הקרב על הטלת האחריות על אסון הכרמל עדיין נמשך: במהלך דיון שהתקיים היום בבג"ץ בעתירות משפחות הנספים, שדורשות להביא לפיטוריהם של שר הפנים אלי ישי ושר האוצר יובל שטייניץ, בשל אחריותם לכאורה, קבע בג"ץ כי לא יאלץ לפטר את השרים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אין תקדים לכך שבג"ץ הורה על פיטוריו של שר בעקבות דוח של מבקר המדינה", אמרה המשנה לנשיא בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור. "ההתפתחות המתבקשת לטענתם של העותרים, כתוצאה מקביעת האחריות המיוחדת על ידי המבקר, היא בהעברת השרים מכהונתם, ואולם אין לכך תקדים משפטי והנושא צריך להיות מסור להכרעת הציבור בבחירות הקרבות".
העתירה הוגשה על ידי ניצב בדימוס זאב אבן-חן ופקד עמית קליין, אביה ואלמנהּ של טופז אבן-חן קליין שנספתה באסון, יחד עם התנועה לאיכות השלטון ועמותת אומ"ץ. בדוח המבקר הטיל על השניים לינדנשטראוס המבקר לשעבר "אחריות מיוחדת".
במהלך הדיון השמיעו השופטים נאור, עוזי פוגלמן ואורי שהם הערות המעידות על כך שלשיטתם, לאור העובדה שהמבקר עצמו לא כלל המלצות אישיות לגבי המבוקרים בדוח הביקורת, ולא קבע להם "אחריות אישית" באשר לכשלים שהתגלו, בג"ץ אינו יכול לנקוט נגדם צעדים אישיים.
"האם צעד כזה נעשה באיזשהו מקום בעולם?"
לדברי השופט פוגלמן, "אנו לא חולקים על אחריות, אך השאלה אם זה תפקידו של בית המשפט. אתם מבקשים ללכת צעד אחד קדימה ולומר שבכל מקרה של כשל בביצוע תפקיד ולא כשל מוסרי או ערכי או פלילי, על בית המשפט להעביר שרים לא נכונים מתפקידם. על מה אנחנו אמורים לבסס את הצעד הזה? האם צעד כזה נעשה באיזה מקום בעולם?".
השופטת נאור הדגישה כי המבקר לא כלל בדוח שהוציא המלצות אישיות: "המבקר בורר את מילותיו בקפידה, כל מילה מדודה ומחושבת, כשעוסקים בפרשנות הדו"ח צריך לתת למבקר את הקרדיט שכשהוא רוצה להגיד משהו הוא אומר. לטעמי השאלה היא האם מעבר למה שקבע המבקר, שלא המליץ על הצעדים המבוקשים בעתירה, האם כשהמבקר לא המליץ על כך בית המשפט צריך לעשות את זה".