בתום דיון סוער, אישרה היום (א') הממשלה את מינויו של עו"ד שי ניצן לפרקליט המדינה ה-11. עו"ד ניצן, שמכהן כיום כמשנה ליועץ המשפטי, נבחר בשבוע שעבר על ידי ועדת האיתור לתפקיד. המינוי לא אושר פה אחד: שרי הבית היהודי נפתלי בנט, אורי אורבך ואורי אריאל התנגדו למינוי, וכך גם השר עוזי לנדאו מהליכוד ביתנו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ראש הממשלה בנימין נתניהו ניצב לצידו של ניצן בדיון ואמר: "שי ניצן הוא המועמד הראוי ביותר, חכם, ישר, משכיל בתחומו ומשכיל בכלל, ומאוזן". שרת המשפטים ציפי לבני הוסיפה כי "שי ניצן הוא האדם הראוי שיקבל החלטות ללא מורא פוליטיקאים".
בתגובה לטענות השר בנט כי שרת המשפטים לבני לא ראיינה יותר ממועמד אחד, השיבה שרת המשפטים: "מדהים אותי ששר הכלכלה אומר שהייתי צריכה לראיין יותר ממועמד אחד, כי גם אם הייתי מראיינת חמישה ובסוף מביאה לממשלה את שי ניצן הוא היה מצביע נגד".
לבני טענה כי התנגדותו של בנט נובעת מאותם טעמים שהשר אורי אריאל מתנגד למינוי. "זו התנגדות פוליטית למינוי ולא פרוצדורלית", אמרה, "רק שאורי אריאל אומר את זה ובנט בוחר להסתתר מאחורי טענות פרוצדורליות".
"המינוי יותר ממקובל עלי. ניצן הוא האיש הראוי ביותר, גם בעיני, להיות פרקליט המדינה. הוא חריף מאוד, ישר, ואמיץ - במובן שיקבל החלטות ללא מורא הפוליטיקאים", הוסיפה שרת המשפטים, "הוא מגן על שלטון החוק וגם על הבטחון, כפי שהוכיח במקום בו היה צריך להגן על החלטות ביטחוניות".
אתמול הביע השר נפתלי בנט בראיון לתכנית "פגוש את העיתונות" את התנגדותו למינוי של ניצן לפרקליט המדינה. "אני מעריך שנצביע נגד, אלא אם כן יביאו כמה מועמדים", הצהיר אתמול יו"ר הבית היהודי.
"הציג חזון לעתיד הפרקליטות"
עוד לפני שהתכנסה הוועדה בשבוע שעבר, גורמים בפרקליטות טענו כי שי ניצן הוא המועמד המועדף על היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, לתפקיד פרקליט המדינה במקום משה לדור שיסיים את תפקידו בחודש הבא. גם ההחלטה הזו לא התקבלה פה אחד: חבר הוועדה, פרופ' אריאל בנדור, תמך במועמדותו של המשנה לשעבר לפרקליט המדינה, עו"ד יהושע למברגר.
"בסופו של תהליך, לאחר שנבחנו כל המועמדים, סברה הוועדה כי עו"ד ניצן בלט בהופעתו בפניה, במומחיות המקצועית שצבר במחלקות השונות בפרקליטות המדינה ובמשרד המשפטים, תוך טיפול במגוון עניינים וסוגיות רגישות ומורכבות, בהצטיינותו האקדמית במגוון תחומים ובתפקידיו השונים", נכתב בהודעת משרד המשפטים בשבוע שעבר.
"בהכרת המערכת ובחזון שהציג לגבי עתיד הפרקליטות, הן בהיבט המהותי והן בהיבט הניהולי. עו"ד ניצן שכנע בדבר יכולתו להניע תהליכים ושינויים בפרקליטות והרשים בהמלצות המקצועיות והאישיות יוצאות הדופן מגורמים ברי סמכא בעולם המשפט", הוסיפו בוועדה.
שי ניצן הצטרף למשרד המשפטים ב-1989, וייצג בין השאר את המדינה בעתירות מנהליות שהוגשו לבג"צ במשך שמונה שנים. בשנת 2004 נבחר במכרז לתפקיד המשנה לפרקליט המדינה, תפקיד אותו מילא במשך 8 שנים. לפני כשנתיים נבחר לתפקיד המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, תפקיד אותו הוא ממלא עד היום.