אילוסטרציה (צילום: פלאש 90)
אילוסטרציה | צילום: פלאש 90

החבר לשמירה איים לרצוח, החייל הוכר כנכה צה"ל אחרי יותר מ-20 שנה: ט' וחברו שירתו בקיץ 1994 בחיל השריון ושובצו לעמדת שמירה שהכילה שתי תתי עמדות באזור דהריה שבגזרת דרום הר חברון. בעמדה זו מקובל היה לבצע החלפה בין העמדות כעבור שעה, וכשהגיעה העת של ט' וחברו להתחלף, סירב האחרון לעשות זאת.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

בעקבות סירובו של החבר להתחלף עם ט', החלו בין השניים חילופי מילים קשות - מה שהוביל כעבור זמן קצר לדחיפות. בשלב מסוים החבר הצהיר בקול כי יהרוג את ט', כיוון את נשקו לעברו ודרך את הנשק תוך שהוא חוזר ומשמיע את האיום לפיו יהרוג אותו.

החבר לשמירה אף פתח נצרה, הכניס אצבע לשמורת ההדק וביצע נקירה - אולם ירייה לא נשמעה. הוא לא ויתר והמשיך לדרוך ולנקור את הנשק במטרה לירות וככל הנראה להרוג את ט' תוך שהוא ממשיך לצעוק בקולי קולות "אני אהרוג אותך" ו"אני ארצח אותך".

בדיעבד התברר כי במהלך הקטטה החריגה בין ט' לחברו בעמדת השמירה, תפס המחסנית בנשק נלחץ והיא נפלה - ולכן האחרון לא הצליח לבצע ירי בפועל ו-ט' לא נורה וכתוצאה מכך גם לא נהרג או נפצע במקום.

מצבו של ט' הידרדר במהרה, טענותיו נדחו

ט' המבוהל מיהר לדווח על המקרה למפקדיו - מקרה שהועבר מיד לחקירת מצ"ח. מאז יום האירוע, סבל ט' מסיוטים מהם התעורר כשהוא שטוף זיעה קרה, דיכאון ומסימפטומים פוסט טראומטיים.

לאחר המקרה, ט' פונה לקבל טיפול פסיכיאטרי ואף אושפז בבית החולים תל השומר וטופל בתרופות. לאחר האשפוז הוא שוחרר לביתו וכעבור תקופה קצרה שוחרר מצה"ל בפרופיל 24. ט' המשיך להיות במעקב פסיכיאטרי ועד היום הוא סובל ממאניה דיפרסיה ונוטל כדורים בקביעות.

אין תמונה
עו"ד אלי סבן



בעקבות ההידרדרות במצבו של ט', שהתגייס לצה"ל כשהוא בריא לחלוטין, הוא הגיש בקשה להכיר בו כנכה צה"ל לקצין התגמולים במשרד הביטחון. ד"ר רויטל עמיעז, שהשיבה לבקשה במאי 2012, טענה כי אין כל קשר סיבתי בין האירוע אותו חווה ט' לפרוץ מחלתו - מה שהוביל לדחייתה.

ט' ערער על ההחלטה ופנה למומחה בפסיכיאטריה, פרופ' חיים קנובלר, שקבע כי מחלתו של ט' "החלה כהפרעה פוסט טראומטית מובהקת שלא זכתה לאבחון וטיפול ויש להכיר בנכותו הנפשית כמי שנגרמה בשל לחצי השירות הצבאי". אבחנה זו תאמה לאבחנה נוספת של המקרה שערך ד"ר יהודה ברוך.

רק לאחרונה, לא פחות מ-23 שנים לאחר המקרה, הוכר לבסוף ט' כנכה צה"ל. בקרוב הוא אמור להיות מזומן לוועדה רפואית, שם ייקבע עבורו אחוז הנכות. "מדובר במאבק משפטי שנמשך שנים רבות ובסופו של דבר הוכר החייל כנכה צה"ל כאשר יהיה זכאי לטיפול רפואי ושיקום מלא ממשרד הביטחון", מסר פרקליטו של ט', עו"ד אלי סבן.