בית המשפט המחוזי בחיפה גזר הבוקר שנת מאסר אחת בפועל ושנה נוספת על תנאי על מי שמכונים "השוטרים הנוקמים" מנהריה - רמי מוסא, אלדד חדד, יוסי לוי ויניב אשור הנאשמים בהטמנת מטעני חבלה בבית ובמכונית של העבריין מיכאל מור וקרוב משפחתו, בניסיון לחסלו. בית המשפט תיאר את מעשי השוטרים כלא פחות מהתנהגות של "כנופיות פשע".

בקיזוז תקופת מעצר הבית בו שהו השוטרים, ובהנחה כי עונשם יקוזז בשליש בשל התנהגות טובה, הרי שהארבעה ישבו בסך הכל כחצי שנה בלבד בתא המעצר. בתום הדיון הם הודיעו כי בכוונתם לערער על העונש.

מתברר כי השוטרים יצאו בזול. אב בית הדין, השופט יוסף אלרון ביקש בדעת יחיד לגזור עליהם לא פחות משלוש שנות מאסר. "הכנת והנחת שני מטעני חבלה הם מעשים חמורים בפני עצמם, אך חומרתם מתעצמת נוכח העובדה כי מכיניהם ומניחיהם שוטרים הם במשטרת ישראל, האמונים על שמירת החוק ואכיפתו", כתב אלרון בגזר הדין. 

"דווקא הידרדרות שלטון החוק בנהריה בתקופת מעשיהם הפכה את תפקידם זה לחיוני במיוחד שכן, זקוקים האזרחים לתפקוד מקצועי, אחראי, שקול ונטול פניות מצד אנשי המשטרה ולבטח לא פעולות המדמות פעולות של כנופיות פשע", הדגיש השופט.

המפכ"ל: מקבל את הדין - מגבה את עבודת השוטרים

מיכאל מור (צילום: חדשות 2)
מיכאל מור | צילום: חדשות 2

"תחת זאת", הוסיף אלרון, "הפכו השוטרים שאת דינם אנו גוזרים לעבריינים שנטלו את החוק לידיהם, תוך שהם מחקים ומשכללים דפוס התנהגות עברייני חמור ביותר אותו היה עליהם לשרש".

"משטרת ישראל קיבלה לידיה את גזר הדין והיא תבחן את משמעויותיו בטרם תתקבל החלטה בעניין", נמסר היום מהמשטרה בתגובה. "הדעת אינה סובלת מצב בו שוטרים ייקחו את החוק לידיהם. מנגד, מדובר בשוטרים, אנשי הארגון, אנשי שטח מקצועיים ונורמטיבים שפעלו בדבקות משימתית אל מול עבריינים חמושים ומסוכנים".

מפכ"ל המשטרה רב ניצב דודי כהן התייחס גם כן לגזר הדין בהערכת מצב שקיים הבוקר בהר הבית בירושלים. "אני מעריך את החלטת בית המשפט. זו החלטה קשה באירוע קשה. פסק הדין מחייב את משטרת ישראל לטפל בסוגיות ערכיות כפי שנכתב בגזר הדין", אמר המפכ"ל.

"יחד עם זאת, אני חושב שהמשטרה מתמודדת ביד רמה נגד ארגוני הפשיעה", ציין המפכ"ל והדגיש: "השוטרים והקצינים צריכים לדעת שיש להם גיבוי מלא ממני לגבי ההתמודדות עם העבריינים". כשנשאל האם מקובל עליו שעונשם של השוטרים חמור משל העבריינים, השיב כהן כי "מדובר בשני דברים נפרדים".

"תמיד היו ותמיד יהיו שוטרים מאוימים"

הולכים לכלא (צילום: חדשות 2)
ביהמ"ש המחוזי בחיפה, הבוקר | צילום: חדשות 2

אתמול פרסמה המשטרה, בצעד יוצא דופן דף מסרים לפני גזר הדין. לצד הוקעת המעשה, אומרים במשטרה כי מדובר בשוטרים מקצועיים, שפעלו בדרך פסולה. "זהו אירוע חריג ללא תקדים בהיסטוריה המשטרתית ובהחלט חובה ללמוד, להפיק וליישם לקחים. הדעת איננה סובלת מצב בו שוטרים ייקחו את החוק לידיהם", נמסר.

"פסק הדין מצביע על סטייה חמורה ומסוכנת מעמוד השדרה הערכי והמשמעתי של הארגון. תמיד היו ותמיד יהיו שוטרים מאוימים, גם כיום יש עשרות שוטרים ומפקדים מאוימים בשל העצמה יזומה של החיכוך עם עבריינים מסוכנים".

למרות העבירות החמורות המיוחסות להם, אומרים במשטרה כי ארבעת השוטרים "הם אנשי שטח מקצועיים ונורמטיביים שהתאפיינו בדבקות משימתית ובהתמודדות אמיצה עם עבריינים מסוכנים". עוד אומרים במשטרה כי השוטרים נקלעו לסיטואציה מאוד מורכבת וקשה, הפעילו שיקול דעת לקוי ובחרו בדרך פעולה פסולה, אותה, חד משמעית, יש להוקיע.

"מבלי להפחית מחומרת המעשים, הרי שאין מדובר בשוטרים שעברו עבירות מסוג טוהר מידות או פעלו לטובתם האישית. אלו שוטרים שבצעו משימות מורכבות שהוטלו עליהם, במסירות, ללא מורא ובנחישות".

העבירות: היזק בחומר נפץ ועבירות בנשק

_OBJ

בית המשפט המחוזי בחיפה הרשיע לפני כחודשיים את ארבעת השוטרים מנהריה. רמי מוסא, אלדד חדד, יוסי לוי ויניב אשור הטמינו מטעני חבלה בבית ובמכונית של העבריין מיכאל מור וקרוב משפחתו, בניסיון לחסלו. רן קרוטר, האזרח שהואשם גם הוא במעורבות בפרשה - זוכה מכל אשמה.

העבירות בהן הורשעו הארבעה הן היזק בחומר נפץ, עבירות בנשק, מרמה והפרת אמונים. "מראיות הנאשמים עולה עובדה אחת בבירור: הנאשמים חוו תסכול רב מתפקוד המשטרה הקלוקל, בעיניהם, ומיאנו להשלים עימו", לשון הכרעת הדין. "עובדה זו, בצירוף חשדותיהם במור וארגונו כאחראים למעשים פליליים כאלה ואחרים שבוצעו כלפיהם וכלפי שוטרים אחרים, היוו את המניע למעשיהם".

"ההחלטה מאוד לא הפתיעה אותנו", אמרה לאחר מתן הכרעת הדין עו"ד אביטל בן-נון, סניגוריתו של רב-פקד יניב אשור. "כבר מתחילת ההליך אנחנו חשופים להערות ולהחלטות של בית המשפט שגרמו לנו להבין לאן נושבת הרוח. הייתה צריכה להינתן כאן החלטה אמיצה יותר מבחינה משפטית, ואני לא מתפלאת שההרכב נתן החלטה כזאת". בכוונת עו"ד בן-נון לערער על ההחלטה. "זה היה ברור שזה לא יסתיים בערכאה הזאת", הדגישה.

"כתב אישום סלחני"

"הכרעת הדין עשתה סוף לגל הציבורי שעודד לקיחת חוק לידיים", אמרו סניגוריו של מיכאל מור, עורכי הדין מיכאל כרמל יהלי שפרלינג ודורון נוי. "אנחנו בטוחים שמבית המשפט המחוזי בחיפה תצא הבשורה שכל מי שלוקח את החוק לידיים, ובעיקר אם מדובר באנשי משטרה שאמורים להיות משרתי החוק, ייתן את הדין על מעשיהם ובחומרה".

"מדובר בארבעה עבריינים שלקחו בצורה גסה את החוק לידיים ובמקום לבצע את עבודתם נאמנה, ניסו באמצעות פתרון פשוט, להעלים את מה שסברו שמהווה הבעיה שלהם", הוסיף עו"ד כרמל.

"כתב האישום שהוגש כנגדם על ידי המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) הינו סלחני יתר על המידה, ולדעתנו היה ראוי להאשימם ולהרשיעם בעבירות של ניסיון לרצח, או לכל הפחות בעבירות של חבלה בכוונה מחמירה. בית הדין אמר באופן ברור את דברו".

כשנחשפה הפרשה נעצרו חמישה שוטרים. אחד מהם הפך לעד מדינה. בתקופה שקדמה למקרה, אירעו כמה מקרים של השלכת רימונים ופיצוץ מטעני חבלה בעיר, בין היתר ליד ביתו של ראש העיר, ז'קי סבג, ובלש בעיר, וזאת ימים ספורים לפני ביצוע המעשים המיוחסים לשוטרים. מור עצמו ושלושה בני אדם נוספים נעצרו בשנת 2007 בחשד שהיו מעורבים בהשלכת רימונים לעבר בתי שוטרים. באחד המקרים נפצעה אישה באורח בינוני עד קשה.

11 חודשי מאסר למיכאל מור

בית משפט השלום בנצרת גזר לפני כחודש, 11 חודשי מאסר בפועל על העבריין מיכאל מור, שהורשע בעשרות מקרים של סחיטת שוטרים ושופטים, ואף איים על חייהם. מכיוון שמור כבר ריצה שמונה חודשי מאסר, משמעות ההחלטה היא כי הוא ישוחרר מכותלי הכלא בעוד כחודשיים בלבד.

בנוסף קבעה השופטת יפעת שטרית כי על מור, שהורשע על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון, תיאסר הכניסה לנהריה למשך 13 חודשים, ויהיה עליו להתגורר דרומית לחיפה. כמו כן נגזרו עליו עונשי מאסר על תנאי.

חבריו ושותפיו העסקיים של מור, הביעו סיפוק מההחלטה. "הבן אדם הזה הוא הצדיק שבצדיקים", הסביר אחד מהם. "סתם מחפשים אותו". גם עורכי דינו של העבריין לא התאכזבו. "בית המשפט קיבל את הטיעון שלנו, ואנו חושבים שזה עונש סביר", ציין אחד מהם.