האם הרכבת תצטרך לשלם פיצויים לנוסעים ובגדול? היום (רביעי) אושרה תביעה ייצוגית נגד רכבת ישראל בנושא הפיצוי שהחברה אמורה לספק בעקבות איחור של מעל ל-30 דקות בהגעת הרכבת. סכום התביעה הוא 25 מיליון שקלים, ובית המשפט הטיל על החברה את הוצאות הדיון המשפטי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי התקנות, "הפיצוי שינתן לנוסעי הרכבת בגין איחור רכבת העולה על 30 דקות הינו כרטיס נסיעה אחד חינם באותו קו רכבת". אם מדובר באיחור של שעה, הנוסע יזכה לשני כרטיסי רכבת באותו קו. הטענה שעומדת במרכז התביעה היא שנסועים בעלי כרטיס "חופשי חודשי" למעשה לא מקבלים פיצוי, כי הם רכשו כבר את הזכות לנסיעות חופשיות באותו קו למשך חודש שלם.
התובע, עורך דין במקצועו, רכש במשך שנים כרטיס נסיעה מסוג זה כדי לנסוע בקו הוד השרון-תל אביב. לטענתו, בקו זה היו איחורים רבים וכשפנה בעניין, הובהר לו כי הוא זכאי לפיצוי בדמות כרטיס נסיעה חינם. לדברי התובע, הפיצוי לא מועיל לנוסעים שרכשו כרטיס תקופתי חודשי, כי הם כבר זכאים לנסיעה ללא הגבלה במהלך החודש.
"הנוסעים בפריפריה נזקקים לשירותי הרכבת"
על פי החוק, הרכבת חייבת לפצות - במידה והרכבת איחרה בלמעלה מ-30 דקות - כל נוסע בכרטיס זהה. טענה נוספת שהעלה התובע היא כי הרכבת אינה מגלה לנוסעים את זכותם לפיצוי, ולכן מרבית הנוסעים לא מקבלים גם את הפיצוי המוגבל. "בתביעה מתבקש פיצוי כספי לנוסעים שהחזיקו בכרטיס חופשי חודשי, ופיצוי לכלל הנוסעים בגין הטעיה באי גילוי הזכות לפיצוי", הוסיף.
השופטת, ד"ר מיכל אגמון-גונן, הורתה לרכבת להגיש כתב הגנה בתובענה לגופה וחייבה את הרכבת בהוצאות. "אותם אנשים המתגוררים בפריפריה ונוסעים לעבודה במרכז אינם אנשים שיש להם כוח מיקוח כלפי הרכבת, או ידע המאפשר להם התמודדות עם גוף גדול ומונופוליסטי כדוגמתה. הם נזקקים לשירותי הרכבת דווקא בשל כך שאין ידם משגת לגור במרכז", קבעה. על בסיס זה היא אישרה לתבוע את הרכבת בגין הגנת הצרכן.
מרכבת ישראל נמסר בתגובה לפסיקה: "פסק הדין אינו מתייחס למציאות הנוהגת היום אלא לשני מקרים בודדים שאירעו בעבר הרחוק. כפי שגם נכתב בפסק הדין, סוגיית הפיצוי בגין איחור ללקוחות אשר מחזיקים בכרטיס תקופתי הוסדרה כבר לפני מספר שנים ולכך מתייחס פסק הדין. כרטיס תקופתי חודשי אינו קיים ברכבת מזה שנים והוא הוחלף בכרטיס גמיש ל-30 ימים. כמו כן, נוהל הפיצוי בו דן בית המשפט בוטל כבר ב-1.11.2013 ובנוהל החדש אין יותר הבחנה בין מחזיק בכרטיס תקופתי לכרטיס אחר".
מתן חצרוני השתתף בהכנת הידיעה.