נשיא המדינה לשעבר משה קצב, שהורשע באונס ובביצוע שורה של עבירות מין בנשים שעבדו תחתיו, חוזר הבוקר לבית המשפט לשלב הטיעונים לעונשו. הדיון בעניינו של קצב יתקיים בבית המשפט המחוזי בתל אביב בדלתיים סגורות. כאן בחדשות 2 באינטרנט נעביר במהלך היום בשידור חי עדכונים שוטפים ממשפט קצב.
בפרקליטות דנו בשבועות האחרונים והתלבטו אם לבקש מבית המשפט לגזור על קצב עונש מאסר כבד ומשמעותי או שמא מאסר "רגיל". התובעים בתיק יגישו לבית המשפט גזרי דין של עברייני מין אחרים, שביצעו לדעתם עבירות דומות לשל הנשיא לשעבר ובכך לחום עבור השופטים את גזרת העונש, כפי שהפרקליטות מבקשת.
קצב, אולי כצעד של התרסה, אולי כאסטרטגיה משפטית, כנראה לא ייאמר דבר. המתלוננות עצמן לא תגענה לבית המשפט, כאשר במקום יוגש תסקיר קצין מבחן שיתאר את שעולל להן הנשיא לשעבר ואת מצבן מאז התקריות.
שינה את היחס למתלוננת - ופיטר
בינואר האחרון התפרסמה הכרעת הדין המלאה בעניינו של האזרח מספר 1, הכוללת את העדויות המלאות ופירוט העבירות שביצע קצב, לצד גרסתו של הנשיא לשעבר. בפרטים החדשים שנחשפו תוארו בין היתר המפגשים בין קצב לקורבנותיו.
הכרעת הדין המלאה בתיק האונס של משה קצב
"הנאשם ביקש כי היא תעמוד לצדו, סמוך לספריה שבמשרדו, כך שאם ייתפס בקלקלתו יוכל להעמיד פנים שהשניים מחפשים ספר בספריה", נכתב. "במספר הזדמנויות נגע הנאשם בחזה של המתלוננת, לעיתים מעל חולצתה ולעיתים תחב ידו מתחתיה. במספר הזדמנויות, בעת נסיעתם במכונית השרד של הנאשם, שישב במושב הסמוך לנהג, הוא נהג להושיט את ידו אל עבר המושב האחורי שבו ישבה המתלוננת וללטף את רגליה".
גזר הדין ממשיך: "באפריל 1998, האירוע בלשכת הנאשם בת"א: הנאשם היה מודע לכך שהמתלוננת אינה מוכנה לקיים עימו יחסי מין, אן רק משהמשיכה לבטא באורח פיזי ומילולי את התנגדותה לשתף עימו פעולה בקיום הקשר המיני, חדל הנאשם ממעשיו בטרם הגיע לפורקן".
"האירוע במלון פלאז'ה בירושלים, יוני 1998: הנאשם קרב למתלוננת, הדף אותה על המיטה, ולמרות התנגדותה, פשט את מכנסיה ותחתוניה במשיכה. המתלוננת התגגדה לקיים עם הנאשם יחסי מין, אולם הנאשם לא שעה לבקשותיה ולניסיונותיה להדפו, בהם ביקש הלהביא ומלחדול ממעשיו. המתלוננת חשה חוסר אונים, והתקשתה להיחלץ מהאירוע שנכפה עליה. הנאשם נשכב מעל המתלוננת כשהוא אוחז בה, ולמרות ניסיונה להדוף אותו בידיה מעליה".
"משנוכח הנאשם כי המתלוננת אינה נענית לחיזוריו ולנסיונותיו ומשהבין כי המתלוננת חוזרת ומציבה בפניו גבולות לפיהם לא תיאות לקיים עימו יחסי מין, פסק בהדרגה העניין המיני שביטא הנאשם כלפי המתלוננת, הוא שינה גישתו ויחסו אליה, ואורחות העבודה בין השניים השתנו לחלוטין. מכאן ואילך החל הנאשם מצידו להתנכל לה, להעליב אותה, לפגוע במעמדה בלשכה וליטול ממנ האת סמכויותיה".
"לאחר שמעמדה של המתלוננת נפגע קשות בלשכה, ובעקבות עימותים שנתגלעו בין הגאשם ואחרים בסביבתו לבינה, פוטרה המתלוננת בחודש פברואר 1999 מעבודתה."
השופטים שוקלים: הקלה בעונש בגלל "משפט השדה" בתקשורת
השופטים מתחו ביקורת חריפה בהכרעת הדין גם על התקשורת, שערכה לקצב "משפט שדה", ורומזים כי אופי הסיקור עשוי לשמש שיקול לטובתו בקביעת גזר הדין.
השופטים כתבו: "איננו מתעלמים מעוגמת הנפש ממנה סבל הנאשם כתוצאה מהשטף האינסופי של הפרסומים הקשים שפורסמו נגדו בתקשורת ואשר הכריזו עליו כעבריין מין בטרם משפט. עוגמת נפש זו, אין בה, כפי שכבר נאמר לעיל, כדי להביא לתוצאה הדרסטית של ביטול כתב האישום, אך איננו שוללים את האפשרות להעלותה לדיון פעם נוספת בהמשך".
השופטים הוסיפו וכתבו כי התקשורת " חצתה את הגבול באופן חסר תקדים" במסגרת הפרשה, אך הביעו ביקורת חריפה גם על קצב, שלא בחל גם הוא בהפעלת התקשורת לטובתו. "הנאשם סיגל לעצמו את אותם דפוסי פעולה שהופעלו כנגדו", כך בהכרעת הדין, "והחל אף הוא לשלוח חיצים מורעלים לעבר מי שראה בו דורש רעתו".
גזר הדין המקסימלי על העבירות שבהן הורשע קצב עומד על 16 שנות מאסר, אולם ההערכות במערכת המשפטית הן כי עונשו של קצב יהיה קל יותר. בבואם להכריע את גזר הדין, יתחשבו השופטים ככל הנראה בקריירה הציבורית של הנאשם וגם ב"משפט השדה" שערכו לו במהלך המשפט.
הבן צעק באולם: "זה לא נכון"
ב-30 בדצמבר הרשיע בית המשפט המחוזי בתל אביב פה אחד את הנשיא לשעבר בשתי עבירות אונס ומעשה מגונה באותה מתלוננת - א' ממשרד התיירות. הוא הורשע גם בהטרדה מינית של ה' שעבדה תחתיו בבית הנשיא. קצב הורשע בשיבוש הליכי משפט אך זוכה בסעיף בודד של הטרדת עד.
הקראת הכרעת הדין התנהלה באולם 606 בבית המשפט המחוזי בתל אביב. השופטים ג'ורג' קרא, מרים סוקולוב ויהודית שבח הקריאו את תקציר החלטתם, הפרוס על גבי 25 עמודים, בפני הנוכחים באולם ובפני קצב, שישב על ספסל הנאשמים.
הנשיא לשעבר נשען עם ראשו על קיר האולם, התרכז בהקשבה, לעתים הסתכל על קרובי משפחתו היושבים בשורה הראשונה. לחלק מהטענות הוא הרים גבה והחליק חיוך קטן. בנו של קצב שמע את ההאשמות הקשות וזעק: "זה לא נכון, זה לא נכון".
קרא תקף את הנשיא לשעבר ואמר: "קצב נטל חלק פעיל במערך ההשמצות. הנאשם נכנס בעצמו לזירה התקשורתית". הוא המשיך, "הנאשם התלונן על כך שמשפט התנהל בתקשורת אך הוא הצטרף אליה גם כאשר זימן אותם לנאום שנשא, כך שלא ניתן להגיד שהוא לא השתתף".
"היועץ המשפטי לממשלה ומשרד המשפטים מעולם לא חשבו שהנאשם חף מפשע", הוסיף. השופט קרא המשיך ותקף את קצב ופרקליטיו על התנהלותם לאורך הפרשה, גם על כך שהחליטו לבטל את הסדר הטיעון. "במהלך המשפט כולו הנאשם וסניגוריו ניסו לטעון כי לא היו דברים מעולם. אנחנו דוחים את טענת הנאשם כי יש לבטל את המשפט בשל טיעון הגנה מן הצדק", אמר השופט באופן נחרץ.
אנס פעמיים את א' ממשרד התיירות וביצע בה מעשה מגונה
סעיף האישום הראשון שנידון הוא אישום האונס של א' ממשרד התיירות. על פי כתב האישום, במהלך אפריל 98' הגיע קצב לדירתה של א'. כשנכנסו יחד לדירה, נצמד קצב אל גופה אך היא עצרה אותו. באותו החודש בלשכתו של קצב, על פי כתב האישום, נגע קצב בחזה של א', הפשיט אותה בכוח מבגדיה, משך אותה לרצפה ואנס אותה. ביוני 98', כך על פי האישום, קצב אנס אותה שוב בפגישה במלון פלאזה בירושלים.
קצב, כך חושפים השופטים, טען במשפטו כי כלל לא היה במלון פלאזה - ולא בדירת המתלוננת. השופט קרא אמר: "הנאשם הכחיש וציין כי מדובר בנקמה אישית. אין להחשיד את א' בעלילה". הוא הוסיף, "אנחנו מקבלים את גרסתה של א'".
לגבי השאלה מדוע מסרה באיחור רב את התלונה על האונס אמר השופט כי א' חששה מהדלפות מפני שבעלה לא ידע על המקרה. "העדויות של א' שוללות את טענת הנאשם", אמר קרא. "כל הטענות של המתלוננת סותרות את האפשרות כי אלו דברים שהמציאה מאוחר יותר ,וכל התבטאותיה נוגדות את טענת הנאשם כי הייתה זו עלילה", הוסיף וציין, "הנאשם נטע בליבה של א' כי היא מלכה ואז השפיל אותה. נסיונותיו של הנאשם להוכיח כי תפקודה של א' היה לקוי התגלו כמשענת קנה רצוץ".
לגבי מקרה האונס השני עליו העידה א', אמר קרא כי "היעדר ההסכמה של המתלוננת הוכח גם הוכח. נחה דעתנו מביטויי אי ההסכמה של א', לפי דרישות החוק". בהכרעת הדין נחשפו גם חלקים מעדותה של א', אותה קיבל במלואה בית המשפט. "אני לא רוצה, אני לא מעוניינת", העידה א' כי אמרה לקצב. "ניסיתי להתנגד עם הגוף שלי", הוסיפה. לאחר הצגת הציטוטים אמר השופט קרא כי "נפסק שכשאישה אומרת 'לא!' מדובר באי הסכמה".
לאורך המשפט הציגו פרקליטיו של קצב בפני בית המשפט "מכתב אהבה" שכתבה, כביכול, א' לקצב. אך השופט קרא סתר את הדברים: "המכתב אותו כתבה א' בנוגע לרצונה להערכתה לנאשם נכתב בלחצו של הנאשם. עדותה של א' מהימנה עלינו לחלוטין, תשובותיה היו ספונטניות. עדות קצב זרועה בשקרים".
קרא תקף את קצב בחריפות כמעט חסרת תקדים. "לשיא הגיע כשעשה שימוש ציני באביו המנוח", אמר. "הנאשם העלים מסמכים שהתגלו רק בחקירה הנגדית. גרסת הנאשם הייתה שקרית!".
לאחר מסכת ההתקפות הקריא קרא את השורה התחתונה לגבי א', עליה החליטו 3 השופטים פה אחד: משה קצב אנס פעמיים את א', שהייתה כפופה לו, וביצע בה מעשה מגונה.
ההרשעות הנוספות:
מעשה מגונה והטרדה מינית של ל' מבית הנשיא - קצב נגה לומר לל', אז בת 18 שעשתה שירות לאומי בבית הנשיא, כי היא "חמודה ויש לה עיניים יפות". באחת ההזדמנויות צבט אותה קצב בלחייה, וביום הולדתו ה-60 חיבק אותה ממושכות בלשכתו בבית הנשיא. "לא מקובלת עלינו הטענה כי החיבוק שניתן ל-ל' היה לא מיני", אמר השופט קרא.
שיבוש מהלכי משפט, ל' מבית הנשיא - לאחר חקירתה של ל' במשטרה, זימן אותה קצב ללשכתו וניסה לשוחח עמה על הגירסה שנתנה במשטרה. קצב זוכה בסעיף זה מאישום הטרדת עד.
כך התפוצצה הפרשה
הפרשה החלה ביולי 2006. קצב התלונן בפני היועץ המשפטי לממשלה על ניסיון סחיטה מצד עובדת לשעבר במשרדו, אך עד מהרה הפך ממאשים לנאשם, לאחר שמספר תלונות הוגשו נגדו בגין עבירות מין שונות. במרכז הפרשה עמדו א' ממשדר התיירות וא' מבית הנשיא שהעלו טענות בדבר אונס והטרדה מינית.
בינואר 2007 נפתחה נגד הנשיא חקירת משטרה שהובילה לגיבוש טיוטת כתב אישום. במשך כל הזמן הכחיש קצב את המיוחס לו שוב ושוב ויצא בנאום חריף נגד התקשורת. כחצי שנה אחר כך התפטר מתפקידו.
באפריל 2008 הפתיע קצב, כשברגע האחרון, כשנדמה שהפרשה מגיעה לסיומה, החליט לדחות את הסדר הטיעון אליו הגיע בהסכמה עם הפרקליטות - והצהיר כי הוא בוחר לעמוד לדין במקום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הנשיא אנס - סיקור מיוחד:
"קצב ביקש לחזור לעסקה - ונדחה"
הערכה: בפרקליטות לא יבקשו עונש מקסימלי
צפו: מאחורי הקלעים של הכרעת הדין
הערכה: בתוך חודשיים - קצב יהפוך לאסיר
פרקליטי קצב: "המסכן נתן את אמונו בשופטים"