פירוק חברה יכול להתבצע בעקבות שלל סיבות כגון רצון בעלי המניות של החברה להשקיע את הונם באפיקים אחרים, כאשר החברה אינה רווחית ואין טעם להשאירה פעילה, במצב שהחברה נתונה למאבקי שליטה פנימיים שמקשים על ניהולה התקין ועוד. בחלק מהמקרים פירוק חברה ייעשה מרצון כלומר, בעקבות רצונם של בעלי המניות בחברה. במקרים אחרים הפירוק ייעשה בעקבות החלטה של בית המשפט, רשם החברות או נושים של החברה.
בעוד בעבר התאפשר למחוק חברה בלתי פעילה שלא הגישה דוחות שנתיים לרשם החברות במשך מספר שנים ולא שילמה אגרה כנדרש באמצעות צו ביטול מיוחד מבית המשפט, אפשרות זו בוטלה בשנת 1999 עם כניסתו לתוקף של חוק החברות החדש. יובהר כי רק השלמת הליך פירוק חברה לפי הוראות החוק תפסיק את צבירת חובות האגרה השנתית לרשם החברות ותמנע סנקציות וגביית חובות באמצעות המרכז לגביית קנסות.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין שירי טל, לחץ/י כאן
חברה בלתי פעילה צוברת חובות ובעלי המניות והדירקטורים שלה חשופים לסנקציות
חברה בלתי פעילה צוברת חובות אגרה שנתית ובסמכותו של רשם החברות להשית סנקציות על דירקטורים ובעלי מניות בחברה שמפרה את החוק כולל הטלת איסורים על הקמת חברות חדשות ונקיטה בהליכי גבייה. חשוב לציין כי העובדה שהחברה בלתי פעילה אינה עוצרת את חובותיה לשלם אגרה שנתית. כדי לקבל פטור רטרואקטיבי מתשלום אגרה שנתית יש צורך שתיקי החברה במס הכנסה ובמע"מ יהיו סגורים וכי לחברה לא יהיה חשבון בנק. על כן, כדי להימנע מאי נעימות מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי ומנוסה שיוודא כי תיקי החברה במע"מ ובמס הכנסה וחשבון הבנק שלה אכן סגורים ובהתאם לצורך יפעל לסגירתם. המועד שבו יראו חברה כלא פעילה הוא המועד שבו נסגרו תיקיה במס הכנסה, במע"מ כמו גם חשבון הבנק שלה, לפי המאוחר ביניהם.
חברה רשאית להתפרק מרצונה אם היא בעלת כושר פירעון, כלומר, בעלת יכולת לשלם את כל חובותיה תוך תקופה של שנה ממועד תחילת הליך הפירוק. החוק מכיר בזכותם של בעלי מניות בחברה ליזום פירוק חברה ולנהלו לפי ראות עיניהם.
כיצד מתחילים הליך פירוק מרצון של חברה?
לצורך התחלת הליך פירוק חברה מרצון יש צורך שתתקבל החלטה של האספה הכללית, בעלי המניות ימנו בעצמם את מפרק החברה ויהיו רשאים לפטרו אם ירצו בכך. מפרק חברה בפירוק מרצון אינו נתון לפיקוח של בית המשפט והוא נחשב לשלוח של החברה. הליך פירוק חברה מרצון הוא הליך קצר יחסית שאינו מערב את בית המשפט בכפוף לכך שמדובר בחברה שאינה חדלת פירעון, כלומר חברה שלא רובצים עליה חובות או חברה שמסוגלת לפרוע את חובותיה תוך פרק זמן מוגדר.
כדי לפרק חברה מרצון ניתן לפעול בשני מסלולים, הליך מהיר והליך רגיל. ניתן לנקוט בהליך מזורז כאשר מדובר בחברה בלתי פעילה אשר קיבלה החלטה על פירוק מרצון בהליך מזורז באספה הכללית בהסכמת כל בעלי המניות שהשתתפו באספה. יובהר כי חברה בלתי פעילה היא חברה שלפי החוק אין לה חובות, למעט חוב אגרה שנתית, לא מתנהלים נגדה הליכי אכיפה מנהליים לפי החוק ואין הליכים משפטיים תלויים ועומדים שהחברה היא צד להם. במקרה כזה ניתן להגיש לרשם החברות בקשה לפירוק חברה מרצון בהליך מזורז.
אישור הליך מהיר לפירוק חברה מרצון
חברה שבקשתה לפירוק מרצון בהליך מהיר אושרה על ידי רשם החברות תפורק ללא צורך בהגשת מסמכים נוספים בחלוף 100 יום ממועד אישור הבקשה, בכפוף לכך שלא הוגשו התנגדויות לפירוק. בקשה לפירוק מרצון בהליך מזורז ובקשת פטור מאגרה יכללו הצהרת דירקטורים של החברה כי התקיימו התנאים להיותה של החברה בלתי פעילה וכי התקבלה החלטה על פירוק מרצון בהליך מזורז. הבקשה לפירוק מרצון תוגש לרשם החברות תוך 30 יום ממועד קבלת החלטת הפירוק באספה כללית.
הליך רגיל של פירוק חברה מרצון - קווים לדמותו
ההליך הרגיל לפירוק חברה מרצון כולל מספר שלבים והשלב הראשון כולל החלטה על פירוק מרצון ומינוי נאמן לחברה. לצורך הגשת הבקשה רוב הדירקטורים של החברה או כולם יצטרכו לערוך תצהיר כושר פירעון אשר במסגרתו הם יצהירו שהחברה מסוגלת לשלם את חובותיה תוך שנה ממועד תחילת הפירוק. עם קבלת אישור מרשם החברות על תקינות התצהיר, בעלי המניות יכנסו אספה כללית שבה יצטרכו לקבל החלטה מיוחדת על פירוק מרצון ועל מינוי נאמן שיוציא לפועל את הליכי הפירוק.
כל אדם רשאי להתמנות כנאמן, כמו גם תאגיד או אזרח זר. הנאמן יודיע לרשם החברות תוך תקופה של 21 יום מיום קבלת ההחלטה על פירוק החברה באספה הכללית, על ההחלטה ועל מינויו כנאמן. החברה מחויבת לדווח לרשם החברות על ההחלטות בדבר פירוק החברה ומינוי הנאמן ולפרסמן ברשומות לאחר תשלום האגרה המתאימה.
הנאמן יצרף להודעתו את תצהיר כושר הפירעון שניתן על ידי הדירקטורים בחברה. לאחר סיום ביצוע הליכי הפירוק ועריכת דוח מסכם של פעילותו, הנאמן יצטרך לפרסם ברשומות הודעה על כינוס אספה כללית, ולכנס אסיפה כללית של בעלי מניות שבה יאושר דו"ח הנאמן. בשלב הבא הנאמן יודיע לרשם החברות שכינס את האספה ויצרף להודעתו את פרוטוקול האספה ואת הדו"ח שאושר באספה. לאחר פעולות אלו החברה תפורק באופן רשמי.
ייצוג משפטי מקצועי יאפשר לפרק את החברה במהירות ולהימנע מקנסות
מכיוון שהליך פירוק חברה מרצון מחייב המצאת מסמכים רבים לרשם החברות, פרסומים ברשומות, עמידה במסגרת זמנים נוקשה ותשלום אגרות, מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום פירוק החברות אשר יבצע עבור החברה את כלל הפעולות הנדרשות ויאפשר לדירקטורים ולבעלי המניות בחברה להיות סמוכים ובטוחים שההליך לפירוק החברה יתבצע במהירות, ביעילות ובהתאם להוראות החוק.
משרד עורכי דין שירי טל עוסק בפירוק חברות, הוצאה לפועל, חדלות פירעון, מקרקעין, דיני משפחה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעו"ד שירי טל - 0537429375