שלושה ימים לאחר עונש המאסר הכבד שנגזר עליו בגין מעורבותו בהריגת מיטל אהרונסון בתאונת הפגע וברח בת"א, הגיש פרקליטו של שלום ימיני ערעור על ההחלטה לשלוח אותו לחמש שנים מאחורי סורג ובריח.
"זהו פסק דין שגוי באופן קיצוני מבחינה משפטית", גורס עו"ד מוטי כץ. לדברי הפרקליט, העונש שנגזר על מרשו אינו עומד בשום יחס מול עונשים שמטיל בית המשפט.
בנוסף מלין עו"ד כץ על עצם הרשעתו של ימיני. "לעולם במהלך ההיסטוריה המשפטית של מדינת ישראל לא הורשע מי שישב ליד נהג בעבירת הפקרה", הסביר.
פרשת התאונה הקטלנית של מיטל אהרונסון ז"ל ושל חברתה מלי יזדי שנדרסו באוקטובר 2008 בתאונת פגע וברח, הגיעה ביום חמישי האחרון לסיומה עם גזר הדין החמור שהוטל על המעורבים בפרשה. שי סימון, שישב מאחורי ההגה הורשע בהריגה ובהפקרה ונידון ל-20 שנות מאסר. ההרשעה וגזר הדין החמור גרמו למהומה קשה בקרב בני משפחתו של סימון.
"לא ציפינו לעונש כזה גדול ואני לא חושבת שיש פה צדק. מדובר במשפט ראווה שנעשה למען יראו ייראו", אמרה רינת סימון, רעייתו של שי סימון לערוץ החדשות. לדבריה העונש אינו תואם מקרים דומים של תאונות פגע וברח שנידונו בבית המשפט. "כמו שבעלי שי קיבל 20 שנה, אני רוצה לראות שכל מי שעולה על ההגה ופוגע ובורח - יקבל את העונש שבעלי קיבל היום".
גם היום משוכנעת רינת סימון שבעלה שי הוא לא זה שישב מאחורי ההגה בשעה שמיטל אהרונסון ז"ל וחברתה מלי זדי חצו את הכביש. "במשפט לא הצליחו להוכיח את חפותו, והתבססו על פי ראיות קלושות שהוא זה שנהג", אמרה רינת. "בגזר הדין הם הרסו משפחה שלמה. אני אמא לשני ילדים, ובעלי הולך לשבת המון שנים בכלא".
"נערער בתקווה לשינוי העונש"
לדבריה, גזר הדין שניתן היום אינו סוף פסוק מבחינתם. "אנחנו מתכוונים לערער ואני מקווה מאוד שיבחנו מחדש את העונש שניתן לשי בעלי ומקווה שיקלו בעונש". הערעור שיוגש יתבסס על הקושי של בית המשפט להוכיח שבעלה הוא זה שנהג מאחורי ההגה. למרות שנמלט מהמקום מבלי להגיש עזרה, היא מדגישה שהיא מאמינה לגרסתו ועומדת מאחורי כל מילה של בעלה. "הוא לא הסתיר שום דבר ממה שקרה, וכנראה אנשים ששומרים על זכות השתיקה, הם בסוף אלה שנענשים".
בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר הבוקר עונש כבד מאוד של 20 שנות מאסר על שי סימון, מי שהורשע בדריסתה למוות את מיטל אהרונסון ז"ל בתאונת ה"פגע וברח" ברחוב אבן גבירול בתל אביב לפני כשנה וחצי. שלום ימיני, חברו של סימון שהורשע בהפקרתן של מיטל ושל חברתה מלי יזדי כשהן פצועות על הכביש, נשלח ל-5 שנים מאחורי סורג ובריח.
התגובות בבית המשפט לגזר הדין היו סוערות. בני משפחתו של שי סימון התפרעו בבית המשפט בתגובה למשמע גזר הדין החמור. "למרות שההחלטה הזו לא תחזיר את בתנו, זו החלטה אמיצה מאוד של השופט גורפינקל", אמרו בני משפחתה של מיטל אהרונסון.
"הניצחון שלנו הוא ניצחון של כל עם ישראל, אני מאמינה שבעקבות גזר הדין, אנשים יחשבו פעמיים לפני שהם מקפחים את חייהם של אחרים, ולפני שהם הורסים את חייהם של משפחות שלמות", אמרה בבית המשפט ליאורה אהרונסון, אמה של מיטל. "שום דבר לא יחזיר את מיטל, אבל זה המעט שיכול להעיד שחייה של מיטל לא נקטעו לשווא. אם יינצלו חיים, ואם אמא אחרת לא תצטרך להתמודד עם אבדן של בת, אז הרווחנו".
גם מלי יזדי, חברתה של מיטל שנפצעה קשה בתאונה, הביעה שביעות רצון מחומרת גזר הדין. "השופט מיצה את הדין והשתדל לתת כמה שיותר ואני מצדיעה לו וחושבת שצריך להעניש את האנשים האלה בתקווה שתהיה פחות פשיעה", אמרה ידזי מחוץ לאולם, דקות אחרי הקראת גזר הדין. "אני אמשיך בחיים, יש לי את הצרות שלי ואת הקשיים הפיזיים ונפשיים להתמודד איתם, בי הם כבר לא יכולים לפגוע יותר ממה שהם פגעו".
השופט: הגיעה העת להעלות את הרף
השופט גורפינקל ציין בגזר הדין כי "יש מקום לתת עונשים מצטברים. הגיע העת לומר כי מי שעולה על רכב תחת השפעת אלכוהול, דינו כמי שיורה בנשק ללא אבחנה, והגיעה השעה להעלות את הרף". בהחלטתו התייחס השופט לדברי אמה של מיטל, שפנתה בדברים נרגשים לבית המשפט ותיארה את יחסיה עם מיטל ז"ל. "בכל הדיונים הופיעה האם עם תמונתה של מיטל, ופניה היפים ניצבו כל עת הדיונים מול כל באי בית המשפט", לשון גזר הדין.
"גזר הדין חמור ככל שיהיה, לא יהיה בו כדי לנחם את משפחתה של מיטל", אמר השופט. "אולם אם יהיה בכך כדי לחסוך חיים, כי אז קורבנה של מיטל לא היה לשווא. מי ייתן שגזר הדין ישמש גלעד על קברה הרענן של מיטל ז"ל, ויביא מעט מזור לנשמותיהם של בני המשפחה הפגועים, ויביא נחמה כלשהי למכאוביה של מלי יזדי".
אחיה של מיטל ז"ל: נשים צריכים לשלם על מעשיהם
למרות שהתביעה ביקשה לפסול את רשיון הנהיגה של ימיני, ציין השופט כי ימיני הורשע בעבירת ההפקרה כמבצע בצוותא אך לא כנהג. "לא מצאתי כי יש קשר בין רשיון הנהיגה לבין ביצוע העבירה, שכן עובדה היא שלאחר שנפסל בעבר מלהחזיק רשיון נהיגה, לא נהג ברכב, וגם הפעם לא נהג, לא מצאתי כי יש מקום לפסול את רשיון הנהיגה שלו", ציין בגזר הדין.
"אני לא ישנה בלילות כבר שנה וחצי", סיפרה הבוקר מלי יזדי לחדשות 2, "אבל אם בדרך כלל אני נרדמת שלוש לפנות בוקר, הלילה לא נרדמתי בכלל". יזדי הוסיפה כי אינה יודעת מה יהיה גזר הדין שיינתן היום, אך היא סומכת על השופט. "זה סוג של סגירת פרק, לנסות ולהמשיך את החיים", אמרה יזדי והוסיפה: "הפרשה לא תהיה מאחורי כל החיים שלי. אני אתמודד עם זה פיזית ונפשית".
"אני מבקש מבית המשפט, אם אנשים עושים משהו, הם צריכים לשלם עליו", אמר בתחילת החודש תומר, אחיה של מיטל ז"ל, בשלב הטיעונים לעונש של שני המורשעים. "הוא ייצא מהסורג והבריח, ואנחנו לא. אני אלך לבית הקברות בכל שנה", הפנה תומר אצבע מאשימה לעבר סימון. גם ליאורה, אמה של מיטל, פרצה בבכי כשאמרה: "לא אשכח את עיני ילדיי, כשבאתי לספר להם שאחותם מתה".
ליאורה הציגה באולם את תעודת ההצטיינות בלימודים שקיבלה מיטל. "איזה כאב שגרמו לה הרוצחים השיכורים", אמרה בבכי. חברו של שלום ימיני ניסה להעיד לטובתו: "הוא הציל אותי, וחילץ אותי מתאונת אופנוע חמורה שאירעה לי בעבר", ניסה לומר - אך מלי ייזדי פרצה לדבריו: "זה שטויות, עכשיו מציגים אותו כגיבור", אמרה. "כל החשודים נוהגים לחזור בתשובה".
"ביקשתי פוליגרף בשבילך"
כשניתנה רשות הדיבור לשלום ימיני, הביע פעם נוספת צער על שאירע. "אני לא האדם שציירו אותו", פתח באומרו. "באמת שלא יכולתי לעשות כלום. יצאנו מסטולים, היינו שיכורים והכל היה בהבזק של חמש דקות". לאחר מכן, פנה ימיני לליאורה אהרונסון: "ראיתי אותך בוכה, ביקשתי פוליגרף בשבילך - כדי שתדעי שלא אני נהגתי". הוא הוסיף בפניה: "הפשע הגדול שלי הוא שלא התקשרתי ישר למשטרה ואמרתי להם ששי סימון נהג".
לאחר מכן, סיפר על חייו בשנתיים האחרונות. "המצב הכלכלי שלי קשה", אמר ימיני בבית המשפט. "איבדתי הרבה כסף במשפט הזה, בכל ימי המעצר. אני שרוף בחוץ. השבוע ניסיתי לשכור דירה - ואיך שראו את השם שלי לא הסכימו. אני לא יכול אפילו לעבוד עם אח שלי בזגגות, כי אני מפחד להרוס לו את המוניטין".
בעת ההרשעה, קבע השופט צבי גורפינקל כי סימון נהג בג'יפ בשעה התאונה בצורה פרועה ותחת השפעת אלכוהול. כמו כן, קבע השופט, פגע סימון במלי יזדי ופצע אותה קשה לאחר שדרס למוות את אהרונסון.
שלום ימיני, זוכה על ידי בית המשפט מאשמת הריגה וגרימת מוות ברשלנות, אך הורשע בעבירת הפקרה. "ימיני בחר באופן מודע לברוח, ולכן הפך לשותף לעבירת הפקרה בשל כוח הצוותא למרות שהוא לא נהג", כך אמר השופט גורפינקל.