שופט בית המשפט לתעבורה בפתח-תקווה, אלי אנושי, ייצג לפני מינויו לשופט את הנהג מרק פטריק, שדרס את הנערה שחר גרינשפן, הותירה משותקת וקיבל עונש מקל מבית המשפט לתעבורה בפתח-תקווה - כך חושף היום העיתון "גלובס".
יתרה מכך, עורך הדין שייצג את פטריק לפני השופטת טל אוסטפלד, האחראית לגזר הדין המקל שזכה לביקורת ציבורית נוקבת, הוא לא אחר מעו"ד דניאל אנושי, אביו של השופט אלי אנושי, עמיתה של אוסטפלד בבית המשפט לתעבורה בפתח-תקווה. האב החל לייצג את הנהג לאחר שבנו מונה לשופט.
יצוין כי אוסטפלד ואנושי הם שופטי בית משפט השלום לענייני תעבורה היחידים בפתח-תקווה, ומטבע הדברים הם עובדים בצמידות אחד לשני. השניים גם מונו לתפקיד בסמיכות זמנים: אוסטפלד החלה לשמש שופטת תעבורה במרס 2010, ואילו אנושי נכנס לתפקיד שמונה חודשים לאחר מכן, בדצמבר 2010.
אחרי מינויו של אנושי לשיפוט, עבר תיקו של פטריק לייצוג אביו, עו"ד דניאל אנושי, שעמו עבד השופט במשרד אנושי ושות', המתמחה בדיני תעבורה.
עו"ד דניאל אנושי הוא שייצג לבסוף את פטריק במשא-ומתן לקראת הסדר הטיעון המקל בתיק, שאותו קבעה, כאמור, השופטת אוסטפלד. היא אף ציטטה מדבריו של האב, עו"ד דניאל אנושי, בהכרעת הדין: "מבקש לקבל את ההסדר. אכן מדובר בתוצאות תאונת דרכים שהן די קשות, אך הנאשם הביע חרטה על מה שקרה, ניסה לבקר הוא ומשפחתו בבית-החולים, גורשו משם, הוא הוריד את עצמו מנהיגה, הפקיד את הרישיון למרות ששלחו לו רישיון חדש, הוא ביקש שלא לחדש אותו".
המשפחה: נשקול לבקש ביטול של גזר הדין
בעקבות החשיפה מסרה עו"ד ענת קאופמן, המלווה את משפחתה של גרינשפן מתחילת הדרך ומייצגת אותה בתביעה האזרחית מול הנהג הדורס וחברת הביטוח, כי "אם המידע הזה אכן נכון, אני פשוט מזועזעת. הגילויים הללו מחייבים בדיקה מעמיקה של השיקולים שעמדו מאחורי הסדר הטיעון".
עו"ד קאופמן קראה ליועץ המשפטי לממשלה "לבדוק באופן מיידי את הקשר הפסול לכאורה שמאחורי פסק הדין שניתן, ואת ההתנהלות הקלוקלת של המשטרה, בשל היעדר שיתוף המשפחה בהסדר הטיעון. כל אלה נעשו על אף פניות חוזרות ונשנות ולמרות הבטחה של המשטרה שתעדכן אותם לכשתהיה התפתחות".
פרקליטת בני המשפחה אמרה כי בעקבות חשיפת המידע על קשרי המשפחה בין השופט לעורך דינו של פטריק, היא שוקלת כעת להגיש בקשה לביטול פסק הדין והסדר הטיעון.
בעקבות החשיפה מסרה אמה של שחר גרינשפן, נחמה: "אנחנו מזועזעים מהמידע הזה. הרגשנו כל הזמן שמשהו מתנהל לא בסדר ודוחקים אותנו הצידה".
"כללי האתיקה לא אוסרים"
מהנהלת בתי המשפט נמסר בתגובה כי "אין כללי אתיקה האוסרים על קרובי משפחה של שופטים לייצג בבתי המשפט בהם מכהנים השופטים. ההקפדה על הרחקת קרובי משפחה, עורכי דין, מבית המשפט – מהווה, לכאורה, פגיעה בחופש העיסוק של עורכי הדין".
מעמותת אור ירוק נמסר בתגובה: "מן המידע שפורסם לגבי התנהלות בתי המשפט בפרשה, עולה לכאורה כי התקבלו החלטות שאינן על בסיס אתי ומקצועי אלא על בסיס אישי. אם הדבר נכון - הריהו חמור ביותר ופסול, ועל שר המשפטים, פרקליט המדינה ושר התחבורה להתערב בחקר הפרשה ללא דיחוי. גם אם הדבר נעשה, כטענת הנהלת בתי המשפט, שלא בניגוד לכללי האתיקה - ההתנהלות המדוברת היא תמוהה במקרה הטוב".
מכתבה של האחות עורר סערה ציבורית
פטריק, בן 57, פגע בשחר גרינשפן שבוע לפני בת-המצווה שלה, כשנהג שיכור. בזמן התאונה, חיכתה הילדה לרמזור ירוק וכתוצאה מהפגיעה, היא נפצעה קשה בראשה.
הפרשה עוררה סערה ציבורית, אחרי שבהסדר הטיעון המקל שהושג נגזר על הנהג הפוגע קנס כספי בגובה 1,000 שקלים ו-600 שעות עבודות שירות. אחת הסיבות שציינה השופטת למתן העונש הקל היא העובדה שפטריק "הודה וחסך זמן שיפוטי יקר".
בעקבות גזר הדין פרסמה יעל, אחותה של שחר, מכתב בעמוד הפייסבוק שלה שבו ציינה כי "נהג שנתפס מדבר בסלולרי בזמן נהיגה מקבל קנס של 1,000 שקל. אדם שזרק נעל על שופטת קיבל שלוש שנות מאסר בפועל. האדם שלקח מאחותי את החיים, שהרס משפחה שלמה, הולך לחיות את חייו, כאילו דבר לא קרה".
לפני כמה ימים פנה פרקליט המדינה משה לדור ליחידת התביעות של אגף התנועה במשטרה, בבקשה לקבל הסברים על הסדר הטיעון המקל.