איך שגלגל מסתובב לו: בשנת 1975 הודה עמוס ברנס באונס ורצח החיילת רחל הלר ז"ל, אך לאחר מכן התעקש על חפותו. חמש שנים לאחר שהחל לרצות את מאסר העולם שנגזר עליו, הוחלט לפתוח את תיק החקירה שלו מחדש.
בשנת 1983 קצב הנשיא את עונשו של ברנס, והוא שוחרר לאחר שמונה שנים וחצי בכלא. שמונה שנים לאחר מכן, זוכה ברנס מאשמה. היום בית המשפט פסק שהוא יקבל פיצויים על סך יותר מחמישה מיליון שקלים.
עו"ד אלי זוהר שמיצג את ברנס אמר בתגובה להחלטה כי "סוף סוף קביעה ברורה של בית המשפט שאי אמירת אמת גרמה להרשעתו של ברנס. השקר של חוקרי המשטרה גרם לשיבוש ההליך המשפטי וטוב שבית המשפט מכיר בכך סוף סוף".
כבר 35 שנים שהשם עמוס ברנס רודף את מערכת המשפט, את חוקרי המשטרה ואת הפרקליטות. בתחילה הודה עמוס ברנס ברצח החיילת רחל הלר ז"ל וסיפר בחקירתו ברנס כיצד נאבק עם הגופה. הוא אף הסכים להראות היכן השליך את הגופה ואת חפציה של הלר.
הודה ברצח - וחזר בו
עמוס ברנס, שהיה מדריך נוער צעיר מעכו, הורשע ב-1976 באונס וברצח החיילת בת ה-19 ונידון למאסר עולם. שנים לאחר מכן הסביר שמנעו ממנו ייצוג משפטי ושההודאה ניתנה תחת לחצים עצומים מצד החוקרים, ולמרות שכתב חלק ניכר מההודאה בכתב ידו, הוא התעקש בהמשך על חפותו.
חמש שנים לאחר שהחל ברנס לרצות את עונשו, החליט ניצב משנה בדימוס עזרא גולדברג, קצין משטרה בכיר שיצא לגמלאות שהפרשה לא נתנה לו מנוח, לפתוח מחדש את תיק הרצח. הבדלים בין ההודאה של ברנס לפרטים שנמצאו בזירה יחד עם צפייה באופן ההודאה - גרמו לו לבדוק מחדש את העובדות.
למרות החנינה דרש משפט חוזר
לאחר בדיקה חוזרת של חקירתו והודאתו של ברנס, הוחלט לחנון את ברנס ומאסרו נקבע על 12 שנים בלבד. ברנס השתחרר מכותלי הכלא, לאחר שריצה 8.5 שנים. החנינה לא הספיקה לברנס, הוא רצה לנקות את שמו ודרש משפטו חוזר.
המדינה לא הסכימה לקיים משפט חוזר לברנס, אלא לדון שנית בפסק הדין. בחורף 2002, 28 שנים לאחר שנמצאה גופתה של הלר בחולות, התכנס הרכב של שלושה שופטים בבית המשפט המחוזי בנצרת. איש לא ייחס חשיבות לדיון ההוא שלימים נכנס ל"דברי הימים" של המשפט הישראלי. השופטים החליטו לזכות את ברנס וקרוביו קיבלו את גזר הדין החדש בשירת התקווה.
באוגוסט 2009, ראיינו את ברנס בן 65 בדירה צרה בשכונת מצוקה בעכו. מאז שזוכה חלה בסרטן, עבר שורה של ניתוחים ואיבד את הראייה בשתי עיניו. מתוך מיטתו הוא מנהל כבר שבע שנים קרב התשה מול המדינה, כדי שזו תסכים לפצות אותו. "אם הוא קיבל את הזיכוי - אז למה הוא לא מקבל את הפיצויים?" שאל אז בנו.
ברנס יפוצה ביותר מ-5 מיליון שקלים
מתוך תקווה שהמדינה תעזור לו החליט אז ברנס לקחת הלוואה לקניית דירה בנהריה, אך כיוון שלא הצליח לכסות את ההלוואה, סילק הבנק את ברנס מהדירה והוא נאלץ לשוב לעכו. הוא התקשה להבין איך המדינה שהכתה על חטא וביקשה את סליחתו - ממשיכה לראות בו עדיין רוצח.
פרקליטות מחוז ת"א מסרה אז בתגובה: "אין בין העובדה שמר ברנס זוכה בביהמ"ש המחוזי, לבין הטענה שהמדינה אחראית בנזיקין כלפיו, ולא כלום. בית המשפט העליון הורה על משפט חוזר, בלי לקבוע אם מר ברנס אשם או זכאי. אנו החלטנו שלא לנהל משפט כזה, למרות שהערכנו שישנן ראיות לכאורה. על רקע החלטתנו זו זיכה בית המשפט המחוזי זיכוי 'אילם' את מר ברנס בהדגשה שאין קביעה לגבי העובדות".
היום הפיצויים על עוגמת הנפש סוף סוף הגיעו. בית המשפט המחוזי בתל אביב פסק היום כי ברנס יפוצה ביותר מ-5 מיליון שקלים. בגין הנזק העיקרי שנגרם לברנס - שלילת חירותו, הקטיעה במסלול חייו ואות הקין החברתי, קבע בית המשפט שהוא יזוכה ב-4 מיליון שקלים. ברנס יקבל בנוסף 144 אלף שקלים על הצלקות הנפשיות, 95 אלף שקלים על ההוצאות המשפטיות, 70 אלף שקלים בשל ההוצאות של בני משפחתו. התחלה חדשה.