בעידן המודרני שבו רשת האינטרנט מהווה זירת מסחר, שיווק ופרסום מובילה ומשמעותית כל אדם שמעוניין להקים עסק או חנות, בין אם פיזית או מקוונת זקוק לאתר אינטרנט אשר באמצעותו יוכל להציג תכנים רלבנטיים, לשווק מוצרים או שירותים, לאפשר רכישת מוצרים מקוונת באמצעות האתר ועוד.
לא אחת, אדם שהחליט להקים ולהפעיל אתר אינטרנט נוטה שלא להקדיש תשומת לב מספקת לסוגיות משפטיות ולאחריות המשפטית הנלווית להפעלת אתר אינטרנט כמו גם לשלל הסוגיות המשפטיות שעליו להסדיר מול גולשים באתר ומול נותני שירותים.
כדי לבסס הגנה משפטית יעילה, להקטין את החשיפה המשפטית לתביעות ולמזער את הסיכונים להתמודדות עם הליכים משפטיים יקרים וממושכים שעלולים לפגוע בפעילות האתר ובפעילות העסקית באופן בלתי הפיך, ההמלצה לאדם שהקים אתר אינטרנט או חנות אינטרנטית היא להקדיש תשומת לב ראויה למספר סוגיות משפטיות מרכזיות. הדרך המיטבית לבצע זאת היא לפנות לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה שעוסק בתחום אשר ייעץ ללקוח בהתאם לצורך ויעניק לו ליווי משפטי איכותי לצורך הגנה על האינטרסים שלו.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין סחף קדוש, לחץ/י כאן
קביעת שם לאתר
ראשית, חשוב להתייחס לשמו של האתר. בעוד בעלי אתרים רבים סבורים כי יוכלו לתת לאתר כל שם שיחפצו אם הוא פנוי, הרי שרצוי לבחון האם השם המבוקש מהווה סימן מסחר רשום או מוכר היטב של חברה ישראלית או זרה. בחירה בשם מוגן משפטית עלולה לחשוף את בעל האתר לתביעות משפטיות מסוגים שונים. מעבר לכך, בעל אתר שמבקש להגן על שם האתר צריך לדעת כי ככל ששם האתר הוא גנרי יותר, ייחלשו סיכוייו לבסס עבורו הגנה משפטית וזאת בייחוד אם בעל האתר לא הצליח להוכיח שהשם מזוהה עימו באופן בלעדי.
האם האתר עוסק בתחום בלתי חוקי?
סוגיה חשובה נוספת בהקמת אתר אינטרנט היא סוגיית חוקיות תחום העיסוק של האתר. זאת מכיוון שישנם תחומי עיסוק בלתי חוקיים דוגמת שיתוף קבצים, המאפשר למשתמשי האתר להעביר באמצעותו קבצים שמפרים זכויות יוצרים. יובהר שגם אתר שמציע קישורים לאתרים בלתי חוקיים לצפייה בתוכן פיראטי נחשב לבלתי חוקי. דוגמה נוספת לאתר שמתמקד בתחום עיסוק בלתי חוקי הוא אתר שמציע לגולשים פלטפורמה לביצוע הימורים. חשוב לזכור כי הפעלת אתר הימורים מהווה עבירה פלילית ועל כן מעמידה את בעל האתר בסיכון לסנקציות פליליות.
קביעת תקנון לאתר
סוגיה נוספת שחשוב להקדיש לה תשומת לב ראויה היא קביעת תקנון לאתר. התקנון מהווה חוזה בין בעל האתר או מפעילו לבין הגולשים. התקנון נועד להסדיר כללים וחוקים אשר יחייבו גולשים שמבקרים באתר האינטרנט ומבצעים בו פעולות. מטרת התקנון היא בראש ובראשונה להגן על האינטרסים של בעל האתר ומפעיליו ועל כן חשוב להקפיד שהוא עומד בדרישות ובכללים הקבועים בחוק. בתוך כך, לפני שהגולש מבצע כל פעילות באתר חשוב להקפיד שיאשר את התקנון באופן פעיל, יאשר שקרא את ההוראות והסכים לתוכנן.
בתקנון אתר שמציע לגולשים לרכוש מוצרים ו/או שירותים מומלץ להתייחס לחוק הגנת הצרכן בכל הקשור לרכש מרחוק, לציין בבירור את המקרים שבהם גולש רשאי לבטל עסקה, לפרט את אופן התשלום ואספקת המוצרים, להסדיר את סוגיית שמירת נתוני הגולשים, זכויות היוצרים על התכנים באתר ולתחום את גדרי אחריות מפעיל האתר לנזקים ישירים או עקיפים שיכולים להיגרם לגולשים עקב מעשה או מחדל שקשור לאתר, להסדיר את מדיניות הפרטיות, את תנאי השימוש באתר ואף לקבוע את סמכות השיפוט במקרה של סכסוכים משפטיים בין הגולשים לבין מפעילי האתר. במקרים רבים ניסוח תקנון מקיף ומפורט עשוי לחסוך לבעל האתר ו/או למפעילו הוצאות כספיות משמעתיות ולמזער את החשיפה המשפטית לתביעות מצד גולשים ומשתמשים.
נוסף על כך, תקנון מנוסח היטב יסייע לבעל האתר לבסס הגנה משפטית יעילה על קניינו הרוחני ועל יתר זכויותיו ולשמור על עסקיו יעילים ומוגנים.
מדיניות פרטיות
מדיניות הפרטיות של האתר מהווה חלק אינטגרלי מתנאי השימוש באתר. במסגרת זו יש לציין מהו האופן שבו ישתמש האתר ו/או מפעיליו במידע שיתקבל מהגולשים כמו גם במידע שייאסף אודות גולשים במהלך שימושם באתר. מידע כזה לרוב יכלול תכנים שהעלו גולשים לאתר, מידע שנקרא על ידי הגולשים, עמודים שנצפו על ידם, מיקום המחשבים וכתובת ה-IP שלהם, אשר באמצעותה בוצעה הגישה לאתר ו/או לחנות המקוונת. רצוי לציין גם כי האתר רשאי להסתייע בשירותים של צדדים שלישיים כדי לאסוף מידע הנוגע לפעילות גולשים באתר.
עריכת הסכמים משפטיים עם נותני שירותים
במסגרת ההסכמים עם נותני השירותים דוגמת בונה האתר, מקדם האתר, עורך התוכן, המעצב הגרפי של האתר וכל בעל מקצוע נוסף או ספק סחורה, מומלץ להגדיר באופן ברור כל נושא רלבנטי לשיתוף הפעולה בין הצדדים. בין היתר מומלץ לקבוע מהו היקף השירות שיינתן לבעל האתר, להתייחס ללוחות הזמנים המחייבים את נותני השירותים ואף לקבוע סנקציות בגין עיכובים באספקת השירותים. כמו כן חשוב להסדיר את תנאי התשלום לנותני השירותים באופן ברור וחד משמעי כדי להקטין את הסיכויים לחילוקי דעות בנושא התשלום.
מאחר שמטבע הדברים במהלך העבודה המשותפת עלולים להתעורר חילוקי דעות בין הצדדים, רצוי לקבוע מנגנון מוסכם ליישוב סכסוכים שיאפשר לצדדים לגבש פתרון מהיר ולהמשיך בשיתוף הפעולה ביניהם. במקרים רבים עריכת הסכם מפורט, ברור וחד משמעי יכולה לחסוך לבעל האתר משאבים רבים.
זכויות יוצרים באתר
מאחר שברירת המחדל היא כי זכויות היוצרים שייכות ליוצר, כלומר לנותן השירות – לעורך התוכן ולמעצב הגרפי של האתר, חשוב לקבוע במפורש בהסכם כי כלל התוצרים הקשורים לאתר כגון עיצוב האתר, הממשק הגרפי, הטקסטים שמופיעים באתר ועוד יהיו שייכים לבעל האתר.
לשון הרע
לפי הוראות חוק לשון הרע הרי שאיסור הוצאת דיבה חל גם על תכנים שמופיעים ברשת האינטרנט. פסק דין מנחה בתחום קובע כי בהיעדר חקיקה פרטנית ראויה בתחום, בעל אתר לא יחשוף את הפרטים של גולש אלמוני אשר פרסם פרסום אשר עונה להגדרת לשון הרע.
חוק הגנת הצרכן באתרי אינטרנט
מטרת חוק הגנת הצרכן היא לבסס לצרכנים הגנה מפני הטעיה, מעשי מרמה ועושק, ולוודא כי הצרכן יקבל מידע מלא ככל האפשר אודות המוצר וטיב העסקה. חובת הגילוי שבחוק אוסרת להטעות צרכנים, לנצל חולשה או מצוקה של צרכן או להפעיל עליו השפעה בלתי הוגנת. חשוב לציין כי דיני הגנת הצרכן חלים בכל מקרה שבו צד אחד הוא צרכן והצד השני הוא בעל עסק.
בפסיקה נקבע כי חוק הגנת הצרכן חל גם על אתרי אינטרנט ולפיכך הצרכן רשאי לדרוש מבעל האתר לקיים את העסקה במחיר הנקוב שהוצג באתר. בפסיקה נקבע כי כאשר חלים דיני הגנת הצרכן, שהם חוקים שלא ניתן להתנות עליהם, הרי שהם יגברו על חוקי החוזים. על כן, כדי למזער את החשיפה לתביעות מצד גולשים מומלץ להיוועץ בעורך דין מנוסה שינסח עבור בעל האתר את הוראות תקנון האתר כדי שיתאימו לחוק הגנת הצרכן. כמו כן, עורך הדין יוכל להגן על האינטרסים של בעל האתר על ידי כך שיעגן בתקנון האתר את מדיניות האספקה והמשלוחים, כמו גם את מדיניות הביטולים והשינויים בהזמנות שבוצעו באמצעות האתר.
סמכות שיפוט בסכסוכים משפטיים
רשת האינטרנט היא רשת גלובלית חוצה גבולות ומדינות ולכן חשוב להגדיר במפורש בתקנון האתר באיזה בית משפט יתבררו תביעות שבהן האתר, בעליו ומפעיליו הם צד לסכסוך בעקבות מעשה שמהווה עילה לתביעה. ניתן לקבוע כי בית המשפט המוסמך ייקבע לפי מיקום השרתים שבהם מאוחסן האתר, לפי מקום מושבו של הלקוח, לפי מבחן מירב הזיקות אשר בוחן את הזיקות אשר יש להן קשר משמעותי, אמיתי או מהותי למקרה הרלבנטי ועוד.
מדוע לפנות לעורך דין לפני הקמת אתר אינטרנט או חנות מקוונת?
עורך דין מקצועי ומנוסה שבקיא בהוראות החוק ובפסיקה הרלוונטית בתחום המסחרי ובתחום דיני האינטרנט יוכל לנסח עבור בעל האתר את ההסכמים עם נותני השירות, את תקנון האתר, יוודא כי האתר עומד בדרישות החוק והפסיקה בכל הקשור לסימני מסחר וזכויות יוצרים, יסדיר את כלל הסוגיות המשפטיות הקשורות לחוק הגנת הצרכן באתר, יוודא כי הוראות התקנון מתאימות לחוק הגנת הצרכן ויסייע להבטיח שהאתר עומד בדרישות החוק הרלבנטיות בנוגע לפרטיות גולשים ודיני לשון הרע.
מכיוון שדיני האינטרנט הם דינים דינמיים שמשתנים ומתפתחים כל העת, לפני הקמת אתר אינטרנט מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי ומיומן אשר ייבחן את צרכיו של בעל האתר, יסייע לו להקטין את חשיפתו לתביעות משפטיות ויבסס עבורו הגנה משפטית מקיפה מפני הסתבכות משפטית שעלולה להוביל להפסדים כספיים ולפגיעה במוניטין.
משרד עורכי דין סחף קדוש עוסק במשפט מסחרי ודיני אינטרנט ומלווה בעלי אתרים רבים וחנויות אינטרנטיות (איקומרס/Ecommerce ) משלבי ההקמה ובאופן שוטף. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין סחף קדוש - 053-7101858