במה נאשם ליברמן?
כתב האישום שיוגש נגד שר החוץ ויושב-ראש ישראל ביתנו מייחס לו עבירות מרמה והפרת אמונים בתיק שנודע בשם "פרשת השגריר בבלרוס". התיק נחשב לחמור פחות מבין השניים שהתנהלו נגד ליברמן ונוגע לשורת אירועים שהתרחשו ב-2008.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
השגריר במינסק דאז, זאב בן-אריה, נדרש להעביר לרשויות בבלרוס חומר חקירה הנוגע לפרשת "חברות הקש" - התיק המרכזי שהתנהל נגד שר החוץ, שכאמור - נסגר מבלי להעמידו לדין. בביקור שקיים ליברמן בבלרוס באותה השנה חשף באוזניו השגריר את תוכן הפנייה בנושא שקיבל ממשרד המשפטים ומסר לו פתק ובו פרטי החברה שעמדה במרכז חקירת המשטרה.
שנה אחרי אותו הביקור, חודשים אחרי כניסתו של ליברמן לתפקיד שר החוץ, פנה אליו בן-אריה בבקשה למנותו לשגריר ישראל בלטביה. עבירות מרמה והפרת האמונים נוגעות לטענה שלפיה "תפר" ליברמן את המינוי מראש - בכך שהפנה את בן-אריה להתמודד על התפקיד במעין "משחק מכור": מי שהכריע בקבלתו היו חברי ועדת שרים שבראשה עמד סגנו של ליברמן, דני איילון. אחר כך, אושר המינוי גם בישיבת הממשלה - שבה נכח ליברמן עצמו.
האם ההחלטה תחייב את ליברמן להתפטר?
עדיין לא ברור האם הכוונה להגיש נגד ליברמן כתב אישום בעבירות המיוחסות לו תאלץ אותו לפרוש מהמרוץ הקרוב לכנסת, כמי שדורג במקום השני ברשימת הליכוד-ביתנו.
עורך דינו של ליברמן, ירון קוסטליץ, אמר הערב לחדשות 2 כי חומרת העבירות המיוחסות למרשו אינה אמורה לשבש את התמודדותו לכנסת. בדבריו, התבסס על פסיקת בית המשפט העליון בפרשת "בראון-חברון" משנת 1997, אז דרשה התנועה לאיכות השלטון להדיח את צחי הנגבי מתפקיד שר המשפטים עקב מקרה דומה לזה של ליברמן - שבו לא דיווח לממונים עליו את מלוא המידע.
"באי הבאה של מלוא המידע הרלוונטי על-ידי נושא משרה - ולו משרה רמה - לא טמונה חומרה כה קיצונית המחייבת שבית משפט יורה להעבירו מתפקידו", כתב אז השופט בדימוס, תיאודור אור.
מנגד, זכורים שני מקרים שבהם אילץ בית המשפט העליון את ראש הממשלה לפטר שרים שנגדם הוגשו כתבי אישום. הסמכות המוגדרת בחוק אומנם קובעת כי ראש הממשלה "רשאי" לפטר שר במקרה מסוג זה, אולם בעתירות בנושא בעניינם של שני שרי ש"ס לשעבר, אריה דרעי ורפאל פנחסי, קבעו השופטים כי סמכות הרשות הופכת לחובה לפטרם.
האם ליברמן התחייב להתפטר במקרה שיועמד לדין?
ב-2009, עת נחקר שר החוץ בחשד למעורבות בשני התיקים שיוחסו לו, אמר ליברמן כי "אם היועץ המשפטי יחליט להגיש כתב אישום - אין ספק שבאותו רגע אתפטר".
הדברים נאמרו אומנם באופן מפורש, אך לדברי פרקליטיו של ליברמן - סיפק את אותה התחייבות טרם ידע על הכוונה לסגור את התיק המרכזי נגדו ובמצב דברים שונה בתכלית וחמור בהרבה מכפי שהתברר בסופו של דבר.
איך ישפיעו ההתפתחויות על הבחירות?
בין אם יחליט לבסוף ליברמן להתמודד ובין אם לאו, הרי שבעקבות האיחוד בין רשימות ישראל ביתנו והליכוד לא צפויה להיות למהלך השפעה ניכרת.
הסיבה העיקרית נוגעת לכך שבניגוד למצב שהיה טרם איחוד המפלגות, ממוקם כעת ליברמן במקום השני - ועל כן, כך או כך, יוכלו להיבחר יתר נציגי מפלגתו ששובצו ברשימה לכנסת.
גם סקרים בנושא לא הצביעו כל שינוי בהתפלגות המצביעים - והליכוד-ביתנו, למרות ההחלטה על העמדת ליברמן לדין ובצל הערפל סביב יכולתו של ליברמן להתמודד, נותרת הסיעה הגדולה ביותר בכנסת הבאה - בפער ניכר מאלו שדורגו אחריה.