל טיפול שאינו בתחום התמחותו ובשל כך נגרם למטופל נזק.
במקרים אחרים הרשלנות הרפואית עשויה להתרחש בשלב שלאחר הטיפול הרפואי כאשר הרופא אינו מבצע למטופל מעקב רפואי כנדרש, טועה במתן תרופות או במינונים שלהן ועוד. במקרה שנגרם למטופל נזק בעקבות מעקב רפואי רשלני, הוא רשאי להגיש תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית נגד הרופא.
צירוף חוות דעת של מומחה רפואי לתביעת רשלנות רפואית
לצורך ביסוס והוכחת תביעת רשלנות רפואית נגד רופא שיניים, המטופל שניזוק בעקבות הטיפול הרשלני מחויב לצרף לכתב התביעה חוות דעת רפואית מטעם רופא שיניים מומחה בתחום שבו נגרם לו נזק. המומחה יבחן את התיעוד הרפואי ויבדוק את המטופל לצורך הערכת הנזק שנגרם לו בעקבות הטיפול הרשלני. כאשר מתעורר חשד לטיפול רפואי רשלני, חשוב לשמור את התיעוד הרפואי הרלבנטי במידה וקיים, את הקבלות על התשלומים שהועברו לרופא השיניים ואת תוצאות הבדיקות והצילומים.
במסגרת חוות הדעת, המומחה יקבע האם התנהגותו של הרופא כלפי המטופל סטתה מסטנדרט רפואי סביר ולכן נחשבת לרשלנות רפואית. כמו כן, המומחה יעריך את הנזק שנגרם למטופל במסגרת הטיפול הרפואי ויתייחס לקשר הסיבתי בין התרשלות הרופא ובין הנזק שנגרם למטופל.
לצורך מיצוי מיטבי של הזכויות מומלץ לפנות לעורך דין מנוסה שעוסק בתחום הרשלנות הרפואית בטיפולי רפואת שיניים כדי להתייעץ איתו ביחס לסיכויי ההצלחה של התביעה. עורך הדין ייבחן את נסיבות המקרה ויעריך האם אכן יש מקום להגיש תביעת רשלנות רפואית נגד רופא השיניים. לצורך כך עורך הדין ייבחן את גרסתו של המטופל, את התיעוד הרפואי שכולל את תוצאות הבדיקות שביצע המטופל, ובמידת הצורך יפנה אותו למומחה רפואי בתחום השיניים לצורך עריכת חוות דעת שתצורף לתביעה כאמור.
הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין לרשלנות רפואית שיניים LawGuide
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.