בשבוע שעבר עמד בכניסה לכלא מעשיהו, שעון על מקל הליכה, חנן שמולביץ', ניצול שואה בן 80. השופטת רבקה גלט מבית משפט השלום ברמלה, שלחה אותו ל-200 ימי מאסר, לאחר שהורשע בעבירות של הפרת צו שיפוטי, עבירות בנייה ושימוש חורג במקרקעין.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לשמולביץ' משק בכפר ביל"ו, מושב סמוך לרחובות. לאורך השנים הוא השכיר את המשק לחברה שהפעילה במקום בית אבות שנבנה בניגוד לחוק, ולאחר מספר ביקורות של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה של המועצה האזורית גזר, נדרש שמולביץ' להרוס את המבנה. לאחר שסירב, הוועדה גררה אותו לבתי משפט, הליך שהסתיים בהריסת המבנים ובהרשעתו.
החלופה למאסר: קנס של 200 אלף שקלים
השופטת גלט קבעה בהחלטתה כי "מדובר בשימושים נרחבים בעלי אופי מסחרי בקרקע חקלאית מוכרזת. בין הצדדים גובש הסדר טיעון, שלמרות חומרת העבירות, יש בדעתי לאמצו וזאת מן הטעם שמרבית השימושים כבר פונו והן בשל הנסיבות המיוחדות של הנאשם שהינו ניצול שואה כבן 80".
השופטת פסקה כי על בעל הקרקע לשלם קנס של 200 אלף שקלים ב-24 תשלומים, ואם לא הוא ישלח ל-200 ימי מאסר. שמולביץ' פנה לבית המשפט וטען כי אין ביכולתו לשלם סכום זה.
בטיעונים לעונש הצהיר: "אני חקלאי יותר מ-40 שנים, ונהייתי חולה. חיסלתי את המשק, אני לא יכול לעבוד, יש לי מחלות ואני משכיר את המחסנים, הקמתי את בית האבות ונכשלתי, היום אין לי פרנסה ואין לי פנסיה. רק קצבה מביטוח לאומי על סך 1,800 ש"ח".
בדיון נוסף שנערך מספר חודשים לאחר מכן, חזר שמולביץ' לבית המשפט ופנה לשופטת: "נשארתי בלי מכנסיים, אין לי מה לאכול, אני משתגע. אין לי ברירה אלא להיות אסיר בכלא. אין לי ממה לשלם, פירקתי את בית האבות ונשארתי חייב". המוצא האחרון היה בדמות ההצעה לפיה ביכולתו של שמולביץ' למכור את ביתו. אך לזה הוא כבר לא היה מוכן. "אם אמכור את הנכס, לא נשאר כלום", אמר שמולביץ' לשופטת. "אני מוכן ללכת לכלא. אין לי ברירה".
ושמולביץ' אכן הלך לכלא. "אתמול ביקרנו אותו שם", סיפרה בתו של חנן, מוריה שמולביץ-צבי לחדשות 2 Online. "זה היה נוראי. לא יכולתי להפסיק לבכות. אמא שלי נשברה, היא אף פעם לא ראתה אותו ככה".
שמולביץ' נולד בעיר ברנוביץ' שהייתה אז על גבול פולין וגרמניה. במהלך מלחמת העולם השנייה הוא עבר עם אמו ואחיו ממקום למקום כשברחו מהנאצים. "בבית כמעט ולא דיברנו על זה, אבל לא יכולנו להתעלם מהסיוטים שיש לו בלילה", ספרה בתו.
לאור עברו, חוששת כעת הבת מפני הזמן שעליו להעביר בין כותלי בית הכלא. "מפחיד אותי לחשוב מה הוא יכול לעשות רק מהדיכאון של להיות בכלא", הוסיפה. "הוא יושב שם בחדר, ולא יוצא, יש שם פושעים אמיתיים, אני לא בטוחה שיש נוספים כמוהו".
"הוא ברח מספיק בחייו"
המשפחה הגישה בקשת חנינה לנשיא, שם נאמר להם שהיא הועברה לטיפול דחוף. הם מקווים כי הנשיא יבין את הסיטואציה המורכבת אליה נקלע אביהם ויורה על שחרורו מהכלא. לטענת משפחתו, מאז 1998 הוא מנסה לטפל באישורים של בית האבות וכל עורכי הדין והאדריכלים שנדרשו למשימה לקחו סכומי כסף גדולים וכשלו.
"היום הוא צריך לעבור צינתור", ספרה בתו. "הוא ביקש לוותר עליו מכיוון שהוא לא רוצה ללכת במסדרונות בתי החולים עם אזיקים, אך אמרו לו שאין ברירה וזה נוהל. הוא לא יכול לברוח, הוא נכה - הוא ברח כבר מספיק מחייו".
עו"ד אורן אבלה, המתמחה בתכנון ובנייה במושבים, אמר לחדשות 2 Online כי חשב שהיחס לשמולביץ' יהיה אחר. "הייתי מצפה שיושב ראש הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בגזר היה ראשית עוזר לחקלאים שאיבדו את פרנסתם, עוזר להם לאשר שימושים אחרים במשק שלהם, המותרים על פי התכניות הקיימות באזור. טרם מגישים כתב אישום לאדם ניצול שואה שברח מהתופת בהיותו ילד והקים את ההתיישבות העובדת".
מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה בגזר נמסר בתגובה כי "מדובר בתביעה שנמשכת שנים רבות, במהלכה ניסתה הוועדה לסייע לו לטפל בעבירות הבנייה בדרכים חוקיות, תוך התחשבות מרבית במצב בריאותו. בסופו של דבר בית המשפט אמר את דברו".
לפניות לכתב: azria@ch2news.tv