לאחרונה ניתן בבית משפט השלום באשדוד גזר דינם של שני צעירים אשר הורשעו בקבלת מטבעות דיגיטליים במרמה, תוך התחזות וזיוף בנסיבות מחמירות. מדובר במטבעות ביטקוין ואתריום, אשר נסחרים באופן וירטואלי באמצעות חשבונות דיגיטליים אנונימיים, ומבחינה משפטית עדיין לא קיימות הנחיות ברורות לגביהם, כאשר בישראל אין חוק האוסר על שימוש בהם אם כי הם נחשבים כנכס ולא כמטבע וחייבים במס.
על פי כתב האישום שהוגש נגדם, שני הצעירים יצרו חשבונות פיקטיביים בפייסבוק תוך התחזות לאדם אחר, ובאמצעות אותם חשבונות רכשו את המטבעות הדיגיטליים - מבלי לשלם עליהם - תוך זיוף מסמכים בנקאיים המאשרים שהכסף בעבור המטבעות הועבר למוכרים, פדו את הכספים ומחקו את החשבונות המזויפים כדי לטשטש את עקבותיהם. שווי הכספים שקיבלו במרמה הגיע ל-174 אלף שקלים.
יש לך שאלה בנושא ביטקוין ומטבעות וירטואליים? לחץ/י כאן
כתב האישום שבמסגרתו הורשעו הצעירים בעבירות מרמה וזיוף במטבעות קריפטוגרפים הוא הראשון מסוגו בישראל
במסגרת מתן גזר הדין התייחסה השופטת לסיכון שבביצוע עסקאות במטבעות הדיגיטליים בשל אופיין המיוחד של העסקאות הללו, אשר מתבצעות תוך שמירה על אנונימיות הסוחרים וללא רגולציה מספקת. היא אף הדגישה את השימוש ההולך וגובר באמצעים דיגיטליים שונים בתקופה זו, בייחוד לנוכח משבר קורונה אשר הוביל להגבלות ולריחוק חברתי, ובחשיבות שיש בהגנה על האנשים אשר מעוניינים לסחור במטבעות אלו.
בסופו של דבר ותוך התחשבות בהליכי השיקום של שני הצעירים ובעובדה שהשיבו את מלוא הסכום שנטלו, נקבע כי הנאשם הראשון ירצה עבודות שירות במשך תשעה חודשים, ייקנס בסכום של 30 אלף שקלים ויפצה את האנשים שמכרו את המטבעות בסכום של 86 אלף שקלים. הצעיר השני ירצה עבודות שירות במשך חצי שנה, ייקנס בסך של 7,000 שקלים וישלם פיצויים בסכום של 86 אלף שקלים.
שני הצעירים פעלו בשיטתיות במשך מספר חודשים תוך תכנון מפורט של העבירות
בתחילת דבריה התייחסה השופטת אל נושא המטבעות הדיגיטליים והסיכונים הטמונים בשימוש בהם, כדי לקבל תמונה ברורה אודות מהות העבירות שביצעו שני הנאשמים. כאמור, הטכנולוגיה שבאמצעותם מופקים מטבעות אלו מאפשרת לבצע את העסקאות באופן אנונימי. בשל תכונה זו נוצר סיכון ממשי של שימוש לרעה בפלטפורמה לצורך פעילויות פליליות כאלה ואחרות.
במקרה זה, יצרו הצעירים פרופילים מזויפים בפייסבוק עם פרטי זהותו של אדם אחר, וזאת לצורך רכישת אמונם של מוכרי המטבעות. במשך כחמישה חודשים הם השתמשו בחשבונות אלה כדי ליצור קשר עם המוכרים, ולאחר מכן זייפו אישורים על העברות בנקאיות שלא היו ולא נבראו אל חשבונות הבנק של אותם מוכרים. בסופו של דבר פדו את הכספים וחלקו ביניהם את הרווחים, ואף מחקו את חשבונות הפייסבוק הפיקטיביים. באמצעות שיטה זו רימו 15 אנשים.
האם יש צורך בהחמרת הענישה מאחר שמדובר בתחום ללא פיקוח או רגולציה אשר מותיר את הקורבנות ללא פיצוי עבור הנזק הכספי שנגרם להם?
מדובר בצעירים באמצע שנות ה-20 לחייהם, ללא עבר פלילי, אשר מנהלים חיים נורמטיביים, נרתמו להליכי שיקום והביעו צער וחרטה על המעשים שביצעו. בעוד המדינה ביקשה להשית עליהם עונשים הכוללים מאסר בפועל לתקופות ממושכות, ביקשו סנגוריהם של השניים להתחשב בהליך הטיפולי החיובי שהם עוברים ובהמלצות החיוביות של שירות המבחן, ולהסתפק בעונשים קלים יותר. שני הצעירים עצמם ביקשו להביע חרטה וביקשו מבית המשפט להתחשב בגילם הצעיר.
תחילה בחנה השופטת את מתחם הענישה ההולם לעבירות שביצעו, תוך התייחסות לעובדה שהשניים פעלו באופן שיטתי, מתואם ומתוכנן היטב. במעשיהם, ציינה השופטת, הם פגעו בערכים כגון פגיעה בפרטיותם ובזכותם הקניינית של מוכרי המטבעות, ופגיעה באמון הציבור בעסקאות מסחר מסוג זה.
מעבר לכך התייחסה השופטת לסיכונים הנלווים לעסקאות אלה והצורך שבמתן הגנה הולמת למי שבוחר לבצע אותן, וקבעה כי לא ניתן להתעלם מההיקף ההולך וגדל של השימוש במטבעות דיגיטליים ומהצורך בהגנה על הסוחרים בהם. בסופו של דבר נקבע כי מתחם הענישה צריך לנוע בין תקופת מאסר קצרה של מספר חודשים ועד תקופת מאסר ממושכת יותר של מספר שנים.
התחשבות בחומרת הענישה בשל שיקולי שיקום
מאחר שבמקרה זה מדובר בצעירים שהודו במעשיהם, לקחו עליהם אחריות מלאה והביעו עליהם חרטה כנה, השיבו את הכספים והשתלבו בהליך טיפולי משקם באופן מוצלח, החליטה השופטת להסתפק בתקופות מאסר שירוצו במסגרת עבודות שירות, לצד הטלת קנסות ופיצויים שיועברו לידי הקורבנות.
על כן נקבע בסופו של דבר כי אחד הצעירים ירצה תשעה חודשי עבודות שירות, וכן ישלם קנס בסכום של 30 אלף שקלים ופיצוי בסך של 86 אלף שקלים. הנאשם השני ירצה עבודות שירות במשך תקופה של חצי שנה, ישלם קנס בסכום של 7,000 שקלים וכן יפצה את הקורבנות בסך של 86 אלף שקלים.
ת"פ 45739-08-18
ת"פ 45673-08-18
הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין לעסקאות ביטקוין LawGuide
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.