הקרב על חוק מעמד הסדרת הקרקעות בשטחים: היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כבר הביע בעבר את התנגדותו לחוק, והמדינה אף שכרה - בצעד נדיר - עורך דין פרטי שייצג את עמדתה בנושא. היום (רביעי) פרסם היועץ המשפטי לממשלה את תגובתו לבג"ץ בעניין חוק ההסדרה וטען: "אין מנוס מהכרזה שיפוטית על חוק ההסדרה כחוק בלתי-חוקתי אשר דינו בטלות".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
היועמ"ש ציין כי כבר קבע בעבר שהחוק "איננו עומד במבחנים חוקתיים". מנדלבליט ציין כי החוק נועד להגן על מתנחלים שפעלו בתום לב, אך "כאשר המקים מודע במופגן למעמדה הקנייני של הקרקע ופועל ללא היתר כדין זו אינה תכלית ראויה".
"מדובר בהסדר גורף ופוגעני אשר נותן עדיפות מוחלטת לזכויות ולאינטרסים של המתיישב", הוסיף היועץ המשפטי לממשלה. "החוק יגרום לאפליה חמורה כלפי האוכלוסיה הפלסטינית, מדובר בהסדר שאינו צולח את מבחן המידתיות".
לפני כשלושה חודשים הגישה המדינה, על ידי עו"ד הראל ארנון, את תגובתה לעתירות השונות לבג"ץ סביב החוק. "חוק ההסדרה עומד הן בקריטריונים של המשפט הבינלאומי והן במבחני המשפט הישראלי", נכתב.
"ממשלת ישראל דוחה את נסיון העותרים להלך אימים על הממשלה ופקידיה בתואנה כי החוק מהווה עבירה על המשפט הבינלאומי ואת הנסיון להחיל על מדינת ישראל אמות מידה שונות ומחמירות מאלו המקובלות בעולם", נכתב בהודעת המדינה. "על פי החוק יוענק תשלום נדיב חסר תקדים או קרקע חלופית לבעלים המוכחים של הקרקע, על פי בחירתם. בכך, מספק להם החוק מענה משופר ביחס להליכי הפקעה לצרכי ציבור בישראל".
בעמדת המדינה נכתב כי החוק למעשה נותן מענה אנושי מידתי וסביר למצוקה אמיתית של תושבים ישראלים, שבנו את ביתם בתמיכת גורמים ממשלתיים במהלך השנים ונותן לבעלי הקרקעות הפלסטיניים אפשרות לקבל תמורה הולמת לזכויותיהם. "בכך, למעשה, משפר החוק את מצבם של בעלי הקרקעות ביחס למצב הנוכחי בו הם מצויים ללא קרקע, ללא תמורה וללא אפשרות לבצע עסקאות מכר, זאת בשל חקיקה גזענית של הרשות הפלסטינית המטילה עונש מוות במקרה של מכירת קרקע ליהודים".
"ממשלת ישראל מאמינה כי גם בית המשפט הנכבד יידע לשמור על איפוק וריסון ויאפשר לממשלה הנבחרת לממש את מדיניותה ולהביא פתרון מאוזן ומידתי למציאות בלתי אפשרית לכלל האוכלוסיות, מציאות שממשלות ישראל לדורותיהן היו שותפות לה", נכתב בסיכום.