ניצחון לתובעים נגד חברת הליהוק שהשלתה בני נוער וצעירים וגבתה מהם אלפי שקלים: סוכנות "התעשייה" עמדה במוקד מספר תחקירים של חדשות 2 בעבר, מהם עלה כי החברה גרמה לצרכנים - בהם הורים לקטינים מתחת לגיל 15 - לשלם להם אלפי שקלים בתמורה לאודישנים, שלא הובילו להצעות עבודה. התחקיר והלחץ הציבורי הוביל לתביעה מאוחדת של מספר נפגעים, ואתמול (ראשון) קבע בית המשפט כי העסקאות הפסולות מבוטלות והחברה תידרש להחזיר לאנשים את כספם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במוקד הפרשה ניצב אורן כהן, שניהל את חברת "התעשייה, פרסום וטלוויזיה בע"מ". הוא ואנשי החברה פרסמו מודעה על אודישן לסדרות פופולריות ובכך "פיתו" לדברי השופט את הצעירים לשלם להם אלפי שקלים - בין 3,000 ל-3,750 שקלים. התמורה הייתה מעטה, וההבטחות לא קוימו.
בית המשפט קבע שהמלהקים "הפגינו כלפי הנבחנים התלהבות רבה ונטעו בהם תחושת ביטחון המתבטאת במסר שסיכוייהם להיות מוזמנים לאודישנים רבים הם גבוהים ביותר". בשלב זה ניתנו לצעירים זמן קצר לחתום על החוזה האחיד, בצעד שהוגדר כ"לחץ רגשי שקשה לעמוד בו".
"פעלה בחוסר תום לב משווע"
השופט טל חבקין מבית המשפט לתביעות קטנות קבע כי החברה "הפעילה לחץ רגשי על המועמדים" וקיבל את כל התביעות, שאוחדו ויוצגו על ידי המועצה הישראלית לצרכנות. עוד נקבע בהחלטה כי "פעילות החברה מול ילדים מתחת לגיל 15 נעשית ללא היתר כדין", והשופט ציין כי בכל מקרה החברה רשאית לגבות רק 20% כדמי תיווך מהתשלום עבור ההופעה - ולא את אלפי השקלים שנגבו.
בתביעה נטען כי החברה למעשה לא ייצגה את הצעירים, אלא לכל היותר צילמה אותם ופרסמה את התמונות באתר החברה. "אין ספק שהשירות המהותי שציפו התובעים לקבל הוא הייצוג, ועל כך הם היו זכאים לבטל את העסקאות בכל שלב", ציין השופט.
התנהלותה הלקויה של החברה נחשפה בשורת תחקירים של חדשות 2 בשנים 2013-2014, ולפי התובעים השיטה התנהלה גם בחברות אחרות בהן כהן היה מעורב. השופט חבקין מתח ביקורת חריפה על פעילות הסוכנות: "היא הפרה באופן שיטתי את חובות הגילוי החלות עליה ובכך הטעתה את התובעים - היא פעלה בחוסר תום לב משווע, נקטה בהטעייה מכוונת, נטלה את כספם וסירבה להשיבו בניגוד לדין". עוד נקבע כי החברה התעלמה מהתובעים, זלזלה בהם והערימה קשיים נוספים.
העונש: פיצוי - וגם חקירה פלילית
התובעים שהתאחדו טענו כי החברה נקטה "טקטיקה מכוונת ומניפולטיבית במטרה לגרום למתקשרים עמה לשלם לה מחיר יקר ומופקע יעבור השירות הדל". לעומת זאת, החברה טענה כי "ההסכם הוא ברור, כתוב בלשון פשוטה ואינו משתמע לשתי פנים" - וציינה כי לא התחייבה בשום דרך לזימון המועמד לאודישן. "ההסכם אינו מחייב את הנתבעת להשתדלות או כל דבר דומה, והתובעים התקשרו בהסכם מרצונם החופשי".
החברה תפצה כל אחד מהתובעים בסכום ששולם (בין 3,000 ל-3,750) בצירוף הצמדה וריבית, כמו גם הוצאות משפט בסך 3,000 שקלים. "התעשייה" נדרשת גם לפצות את המועצה לצרכנות בהוצאות משפט בסך 7,500 שקלים. לא מדובר בסופה של הפרשה: נגד החברה נפתחה גם חקירה פלילית בחשד להלבנת הון, קבלת דבר במרמה וקשירת קשר להונות - וכך גם נגד חברות אחרות בבעלותו של אורן כהן, סמארט קאסט ייצוג בע"מ וגלובוס ייצוג אומנים בע"מ.
עו"ד אהוד פלג, מנכ"ל המועצה לצרכנות, בירך על הפסיקה: "המועצה לצרכנות מברכת על פסק הדין, שהינו עוד צעד למיגור תופעה רחבה של ניצול ופגיעה שיטתית בציבור רחב של צרכנים, חלקם קטינים, תוך הפרה בוטה של הוראות החוק. המועצה לצרכנות מצפה כי רשויות האכיפה יפעלו ביד קשה במישור הפלילי ובמישור המינהלי". מנכ"ל המועצה הסביר כי מדובר בתופעה מכוערת במיוחד של ניצול חלומותיהם של אנשים למכירת אשליות לשם גריפת רווחים.