נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, צפויה למסור בעוד יומיים את פסק הדין האחרון שלה שיעסוק בפתיחת מרכולים בשבת במהלך טקס הפרישה החגיגי. בריאיון פרישה המתפרסם היום (שלישי) בביטאון לשכת עורכי הדין, היא מסכמת את כהונתה ובעיקר משיבה למתקפות הפוליטיקאים: "לא ניתן לאיים על בית המשפט ולא ניתן להפחיד אותו".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"בית המשפט העליון היה בית משפט חזק, הוא עדיין חזק והוא יהיה חזק", אומרת נאור. "היו התבטאויות מיותרות אבל הן לא השפיעו עלינו. אתה שואל איך אני מסבירה את העובדה שאנשי ציבור הרשו לעצמם לנהוג כך, ואני חושבת שניסיון לתת הסבר הוא בגדר גלישה לפוליטיקה ומכיוון שכך אמנע מלתת הסברים. אני לא מתבטאת בסוגיות פוליטיות".
הנשיאה הפורשת אמנם מצדדת בטענה כי "הכל שפיט", אך לדבריה לא כל סוגייה מצדיקה התערבות. "קח למשל את נושא ההתנתקות", אמרה למראיין. "פסק הדין עסק בשאלה האם לצאת מחבל עזה או לא. זו פעולה מדינית פר-אקסלנס. תאורטית אפשר היה להתערב בה, מעשית זה לא קרה. בית המשפט לא התערב בשאלה האם תהיה ההתנתקות או אם לאו אבל הוא כן התערב באספקטים כלכליים מסוימים של הפיצוי למתיישבים שנפגעו".
"הצבתי לעצמי מטרה להגן מפני פוליטיזציה"
כשנשאלה על יחסיה עם השרה איילת שקד. השיבה נאור כי "מערכת היחסים האישית שלי עם השרה שקד היא מצוינת. יש בינינו הידברות גם במהלך פגישות תכופות וגם באמצעות מסרונים שבמסגרתם אנו פותרות בעיות. בתום תקופה ראשונית, איך אגדיר זאת, שבה האחת בודקת את השנייה ומתקיימת במהלכה הסתגלות הדדית, אני חושבת שפיתחנו מערכת של כבוד הדדי והערכה".
עוד הוסיפה נאור: "זה נכון שהיו מקרים שזכו לתהודה תקשורתית, אבל צריך להביא בחשבון את העובדה שסוגיות נפיצות רבות נסגרו בהסכמה כאן בלשכתי או בשיחות טלפון. את זה הציבור לא יודע כלל. זה נכון שהיו כמה עניינים שנראו לציבור כצחצוחי חרבות, אבל לכל אחת מאיתנו יש את תפקידה במערכת וכל אחת מאיתנו רוצה לשמור על המערכת. בסופו של דבר, למרות צחצוחי החרבות, הגענו להסכמות".
כשהיא מנסה לסכם את כהונתה, הסבירה נאור כי "אני חושבת שקידמתי בצעדים גדולים את התוכנית האסטרטגית של מערכת בתי המשפט, קידום שכלל מינויים של למעלה מ-200 שופטים ואני חושבת שעשינו מינויים טובים. בתחילת דרכי גם הצבתי לעצמי מטרה לשמור על העצמאות השיפוטית ולהגן על מערכת המשפט מפני פוליטיזציה, ואני חושבת שהצלחתי לעמוד באתגרים חשובים אלו".
לדברי נאור, גם תהליך בחירת השופטים סובל מפוליטיזציה. "תמיד הייתה פוליטיזציה", המשיכה. "הרכב הוועדה לבחירת שופטים מחייב להגיע לפשרות, אין בזה ספק. עם זאת, אני חושבת שכל גורמי הוועדה פעלו כמיטבם כדי שלא ייכנסו למערכת אנשים לא מתאימים וכדי שאיכות השופטים תהיה גבוהה".
עוד היא הוסיפה: "האם אני חושבת שבוועדה לא צריכים לשבת פוליטיקאים? אני סבורה שלא צריך לגעת בהרכב הוועדה, כי כאשר נוגעים - אתה אף פעם לא יודע מה קורה. אני חושב שהשיטה הנוכחית היא טובה ומאוזנת ולא הייתי משנה אותה כלל".