עובד זר מתאילנד שעסק בחקלאות במושב תקומה שבדרום, הואשם בבית משפט השלום בבאר שבע בעבירות של החזקה וייצור סמים. חקירה שניהלה נגדו המשטרה העלתה כי ארטיט קניוואנג עסק בייצור סם מסוג "יאבה" - אקסטזי תאילנדי, וכך הפך לסוחר סמי היאבה הגדול בישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
העבודה הצדדית שמצא לעצמו קניוואנג הניבה לו סכום אסטרונומי העולה על 6 מיליון שקלים. סיור בקרוואן בו התגורר בסמוך לחווה בה עבד, מעלה כי הקים בתוכו מעין מעבדה שבה פעל בכדי לייצר את הסם, ומשם סחר באלפי גלולות והצליח להרוויח סכומי עתק. קניוונג ניהל מעבדה מאולתרת ליצור הסם: במקום מיטה - משטח וכלים לייצור והכנה, בארונות במקום בגדים - אריזות של אלפי גלולות מוכנות למכירה.
לבנקים בתאילנד הוא שלח סכומי העתק, 50 אלף שקלים ביום אחד, למחרת 40 אלף וכן הלאה. עו"ד אלון דוידוב, פרקליטו של הנאשם, טען כי האישומים המיוחסים לו בכתב האישום אינם נכונים: "הוא כופר בכך שהסמים שנתפסו בסביבתו קשורים אליו ובכך שעסק בייצור של סמים".
סם ה"יאבה" - מגרמניה הנאצית לפועלים התאילנדים
גלולות היאבה, שמכונה "הסם המשוגע", הפכו לנפוצות ביותר בקרב העובדים הזרים מתאילנד הנמצאים בארץ. הסם, המהווה גרסה תאילנדית לאקסטזי, מכיל כמויות גבוהות של קופאין וחומר פסיכו-אקטיבי ממריץ. הסם פותח בתחילה בגרמניה הנאצית כחומר מעורר בעבור החיילים, אך במהלך השנים חוזקו בו הרכיבים ו"התחבב" בעיקר על התאילנדים.
השימוש בסם היאבה בקרב העובדים התאילנדים בישראל הפך לאחרונה לתופעה של ממש, כמו אצל חקלאים רבים בדרום גם חלק מעובדיו של נתן הנגבי ממושב תקומה נעצרו בחשד לשימוש ומכירת הסם. "יש כמה שבאים לפה מראש כנראה לא לעבוד אלא לעשות עסקים אחרים. כמעט ולא עובדים, מחסירים ימים שוכרים מכוניות ב-300-200 שקלים ליום, מסתובבים בין העובדים ומוכרים להם את היאבה", סיפר הנגבי. "יש פה מסיבות קולניות רעשים, הם יכולים לרקוד יומיים מבלי לזוז. עכשיו אנחנו יודעים בדיעבד שהסמים הממריצים האלה זו הסיבה".
בין החקלאים יש החוששים שצריכת הסם תגרום לפגיעה בתוצרת. במשטרה מעלים חשש נוסף והוא שסם היאבה יהפוך למבוקש גם בקרב הישראלים.