בסוף השנה שעברה היה נדמה כי לאיש הנדל"ן וחיי הלילה אלון קסטיאל מצפות שנים רבות בכלא. כתב האישום נגדו כלל שני מקרי אונס ועוד שורה ארוכה של עבירות מין קשות. כעת אלון קסטיאל בדרך לחתימה על הסדר טיעון ושוב עולה הדיון על המונח השנוי במחלוקת. כיצד ייתכן ומה הסיבה ש-77% מהתיקים הפליליים נגמרים בהסדר טיעון?
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"אני זועמת, אני רותחת, רק עכשיו הבנתי שהוא יודה בניסון אונס ולא באונס", אמרה זהר להט אחת המתלוננות בפרשת קסטיאל. "והוא יואשם באלפית ממה שבאמת ביצע ואותי הוא אנס שלא יהיה ספק והוא אנס עוד רבות שלא תפקפקו בזה לרגע ועד שהוא לא יודה בזה שהוא אנס וישלם על זה ביוקר לא תראו אותי מנופפת בדגלי ניצחון".
"האלטרנטיבה היא שהמערכת תקרוס"
אבל בעולם המשפטי יש המכנים את הסדר הטיעון הזה כרע הכרחי. "חלק משיקולי התביעה בבואה לעשות הסדר טיעון זה לאמוד את כל השיקולים שהציבור לא יודע אותם וגם לא יידע אותם, הציבור לא נמצא בחדר כשהמתלוננת אומרת: 'אני אשמח שהמשפט ייגמר מהר ואני לא אצטרך להעיד", מסביר עו"ד ערן שנדר, לשעבר פרקליט המדינה. "האלטרנטיבה היא שהמערכת תקרוס; אין מספיק שופטים, אין מספיק פרקליטים ואין מספיק זמן, אין אפשרות לנהל משפטים בזמן סביר ללא הסדרי טיעון".
לפי נתוני הפרקליטות בשנת 2015 68% מהתיקים הסתיימו בהסדר טיעון, בשנה שעברה זה כבר עלה ל-77%. המצב במקומות אחרים בעולם לא טוב יותר. בארה"ב ובאנגליה המספרים אפילו גבוהים עוד יותר.
"במדינה שלנו אין צדק"
"בלל שרוב התקים נגמרים בהסדר טיעון, במציאות של היום השופטים האמיתיים זה הפרקליטות, הם קובעים את העונשים", טוען עורך דין דורון נוי ואומר שגם השופטים "נהנים" מהמספרים הגבוהים של הסדרי טיעון. "זה מקל את העומס הבלתי נתפס על השופטים".
אך מנגד ישנם אנשים שאיבדו את היקר להם מכל ומנקודת מבטם לא זכו לצדק. "עסקת טיעון לא תהיה פה! אנחנו התנגדנו בכל תוקף", סיפרה אילנה כהן שבתה מעיין נדרסה למוות כשהייתה בת 17 על ידי נהג צעיר שעל פי החשד היה שיכור. התאונה התרחשה בערב שבת ובמהלך הלילה דגימת הדם של הנהג נותרה בביתו של חוקר המשטרה ובשל החשש שהראייה תיפסל העדיפו ללכת להסדר טיעון. "איזה מוסר השכל? איך אני יכולה ללמד על צדק אם אני לא מאמינה במערכת הצדק? במדינה שלנו אין צדק".