עמרי כהן בחר לעבוד כמאבטח, עבר קורס בחברת מודיעין אזרחי בירושלים, ושובץ במערך הרכבת הקלה. מספר חודשים לאחר מכן, חברת מודיעין אזרחי הפסידה במכרז והחברה החדשה ביקשה להשאיר את המאבטחים שעבדו ברכבת, ומסכימים לעבור אליה. אלא שאז, הם קיבלו הודעה חד משמעית ונוקבת מחברת מודיעין אזרחי: "אם תעזבו לחברה החדשה - תצטרכו לשלם לנו פיצויים ואם תסרבו נתבע אתכם".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מבדיקת חדשות 2 Online ובסיוע גורמים משפטיים שנדרשו לסוגיה עולה כי לכאורה, דרישה זו נוגדת לכל הפחות את הוראות הפסיקה בדיני העבודה. על פי פסיקת בית הדין האזורי לעבודה בחיפה, כשמעסיק מודיע לעובד שמירה או אבטחה על הפסקת עבודה באתר מסוים, והעובד מבקש להמשיך לעבוד באותו מקום עבודה תחת מעסיק אחר, הוא רשאי לעשות זאת ולהיות זכאי לפיצויי פיטורים מהמעסיק הראשון.
לפי הפסיקה, העובד יהיה זכאי לפיצויי פיטורים אפילו אם הוצעה לו עבודה חלופית על ידי המעסיק והוא סירב. הזכאות לפיצויים אינה תלויה בשאלה מדוע הפסיק המעסיק את מתן שירותי השמירה במקום העבודה או בטיב הצעות העבודה החלופיות שהציע לעובד.
חברת מודיעין אזרחי בירושלים שלחה את מכתב ההתראה הבא למאבטחי הרכבת הקלה: "בחודש ינואר 2017 התחלת את עבודתך בחברה, יצאת להכשרה יוקרתית אשר נמשכה 15 יום והשתלבת ביחידת האבטחה של הרכבת הקלה. ערב תחילת עבודתך התחייבת לעבוד לתקופה אשר לא תפחת מ-12 חודשי עבודה. עבדת 6 חודשים בלבד ולכן מדובר בהפרת חוזה בוטה! לאור כך, חובך כלפי החברה אשר מימנה את עלויות הכשרתך, עומד על 7999 שקל ולצרכי פשרה בלבד, זאת בכפוף לחודשי העבודה אשר לא השלמת".
"מבקשת לשמור ולהגן על תנאי עבודתם"
עוד נכתב כי "לפנים משורת הדין וכפי שהוסבר לך במעמד השיחה בינינו, בהסכם זה לא חושבו ימי הודעה מוקדמת בהם הינך מחויב. הוצאות הכשרה נוספות (כמו כלכלה, תחמושת, הסעות, לינה ועוד) והשכר ששולם לך בימי הכשרה, עליך להסדיר מולנו את חובך אחרת נאלץ לפנות לערכאות משפטיות על מנת למצות את מלוא זכויותיה של החברה".
עמרי, יחד עם מספר מאבטחים נוספים, קיבלו את ההודעה בתדהמה. "לא הבנתי למה הם מתנהגים כך", סיפר. "אנחנו רוצים להמשיך לעבוד ברכבת, והם תובעים אותנו בסכום לא הגיוני ומופרך. היה מכרז ברכבת, אנחנו לא החלטנו איזו חברה תזכה, אנחנו רק רוצים להתפרנס במסגרת החברה החדשה".
א' מאבטח נוסף אמר לחדשות 2 Online כי "זאת פשוט חוצפה, הם התנהגו אלינו כמו בריונים. מה כבר עשינו? ביקשנו להישאר באותו מקום עבודה? ועל זה הם תובעים אותנו". ואכן, לאחר שה"חוב" לא הוסדר, החליטה חברת מודיעין אזרחי לתבוע את המאבטחים, ביניהם את עמרי, כשסכום התביעה עמד על פי 3 מהסכום המקורי שדרשה החברה: 21,735 שקל.
חברת הכנסת יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו שמעה על המקרה ופנתה במכתב דחוף לחברת האבטחה. "קבוצת מודיעין אזרחי הפסידה במכרז להפעלת שירותי אבטחה ברכבת הקלה בירושלים, במקומה, החלה לפעול חברת אבטחה אחרת", כתבה. "עם תחילת המכרז, עברו המאבטחים לעבוד תחת חברת האבטחה החדשה ובאותו מקום העבודה. אני מבקשת לשמור ולהגן על תנאי עבודתם של המאבטחים ולמשוך לאלתר את כתב התביעה נגדם, ולשלם פיצויים למי מהם העומדים בתנאי הזכאות לקבלת פיצויי פיטורין".
מחברת מודיעין אזרחי נמסר בתגובה: "חברת מודיעין אזרחי פועלת על פי חוק. שלא כמו חברות הפועלות באופן חד צדדי ובניגוד לכל דין, העברנו המחלוקת להליך משפטי ובית הדין לעבודה הוא שיכריע בעניין".