תינוק שהיה מאושפז בסוף חודש ספטמבר במחלקת הילדים של בית החולים "שניידר" בפתח תקווה, קיבל בטעות חלב שנשאב מיולדת אחרת, שנושאת את נגיף האיידס. הורי הפעוט דורשים מהנהלת בית החולים להעביר לידיהם את דוח הבדיקה שנעשה בעקבות הרשלנות החמורה - אך ההנהלה מסרבת למסור את המידע.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מהבקשה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בלוד, באמצעות עורך הדין דורי כספי ממשרד כספי סרור ושות', עולה כי בעקבות דרישת ההורים לחשוף בפניהם את ממצאי הבדיקה לבחינת האירוע החמור, הם נתקלו בסירוב גורף מצד בית החולים. "המוטיבציה העיקרית שלנו היא לוודא שהמקרה תוחקר ושהופקו המסקנות הנדרשות", אומר השבוע אבי התינוק ומוסיף: "זו נראית לי דרישה לגיטימית וסבירה שהורה שסבל מהרשלנות החמורה יידע מה נעשה בבית החולים בעקבותיה".
"אנו לא חייבים להורים שום דבר"
בחודש דצמבר פנה עו"ד כספי, פרקליטם של ההורים, לבית החולים שניידר וביקש לברר האם בוצע הליך בדיקה בעקבות חשיפת התינוק לחלב הנגוע. לטענתו, הנהלת בית החולים התעלמה מהפנייה וחודש לאחריה הוא נאלץ לשלוח מכתב תזכורת לדרישה. בתגובה, שיגר סגן מנהל בית החולים תשובה בה לא ציין אם נערך בירור פנימי בעקבות הרשלנות וכתב כי "האירוע דווח למשרד הבריאות". עוד ציין סגן המנהל כי אם ברצון בני המשפחה לקבל עותק מהדיווח למשרד הבריאות - עליהם לפנות ישירות אליהם.
תשובת בית החולים לא סיפקה את עורך הדין, שכתב כי אין בכוונתו לזנוח את זכותם של ההורים לתשובה לשאלה אם נערך הליך הבדיקה. גם פנייה זו נותרה ללא מענה מצד בית החולים ובפקס חריף ששיגר בסוף החודש שעבר עורך דינם של בני הזוג הוא כתב: "מכתבי נותר ללא מענה ואני חייב לומר כי איני מבין את התנהלותכם. האם באמת חייבים אנו לנקוט נגדכם הליכים משפטיים?". בתגובה, סגן מנהל בית החולים יצר קשר עם עורך הדין, כך מציין הפרקליט בבקשה שהגיש לבית המשפט, וטען, כי התשובה שקיבל מספקת וכי "הוא אינו חייב למבקשים שום דבר למעט עותק מהרשומות הרפואיות". כמו כן ציין הרופא כי בית החולים לא הקים ועדת בדיקה פנימית בעקבות התקלה.
בבקשה שהגיש לבית המשפט, מכנה עורך הדין את התנהלות בית החולים "מבישה" וכותב כי "בית החולים שניידר עושה כל שביכולתו למנוע מהזוג גישה לממצאים מטעמים פסולים של טיוח והסתרה".
ביקורת כלפי הנהלת בית החולים, תשבחות לצוות הרפואי
בשיחה עמו שב ומדגיש אבי התינוק כי חצי הביקורת שלו ושל רעייתו מופנים אך ורק כלפי הדרג הניהולי של בית החולים ולא כלפי הצוות הרפואי של מחלקת הילדים, שאת התנהלותם הוא מגדיר כמרגשת. "מלבד התקלה המצערת צוות הרופאים והאחיות פעלו במסירות וללא כל דופי", שיבח ההורה.
בבקשתו, טוען עו"ד כספי כי התנהלות בית החולים נגועה בחוסר תום לב וכי "מטרתה היא לסכל מסירת מידע אשר עשוי ללמד על התנהלות רשלנית של מי מגורמי בית החולים". לבית המשפט הוא קרא שלא לתת ידו למהלך הסתרה שכזה.
את בקשתו סיכם פרקליטם של בני הזוג באומרו כי "אין להעלות על הדעת מצב דברים בו יסרב מנהל מוסד רפואי שבין כתליו התרחש אירוע כה חריג של מתן מנת חלב שגויה הנגועה ב-HIV להשיב להורי התינוק האם נתקיים הליך בירור בנוגע לאירוע".
מבית החולים שניידר נמסר בתגובה: "מרכז שניידר נהג לאורך כל הדרך בשקיפות מלאה עם המשפחה ופעל במקרה זה, כפי שהוא פועל בכל המקרים, על פי חוק זכויות החולה, ומסר למשפחה את כל המידע אותו היא זכאית לקבל על פי הוראות החוק. כפי שנאמר למשפחה בזמן הארוע, על פי הספרות הרפואית הבינלאומית ולדעת מיטב המומחים, סיכויי הדבקה למעשה לא היו קיימים והילד אכן לא נדבק בנגיף. כפי שנמסר לעורך הדין, לא הוקמה ועדת בדיקה מטעם בית החולים ולפיכך אין מסקנות שניתן להעביר. כל פניותיו של עורך הדין להנהלת בית החולים נענו, גם כאשר אלו נשאו אופי וסגנון לא ראויים. הבקשה שהוגשה לבית המשפט טרם הועברה לבית החולים. לאחר קבלתה בית החולים יגיב לה באופן ענייני במסגרת ההליכים שיתנהלו בבית המשפט".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "המקרה נמצא בבירור של נציב קבילות הציבור, פרופ' הרשקו. יש לציין כי מדובר בסוגייה המוכרת למערך הבטיחות בטיפול ועל מנת להתערב בצורה מיטבית, רוחבית מינה מנכ"ל משרד הבריאות, ועדת בקרה ואיכות למתן חלב אם בבתי החולים, הנמצאת לקראת גיבוש מסקנות ותסיים עבודתה בחודשים הקרובים".
לפניות לכתב: ItaiA@ch2news.tv