שופטי בית המשפט העליון החליטו לדחות הערב (חמישי) את העתירות שהוגשו נגד הריסת בתי המחבלים שרצחו את בני הזוג איתם ונעמה הנקין, דני גונן ומלאכי רוזנפלד ז"ל. ההחלטה מגיעה כשלושה שבועות לאחר שבית המשפט הורה לעכב את ביצוע ההריסה במסגרת עתירה שהוגשה נגד הוצאתו של המהלך לפועל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בית המשפט דחה חמש עתירות שהוגשו נגד הריסת ששת בתי המחבלים, אך קיבל עתירה במקרה שישי שעסקה בכך שבעל הנכס טען שמשפחת המחבל מתגוררת בשכירות. עם זאת, בית המשפט הגביל את ההחלטה וקבע כי יש להודיע לבעל הנכס לפנות את משפחת המחבל מהבית המושכר.
בפסיקתו מאפשר בג"ץ למדינה לבצע את ההריסה מיד, ומתייחס גם לנזקים שעלולים להיגרם לגורם שלישי במהלכה. אם ייגרם נזק כזה, על המדינה יהיה לפצות את הנפגעים. את ההחלטה כתבה נשיאת בית המשפט העליון והיא התקבלה בהרכב של שלושה שופטים.
"ההחלטה - לא מנקמה אלא מהרתעה"
השופט חנן מלצר התייחס בהחלטתו לדברים שהשמיעו בדיון קודם הוריהם של דני גונן ומלאכי רוזנפלד ז"ל. "מעבר לתיאור יקיריהם שנרצחו, כאשר שירת חייהם בדמי ימיהם נפסקה והמחשת האובדן הקשה שנגרם למשפחותיהם ולעם ישראל - הם ביקשו לתמוך בצווים שהוצאו על ידי המפקד הצבאי לא מטעמים של נקם, אלא משיקולים של הרתעה - כדי שאחרים לא יפגעו כמו ילדיהם וכמותם", כתב השופט.
בחודש שעבר נתן בג"ץ צו ארעי שעצר את הריסת בתי המחבלים. ההחלטה לעכב את ההריסה גררה ביקורת נוקבת במערכת הפוליטית נגד שופטי בית המשפט העליון, שבעקבותיה אף הוצמדה אבטחה לשופט עוזי פוגלמן.
ההחלטה להצמיד אבטחה לפוגלמן הגיעה לאחר שחבר הכנסת מוטי יוגב (הבית היהודי) כתב כי השופט שם את עצמו בצד של האויב. "על זכויות רוצחים הוא מגן, ובכך מונע ענישה מרתיעה ומסכן חיים", ציין יוגב. דבריו של יוגב הובילו לגל של גינויים וגם יושב ראש הבית היהודי, השר נפתלי בנט, נחלץ להגנתם של שופטי בג"ץ.
במהלך חריג שיגר מנהל בתי המשפט, השופט מיכאל שפיצר, מכתב חריף ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין וטען כי אמירתו של יוגב "קיצונית ומסיתה". גם היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין יצא נגד ההתבטאות ואמר כי "סימון מערכת המשפט כאויבת העם היא נקודת שפל".
ראש הממשלה נתניהו מתח אז ביקורת מרומזת על ההחלטה לעכב את הריסת הבתים ואמר: "הבעיה שלנו היא הניתוק בין המעשה (הרצח) לבין התוצאה של המעשה (הרס הבתים). לכן, אנחנו בפירוש מבקשים לצמצם את הזמן ואני גם מקווה שבג"ץ יחליט במהירות האפשרית את מה שהוא יחליט, ועדיף שיחליט מהר ולא יחליט לאט. אם הם מחליטים להרוס, ובדרך כלל הם מחליטים כך, עדיף לעשות את זה בצמידות למעשה ותוך ימים ספורים ולא תוך שבועות או חודשים".