האם ההפרדה בין נשים לגברים בקווי התחבורה הציבורית לחרדים מתקרבת לקצה? הכל תלוי בהחלטת שר התחבורה ישראל כץ. למרות מסקנות ועדה מקצועית שבדקה את הנושא, נראה שהסולידריות בחברה החרדית תמשיך את הנוהג לפחות עד להסדרה חוקית בנושא.
המדינה הגישה הבוקר את מסקנות הוועדה המקצועית שבדקה את ההפרדה בקווי התחבורה הציבורית שנוסעים בשכונות החרדיות, ולפיהן מדובר ב"הסדר לא חוקי". עם זאת, מדגישים חברי הוועדה שמדובר בנוהג שיכול להתקיים על פי רצון הנוסעים, אך אין לחברות הציבוריות סמכות להחליט על כך.
על אף שאנשי מקצוע מטעם משרד התחבורה השתתפו בוועדה, אין התייחסות של שר התחבורה לדוח. על פי החלטת בג"ץ, הדוח יוגש לשר התחבורה על מנת ללמוד את החומר ובעוד כשלושה חודשים יודיע השר, שמשיב בשם המדינה, על החלטתו בנידון.
הטענה העיקרית של חברות התחבורה היא שההפרדה נעשית מתוך סולידריות בקרב הנוסעים שמקיימים אותה מרצונם. גורמים בחברת "אגד" ציינו שכעת הם חוששים שהאחריות למנוע את ההפרדה תוטל על הנהגים שיסבלו מחוסר הבהירות החוקית בנושא וקראו להסדיר את העניין בחוק.
"היום זה נשים, מחר חרדים ואחר כך אתיופים"
עשרות מפגינים התקבצו הבוקר מחוץ לבית המשפט העליון ומחו על מה שמכונה "קווי המהדרין". "לא מדובר בקווי מהדרין - מדובר בקווי אפליה ואין להם קשר לדת", אמרה רחל עזריה, חברת מועצת העיר ירושלים. "גם אני דתייה, אבל אין לי רצון שיגידו לי איפה לשבת".
"אני מתנגדת לעיקרון כיוון שחלק גדול בציבור החרדי לא מעוניין בהפרדה הזו", הוסיפה עזריה. "הציבור החרדי מושתק בסיפור הזה ואין לכך שום הצדקה במדינת חוק". לדבריה, כל עוד אין הסדר חוקי בנושא, אין אפשרות לשלוט על זה. "היום זה נשים, אחר כך זה חרדים ואחר כך זה יהיה אתיופים".
למרות דבריה של עזריה על התנגדות בחברה החרדית, לא נכחו מפגינים חרדים מחוץ לבית המשפט. מפגינים אחרים הפגינו בשם אלה שחששו להגיע והניפו שלטים עם הכיתוב: "הטיפול ביצר הרע - לא תפקיד משרד התחבורה". שלט אחר קרא "לנקוט קו חדש - לא לאפליית האישה".
"משרד התחבורה צריך לצמצם את מספר הקווים האלו ולהשאיר לציבור את ההחלטה אם להשתמש בהם", אמרה עורכת הדין ענת הורוביץ, מנהלת המחלקה המשפטית במרכז לפלורליזם יהודי. "הציבור זכאי לקווים זהים בניתן להשתמש בהם בתדירות ובעלות זהה".