בית המשפט המחוזי בתל אביב זיכה הבוקר את עו"ד יעקב וינרוט מכל האישומים נגדו בפרשת שוקי ויטה. עם זאת, ויטה הורשע במרמה והפרת אמונים. כמעט שנתיים עברו מאז שהגישה הפרקליטות כתב אישום נגד עו"ד וינרוט ונגד פקיד שומה גוש דן לשעבר, שוקי ויטה.
זהות המעורבים במשפט, האמוציות והסערות שעלו במהלכו והעובדה שהוא מעלה סוגייה שטרם נדונה בישראל - שעניינה המשמעות הנורמטיבית של ייצוג איש ציבור בידי עורך דין בשעה שאיש הציבור מטפל בלקוחות עורך הדין - הפכו את משפט וינרוט-ויטה לאחד המשפטים המרתקים שנערכו בארץ.
זיכויו של וינרוט נחשב לכישלון כמעט חסר תקדים של הפרקליטות.
השופט גלעד נויטל אמר במעמד הכרעת הדין כי "על אף הטענות שהועלו על ידי התביעה, לא הוכחה מעבר לספק הסביר אשמת השוחד". העדויות בעניין עברות הפרת האמונים של ויטה היו עקביות אל מול הסתירות שבחוסר הנאמנות שבגרסותיו".
תגובת הפרקליטות: "כתב האישום היה ראוי"
הפרקליטות הגיבה להכרעת הדין בעניינם של שוקי ויטה ויעקב וינרוט: "בית המשפט הרשיע את שוקי ויטה וקבע שהוא פעל בניגוד עניינים בוטה מול עורך הדין הפרטי שלו יעקב וינרוט, ואף סטה מן השורה בעבורו, בכל הקשור בטיפול בלקוחותיו של וינרוט. בית המשפט קבע כי שיקול דעתו של ויטה הושפע שעה שהיה מצוי במצב ברור, עוצמתי, חוזר ונשנה, של ניגוד עניינים", הדגישה הפרקליטות. "'במצב דברים זה היה גם היה מתעורר בליבו של האדם הסביר חשש סביר שפקיד השומה נוהג לפי דעה קדומה. היה מתעורר חשש סביר ואף חשש ממשי, שפקיד השומה לא יכול בנסיבות אלה לקבל החלטות בעניין לקוחותיו של עור הדין על פי שיקולים עניינים 'נקיים' ממשוא פנים והשפעה זרה' כך קובע בית המשפט. בשל מעשים אלה הורשע ויטה בשלוש עבירות של הפרת אמונים".
עוד נמסר מהפרקליטות כי "למרות אותו ניגוד עניינים מושחת, בחר בית המשפט לזכות את הנאשמים מעבירות שוחד, מחמת הספק. לדברי בית משפט עצמו, עולה כי נותרו בעינם סימני שאלה באשר למערכת היחסים האמתית בין השניים. בית משפט קבע כי לא ניתן לשלול מעבר לכל ספק סביר את ההסברים שסיפק עו"ד וינרוט בקשר למעשיו. הפרקליטות פעלה בתיק זה, כמו בכל תיק אחר, על פי המבחן המקובל, שהוא אחד ויחיד להגשת כתב אישום, הן לפשוטי עם הן לשועי ארץ, והוא הסיכוי הסביר להרשעה".
"מערכת תביעה שתפעל אחרת ותסטה מן המבחן המקובל, תחטא לתפקידה וחובתה לנהוג בשיוויונית בין חשודים שונים ולהילחם בלא מורא ובלא משוא פנים בשחיתות הציבורית. העובדה שזיכויו של וינרוט הוא מחמת הספק, מוכיחה שכתב אישום זה היה ראוי לבירור בבית המשפט, והפרקליטות לא תירתע להגיש כתבי אישום גם בעתיד מקום בו תשתכנע כי מוצדק לנהוג כך, לרבות במקרים שבהם אין ודאות מוחלטת לתוצאה של הרשעה, והכל כרגיל על בסיס שיקולים מקצועיים ועניינים בלבד. הפרקליטות תלמד את הכרעת הדין ותשקול את צעדיה", לשון ההודעה.
"מערכת יחסים מושחתת עם פקיד שומה"
עו"ד ד"ר יעקב וינרוט הואשם בביצוע עבירות של מתן שוחד והלבנת הון. שוקי ויטה הואשם בלקיחת שוחד, במירמה ובהפרת אמונים.
בכתב האישום טענה הפרקליטות כי בין השניים נוצרה מערכת יחסים מושחתת, שהלכה והתהדקה עם הזמן. היחסים החלו בתחילת שנות ה-2000, לאחר שויטה פנה לוינרוט כדי שייצגו בהליכים שנגעו לעיכוב קידומו המקצועי. זאת, לאחר שהורשע בשלהי שנות ה-90 בתקיפת מבקרת הפנים של נציבות מס הכנסה.
במקביל, לטענת הפרקליטות, לוינרוט היה ב-2003 אינטרס שויטה, כפקיד שומה גוש דן, יאשר הסכמי מס ללקוחותיו עתירי-הממון, בהם ארקדי גאידמק ומיכאל צ'רנוי, אשר שכר-הטרחה שקיבל מהשניים הסתכם בכ-30 מיליון שקל. לאור האינטרסים שלו אצל ויטה, נטען, הסכים וינרוט להעניק לו את הטיפול המשפטי בחינם, זולת ניהול תיק של שני דיונים והגעה לפשרה בבית הדין לעבודה, שתמורתם שילם ויטה 20 אלף שקל.
עוד טענה הפרקליטות כי כדי לטשטש את הקשר המושחת עם ויטה, הציב וינרוט את רו"ח זאב פלדמן, לשעבר סגן נציב מס הכנסה, כ"פרונט-מן" מול ויטה.
וינרוט הואשם גם בעבירה על סעיף 3 (ב) לחוק איסור הלבנת הון. לטענת הפרקליטות, וינרוט עבר את העבירה בכך שבמטרה למנוע את תפיסת כספיו של גאידמק או חילוטם, פתח וינרוט חשבון בנק, רשם את עצמו כבעל החשבון ואת רו"ח פלדמן כנהנה בחשבון - וזאת ללא ציון שמו של גאידמק כנהנה האמיתי בו.