תיפסל או לא תיפסל? בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ ידון הבוקר בשעה 9:00, בהרכב מורחב של תשעה שופטים בראשות נשיא בית המשפט העליון, השופט אשר גרוניס, המשנה לנשיא נאור, והשופטים ארבל, ג'ובראן, מלצר, דנציגר, חיות, פוגלמן והנדל, בהחלטת ועדת הבחירות המרכזית לפסול את מועמדותה של חברת הכנסת חנין זועבי לכנסת ה-19.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
זועבי נפסלה באופן פרסונלי, בעקבות בקשת הפסילה של חברי הכנסת דני דנון ואופיר אקוניס מהליכוד. על פי החוק, החלטת ועדת הבחירות המרכזית באשר לפסילה של מועמד או רשימה טעונה את אישור בג"ץ. בוועדת הבחירות המרכזית אושרה פסילתה של זועבי ברוב של 19 תומכים, 9 התנגדו ואחד נמנע.
לקראת הדיון, הגישה ח"כ זועבי, באמצעות פרקליטה, עו"ד חסן ג'בארין, תצהיר לבית המשפט ובו כתבה כי "החלטת ועדת הבחירות היא המשך לתהליך הדמוניזציה שעברתי מאז השתתפותי במשט המרמרה, למרות שכל מה שיוחס לי בנושא המשט הינו שקרי ולא נכון. אני פועלת לקידום מצע בל"ד באמצעים דמוקרטיים בלבד, מעולם לא קראתי לשימוש באלימות ומעולם לא השתמשתי באלימות, וכך אמשיך גם את דרכי".
פרקליטה הגדיר את הפסילה כ"קיצונית ביותר" ומבוססת על מספר ציטוטים שמרביתם לא נכונים או לא מדויקים וכולם בלתי רלוונטים לעילת הפסילה. "אין בבקשה שהוגשה כדי להוכיח שח"כ זועבי תומכת במאבק מזוין של ארגון טרור", הוסיף עו"ד ג'בארין.
היועמ"ש: "למרות הראיות המטרידות - אין לפסול את זועבי"
מגיש הבקשה, ח"כ אופיר אקוניס, אשר ייוצג על ידי היועץ המשפטי של הליכוד, עו"ד אבי הלוי, אמר כי הוא מתכוון להיות נוכח בדיון. "אני מקווה ששופטי ושופטות ישראל ידעו למתוח קו אדום למי שרמסה ברגל גסה את חוק יסוד הכנסת, האוסר על מי שתומך או משתתף במאבק מזוין נגד ישראל להתמודד בכנסת", הדגיש אקוניס.
ח"כ דני דנון אמר לאחר החלטתה של ועדת הבחירות המרכזית, כי הוועדה לא נאלצה לעבוד קשה בשל העובדות שוהצו בפניה. "במידה ובג"ץ לא יפסול את התמודדות זועבי לכנסת, הדבר יוביל להצעת החוק הראשונה שלי בכנסת ה-19, חוק זועבי", הבטיח דנון. מנגד, חבר הכנסת ג'מאל זחאלקה, יו"ר בל"ד, התריע כי במידה ובג"ץ ייתן יד לפסילת מועמדה של זועבי, הרשימה כולה לא תתמודד בבחירות לכנסת.
לקראת הדיון היועץ המשפטי לממשלה יהודה ויינשטיין הגיש גם הוא תצהיר לבית המשפט, העולה בקנה אחד עם דעתו כפי שנומקה בפני ועדת הבחירות המרכזית, כי "אין מקום לפסול את מועמדותה של חברת הכנסת זועבי, על אף שמדובר בעניינה בהצטברות של ראיות משמעותיות ומטרידות מאוד, המתקרבות לגבול האסור - וזאת מן הטעם שלא הצטברה מסה קריטית של ראיות, שרק היא יכולה, בהתאם לפסיקת בית המשפט הנכבד, למנוע התמודדות של מועמד בבחירות לכנסת".
היועץ המשפטי לממשלה הוסיף כי "שופטי בית המשפט העליון אינם רשאים לשקול - שעה שהם בוחנים אם לאשר את החלטתה של ועדת הבחירות המרכזית - שיקולים אישיים או פוליטיים. עליהם לשקול אך שיקולים משפטיים, עליהם לפעול אך במסגרת האיזון בין הערכים והאינטרסים הנוגדים העומדים להכרעה. במסגרת איזון זה, אל להם להסתפק בכך שהאיזון שעשתה ועדת הבחירות המרכזית הוא איזון סביר. עליהם לקבוע - שעה שהם מאשרים את החלטתה של ועדת הבחירות - כי איזון זה הוא ראוי".