האם ניתן להרשיע בעבירה של גרימת מוות ברשלנות אדם שגרם למותו של עובר? בשאלה כבדת משקל זו דן בית המשפט העליון בירושלים בעקבות מקרה שאירע לפני עשור, שבו נפגעה אישה בחודש השמיני להריונה בתאונת דרכים בעקבות חוסר זהירות של נהג אחר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
האירוע הקשה התרחש באוקטובר 2004. שרית בראל נסעה במכוניתה בראש פינה ונהג של מונית שירות שסטה לנתיב הנגדי התנגש בה חזיתית. שרית, שהייתה באותה שעה בחודש ה-32 להריונה, הובהלה לבית החולים - שם החליטו הרופאים כי מצבה הקשה מחייב להעבירה לניתוח קיסרי.
העובר שברחמה נולד ללא רוח חיים, אך בעזרת מאמצי הרופאים הצליחו להחזיר את הדופק ולייצב את מצבו. כעבור 14 שעות הידרדר מצבו פעם נוספת והוא מת. "התינוק שלי הציל אותי, הוא נפגע במקומי", אמרה היום (ה') שרית לחדשות 2 Online.
המקרה הגיע לפתחו של בית משפט השלום שהרשיע את הנהג, דני חורי, שהיה בן 21 בעת התאונה - בגרימת מוות ברשלנות. ההחלטה התקבלה בין היתר על סמך הגדרת "אדם" בחוק העונשין. על פי החוק עובר אינו מוגדר כאדם, אך בעקבות הפגיעה באמו נאלצו הרופאים לילד את הולד ולהשיבו לחיים, ולו לשעות ספורות - בכך הפך ל"אדם" על פי החוק הישראלי.
הנהג ,שלו עשרות עבירות קודמות, ערער על פסק הדין לבית המשפט המחוזי, שהחליט לזכותו מעבירה של גרימת מוות ברשלנות. השופטים במחוזי קבעו כי הגדרת העובר כ"אדם" במקרה זה הינה בגדר רכיב נסיבתי בלבד בעבירה זו.
המקרה הועבר לבית המשפט העליון שהמשיך בדיון יוצא הדופן על הגדרת הקורבן כ"אדם". האם טענה כי לצורך הרשעה בעבירה של המתה, די בכך שההגדרה "אדם" תתקיים בשעה התוצאה - שעת פטירת הקורבן. הנהג מנגד טען באמצעות עורכי דינו כי הגדרת הקורבן כ"אדם" צריכה להתקיים בשעה המעשה, קרי בעת התאונה.
"נדרשתי לשאלה אם ניתן להרשיע בעבירה של גרימת מוות ברשלנות אדם שגרם למותו של ולד בנסיבות שבהן הולד היה עובר במועד הפגיעה בו, שבעקבותיה נולד חי ולאחר מכן מת", תהה שופט בית המשפט העליון סאלים ג'ובראן."לא נדרש שמבצע העבירה יידע על דבר קיומה או אי-קיומה של הנסיבה (האדם), אלא על עצם האפשרות לקיומה".
האם לאחר ההחלטה: "גאה, מעתה האשמים יישאו בתוצאות"
בשל כך החליטו השופטים לקבל את הערעור, להפוך פעם נוספת את החלטת בית המשפט המחוזי ולהרשיע את הנהג. עם זאת בהתאם להסכם עם עורכי דינו, הנהג לא צפוי לרצות עונש מאסר בפועל. במקום זאת הוא המליץ השופט ג'ובראן להורות על עונש של 12 חודשי מאסר על תנאי, פיצוי לאם ופסילת רישיון הנהיגה לשלוש שנים.
"יש לי גאווה גדולה שמעז יצא מתוק. שבזכותי, המוות של העובר של נשים רבות ייחשב כמוות ברשלנות והאשמים יישאו בתוצאות שלהם", אמרה שרית לאחר ההחלטה התקדימית. "מצד שני אני מרגישה ריקה, המאבק האישי שלי ושל בעלי גרם לנו ללכת לאיבוד מכל העסק הזה, הקושי המשפחתי שלנו הוא בלתי ניתן לתיאור".
שרית המשיכה בחייה, גידלה משפחה ולה ארבעה ילדים. היא מספרת כי בתעדות הזהות שלה מופיעים חמישה ילדים, וכי לא ניתן לשכוח את התינוק הנוסף, שהלך לעולמו בעקבות התאונה. "מיום התאונה הנהג לא נענש, אני הקורבן, אני זאת שנפגעתי", אומרת האם בצער. "אני מקווה שבזכות המקרה הזה נהגים עבריינים אחרים ייענשו בחומרה".