אדם פלוני בן 45, נשוי, אב לשלושה ילדים קטינים. בגיל 19, בצעירותו, ביצע פלוני את טעות חייו, תקף אדם אחר, הורשע, ישב שנה במאסר וקיבל תביעה אזרחית נגררת לפלילים שבסופה חויב בסך של 100,000 ₪ פיצוי. לאותו פלוני לא היה איך לשלם את התביעה, נפתח נגדו תיק הוצאה לפועל וכיום אחרי 26 שנים החוב תפח לממדים מפלצתיים, הוא חייב למעלה ממיליון ₪ ולא מצליח לשקם את חייו. הוא אסיר עולם של החובות.

לפניה ישירה למשרד עו"ד לירום סנדה ושות', לחץ/י כאן

השוואת המשפט הפלילי והעונשים הקבועים בו לדיני חדלות הפירעון

בחוק העונשין לכל סוג עבירה יש את העונש בצידה. אותו פלוני בדוגמה שהצגנו שביצע עבירת תקיפה, הורשע וריצה את עונשו בשנת מאסר מאחורי סורג ובריח. השכל הישר יבוא ויגיד כי יש להשוות את הדין הפלילי לדין האזרחי כך שבחלוף שנה בפן האזרחי יוכל אותו פלוני שאינו יכול לשלם באמת ובתמים את החוב, לנהל הליך חדלות פירעון, לשקם את עצמו ולפתוח דף חדש בחייו. גם "רוצח" במדינת ישראל זכאי לעבור הליך שיקום בכלא ובחלוף תקופת זמן שנקצבה לו בחוק או בפסק הדין יצא לחופשי לאחר ששילם את חובו לחברה.

כבר בדברי ההסבר לחוק חדלות פירעון נאמר כי דיני חדלות הפירעון נועדו לקבוע הסדרים שיאזנו בין אינטרסים של גורמים רבים - אינטרס החייבים, אינטרס הנושים וגם האינטרס הציבורי הכללי. עליהם ליצור תמריצים שיסייעו לחייבים להסדיר מוקדם ככל האפשר את חובותיהם ולצאת לדרך חדשה. החוק המוצע מבקש להציב את שיקומו הכלכלי של היחיד כערך מרכזי בהליכי חדלות הפירעון של יחידים. הוא אף מבקש לצייד אותו בכלים שימנעו ממנו להיקלע פעם נוספת למצב של חדלות פירעון, באמצעות הכשרה כלכלית. לשיקום הכלכלי של היחיד יתרונות כלכליים רבים ולצידם הגשמת עקרונות חברתיים של מתן הזדמנות נוספת. שיקום כלכלי מאפשר לחייב לזקוף את גבו ותורם במגוון מעגלים - לחייב, לקרובים לו, לסביבתו האישית והכלכלית וגם לחברה כולה.

אותו אדם פלוני שבחלוף 26 שנים הקים משפחה, עסק לתפארת, משלם מיסים, מעסיק עובדים ומפרנס ספקים, אינו פושע. הוא אדם שבצעירותו עשה טעות נוראית עליה נתן את הדין וכיום אנו כחברה מחויבים לסייע לו. אדם זה אינו מנסה להתחמק מתשלום חוב. הוא מעולם לא ניסה. הוא פשוט לא יכול לשלם את החוב ולא יוכל לשלם אותו גם בעתיד עם הריביות וההצמדות הדרקוניות של ההוצאה לפועל.

עלינו כחברה דמוקרטית מוטלת האחריות לשאול מהם השיקולים שיש לשקול על מנת לאפשר לאזרח, אדם מן הישוב, שעשה טעות לפני שנים ארוכות, עליה הוא שילם את חובו לחברה במלואו, במסגרת גזר דין פלילי, לקבל גם "חנינה אזרחית" בגין החוב שנוצר מתביעה אזרחית. עלינו כחברה דמוקרטית לדרוש במדינת ישראל דין אחיד ושווה בין הדין הפלילי והעונשים הקבועים בו לדין האזרחי. אותו אדם פלוני לא צריך לחיות תחת הוצאה לפועל, עיקולים והגבלות לשארית ימי חייו. אותו אדם פלוני אינו צריך ללכת ברחוב מבויש ולעבוד בשחור על מנת לפרנס את אשתו וילדיו, בוודאי לא לאור זכויות יסוד קונסטיטוציוניות שהותוו בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו שהינו מאבני הבניין של מדינת ישראל ובתיקון חוק ההוצאה לפועל.

זכות השיקום במשפט הפלילי אל מול זכות השיקום בדיני חדלות פירעון

שיקום במשפט הפלילי הינו חלק עיקרי ומשמעותי משיקולי ענישה שונים כאשר מטרתו חינוך העבריין ותיקון תפיסותיו כדי לסייע לו להשתלב טוב יותר בחברה. אדם הנאשם בביצוע עבירה, כל עבירה, מגיעה לו הזכות לשיקום והבראה כחלק משיקולי ענישה אשר בסופם הוא יצא לחופשי ויתחיל בדרך חיים חדשה. 

אם כך, למה למנוע ולחסוך מ"עבריין" כלכלי אפשרות שיקום ודרכי טיפול אזרחיות בהליכי חדלות פירעון המתבטאות בהקניית דרכי הבראה שונות באמצעות תכנית פירעון ו/או הסדר והקפאת החוב עד להשלמתו וכיסויו?

אינטרס החברה הינו בשיקום החייב והחזרתו למעגל העבודה. הליכי חדלות הפירעון משמשים כאמצעים ליצירת מוטיבציה חדשה להקדים ולחזור לקהילה כאזרחים נטולי חובות וכגורם יצרני שאינו מהווה נטל על הקופה הציבורית.

זכותו של אדם לשיקום חברתי טבועה אף בדין העברי: "אִם־ אֶחְפֹּץ בְּמוֹת הָרָשָׁע, כִּי אִם־בְּשׁוּב רָשָׁע מִדַּרְכּוֹ וְחָיָה..." (ספר יחזקאל פרק ל"ג פסוק י"א). הברכה מכוונת לכך שה' לא מסתפק רק בעונש לחוטא ושכר לצדיק, אלא נותן לחוטאים אפשרות לחזור בתשובה ולהשתקם על מנת להתחיל בחיים חדשים. קיימים היבטים שונים למצוות התשובה במערכת היחסים שבין אדם למקום ובמערכת היחסים שבין אדם לחברו ולחֶברתו, שמקורה בפסוק "ושבת עד ה' אלהיך" (פרשת ניצבים, ספר דברים פרק ל' פסוק ב'). מכאן אף נגזרת אחת מזכויות האדם הבסיסיות, זכותו של העבריין לשיקום חברתי לאחר שריצה את עונשו. האם העובדה שנתפס אדם פעם בקלקלתו תלווה אותו בכל אשר יפנה ותקבע את גורלו אף בעתיד? או שמא זכאי העבריין, לאחר שריצה את עונשו, לפתוח דף חדש בחייו ולעסוק בכל דבר אשר יחפוץ בו בלי שירדוף אחריו כצל כתם העבֵרה שעבר.

ההליך להפטר והסדר חובות שנוצרו כתוצאה ממעשים פלילים

בפסיקה נקבעו מספר עקרונות: הראשון, ניתן לראות בבקשת חייב - אם הוגשה בתום לב - כרצון כנה להשתקם ולפתוח בדרך חדשה, ובהכרה החברתית בשיקומו הכלכלי והאישי - כמעין "מחילה" על חובו. בנסיבות מעין אלה משקלה של אי-החוקיות שבמעשה המקורי פוחתת כנגד רצונו של החייב להשתקם. השני, יש לזכור כי מדובר בחובות חוקיים שנוצרו במהלך פעילות בלתי חוקית. השלישי, תכליתם של דיני חדלות פירעון הוא הגנה על הנושים ועל שיקום החייב. התכלית הכללית של הרתעת עבריינים ומניעת פעילות בלתי חוקית היא חשובה, אך עם כל חשיבותה אין היא תכלית עיקרית.

מקבץ העקרונות לעיל מוביל אותנו לאפשרות להגשת הליך חדלות פירעון להסדר חוב גם אם הוא כולל בחובו חובות פלילים. עורך דין אשר יידע לייצר ללקוח שלו אסטרטגיה מתאימה בניהול הליך להפטר מהחובות ידע לגבש הסכמות מול כל הנושים, לרבות הנושים אשר אוחזים בחובות פלילים ולהביא את התיק לסיומו.

היתרונות בהגשת הבקשה הם ברורים ובראש ובראשונה מייצרים לחייב שקט תעשייתי לתקופה של 8-12 חודשים מינימום וכן מעניקים לחייב הטבות רבות:

 

  • ניתן לקבל ביטול עיקולים והגבלות תוך 24 שעות גם בתיקי ההוצל"פ שנפתחו מהחובות הפלילים.
  • לא ניתן יותר להגיש תביעות נגד החייב. הצו שניתן במסגרת הבקשה מעכב כל אפשרות תביעה נגד החייב וגורר את כל הנושים לתוך הליך אחד גלובאלי בשליטת החייב.
  • ניתן להתקדם כלכלית ולפתוח עוסק מורשה במסגרתו יעסיק עובדים ויחובר לסליקת אשראי.
  • ניתן להמשיך להפעיל חברה בע"מ.
  • החייב יכול לקבל הגנה על דירת מגורים, רכב במימון ונכסים שונים.
  • מקבלים אישור לנהל חשבון בנק על בסיס מזומן עם הוראות קבע, כרטיס, פעולות באינטרנט וכיום אף קיימת אופציה להחזיק פנקס צ'קים ייעודי לצרכי תשלום דמי שכירות.
  • ניתן לצאת לחו"ל במסגרת הבקשה לצרכי נופש, עבודה, ביקור משפחתי וכיוצ"ב.
עו"ד לירום סנדה (צילום: אורית עמית)
עו"ד לירום סנדה | צילום: אורית עמית

עת מוגשת הבקשה להליכי חדלות הפירעון והסדר החוב מגלים לראשונה הנושים האחד על השני. מדובר ב"קלף" חשוב לחייב שכן ניתן לכפות הסדר באמצעות הסכמות של חלק מהנושים בלבד. למעשה כל אחד מהנושים רואה שהוא לא לבד בתמונה וכי לחייב חובות רבים וכולם רוצים נתח בעוגה. אותו נושה כבר אינו "הגיבור" היחיד בסיפור ועליו להתמודד לא רק עם החייב אלא עם נושים אחרים שזהים לו. בנוסף פסיקה חדשה מהשנתיים האחרונות מובילה מהפכה ולפיה בית המשפט יכול לאשר הסדרי חוב גם ללא הסכמת הנושים.

 על אותו נושה אשר מחזיק בחוב פלילי ניתן להפעיל מכבש לחצים מטעם שאר הנושים ולהתנות את קיום הסדר החוב הכולל בהסכמתו. בסופו של יום גם לנושה שמחזיק בחוב פלילי יש עו"ד שמייצג אותו ואותו עו"ד רוצה לסיים את התיק, לקבל שכר טרחה, להחזיק משרד ולפרנס את משפחתו. משרד שמייצג באלפי תיקים חייבים בהוצאה לפועל עובד מול כל הנושים ועורכי דינם ויכול למנף לחצים בתיק זה עם חובות הפלילים במטרה להביא לאישור ההסדר.

הפסיקה קובעת כי ברגע שמושגת הסכמה של הנושים ניתן לגבש הסדר חוב גם על החובות שנוצרו כתוצאה מהמעשים הפליליים ולהביא לסיומם ולכן יש חשיבות מכרעת לעו"ד שמייצג את החייב, היקף הפעילות שלו, הקשרים שלו והידע המשפטי שלו.

חשוב גם לזכור שאותו נושה שמחזיק בחוב הפלילי כבר נפגע בעבר וייתכן והוא זקוק מאד לכסף. כאשר חייב מיוצג על ידי עו"ד מהטופ המשפטי אותו נושה יודע שאת כספו הוא לא יראה בקרוב ולכן מעדיף להתפשר - בפרט כאשר נושפים בעורפו עוד נושים אחרים שמהווים חלק מההסדר.

לסיכום

אנו בדעה כי יש להחיל את הדין הפלילי ופרקי הזמנים הקבועים בו כעונשים גם על דיני חדלות הפירעון ולקבוע כי ריצוי עונש אזרחי, היינו, פיצוי ו/או קנס במסגרת תביעה אזרחית - נזיקית המושתתת על פסק הדין הפלילי, יהא במקביל לדין הפלילי. כפועל יוצא מכך לקבוע כי חלוף הזמן למתן הטבה בדמות תכנית פירעון ו/או הסדר במסגרת הליך חדלות פירעון יעשו בהתאם לדין הפלילי.

חייב אינו אסיר עולם של החובות במדינת ישראל ויש לאפשר לו לפתוח דף חדש ללא חובות. 

פירמת עורכי הדיןL.S  לירום סנדה עוסקת בהליכי חדלות פירעון, הסדרי חובות, ביטול הגבלות ועיקולים, שיקום כלכלי ועוד . הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.