החוק שיעבור את מבחן בג"ץ? הממשלה אישרה היום (ראשון) פה אחד את תזכיר החוק החדש למניעת הסתננות, לאחר שבג"ץ פסל את החוק הקודם. על פי ההצעה שגובשה במשרד הפנים, מסתנן בלתי חוקי יוכנס למשמורת במתקן "סהרונים" לתקופה של עד שלושה חודשים. מיד עם סיום המשמורת יועבר המסתנן למרכז השהייה "חולות" לתקופה של עד 20 חודשים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
גם מהגרים בלתי חוקיים השוהים בישראל, שיזומנו למרכז השהייה חולות, יוכלו לשהות במקום עד 20 חודשים, על פי החוק. במשרד הפנים נמצאים כעת, לאחר אישור הממשלה במרוץ נגד השעון: בשל פסיקת בג"ץ, מתקן "חולות" ייסגר וכל השוהים בו ישוחררו אם החוק החדש לא יאושר ויפורסם תוך שלושה שבועות.
שר הפנים גלעד ארדן בירך על אישור החוק: "אני נחוש לתת מענה לבעיית ההסתננות הבלתי חוקית. חובתנו להציע פתרונות למצוקתם של תושבי דרום ת"א ולשמור על זהותה היהודית של מדינת ישראל, תוך מתן ההתייחסות הנדרשת לפסיקת בית המשפט העליון בנושא זה".
נתניהו: "החוק מותאם למציאות ולפסיקות בג"ץ"
כמו כן כולל החוק צעדים למניעת העסקתם של מסתננים ואיסור על יציאתם מהארץ: בין השאר תוחמר הענישה על מעסיקי המסתננים, והמעסיק יחוייב להפקיד פיקדון חודשי שיימסר למסתנן רק בעת יציאתו מהארץ. מטרת התיקון היא לעודד את העובד לצאת מישראל במועד.
עוד קובע החוק קנסות מנהליים גבוהים שמטרתם להחמיר בענישה של מי שהעסיק מסתנן שזומן למתקן חולות ושחל עליו איסור לעבוד או שתוקף רישיון הישיבה הזמני שלו פג. תזכיר החוק יגביר גם את הפיקוח על קבלני כוח אדם ויאפשר לשלול את רישיונם לשלוש שנים עקב הפרות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו נימק בפתח ישיבת הממשלה את תמיכתו בחוק: "החוק המתוקן מותאם למציאות ומותאם גם לפסיקות בג"צ. אני מזכיר לכם שלישראל יש הישג בלתי רגיל, שאני מאוד גאה בו, של חסימת ההסתננות הבלתי חוקית לגבולותינו - אפס מסתננים, וחלק מזה גם כרוך בהחזרת המסתננים הבלתי חוקיים. בשנה הזאת החזרנו כבר למעלה מששת אלפים מסתננים. החוק הזה נועד לאפשר לנו להמשיך את המגמה הזאת".
ארגוני זכויות אדם: "צריך לאפשר למי שנמלט מזוועות לעבוד"
לעומתו, ח"כ דב חנין (חד"ש) מחה על אישור החוק: "במקום להתחיל לתת פתרונות אמיתיים למשבר הקשה בדרום תל אביב ובשכונות מוחלשות אחרות שפוגע גם בתושבים הותיקים וגם במבקשי המקלט - הממשלה מתעקשת להביא עוד מאותו דבר. איוולת, פגיעה בכל הצדדים ואפס פתרונות אמיתיים. הדבר היחיד שהחוק ישיג הוא שלילת חירותם של אנשים שנמלטו לכאן מחשש לחייהם שהממשלה יודעת שלא ניתן לגרש והמשך ספסרות במצוקתם האמיתית של תושבי השכונות".
גם ארגוני זכויות אדם מחו על המהלך: שורה של ארגונים - בהם המוקד לפליטים ולמהגרים, האגודה לזכויות האזרח, ארגון סיוע לפליטים, קו לעובד, המרכז לקידום פליטים אפריקאים ואמנסטי אינטרנשיונל ישראל - פרסמו הודעת גינוי להצעת החוק, שלדבריהם רק תחמיר את המצב בדרום תל אביב. "מה יקרה כעבור שנתיים, כשאלפי מבקשי מקלט ישוחררו ממתקן 'חולות'? לאן כיצד יוכלו להתפזר ברחבי הארץ כשהממשלה מטילה סנקציות על מעסיקים?"
הארגונים קראו לממשלה "לעצור את שטף העובדים הזרים שהמדינה מייבאת לכאן מדי שנה, ולאפשר למי שנמלטו מזוועות קשות לעבוד ולהתפרנס בענפים שזקוקים לידיים עובדות. הגיע הזמן להשקיע את הון העתק בדרום ת"א ולא בכליאת חפים מפשע, ולהעניק למבקשי המקלט רישיונות עבודה על מנת שיוכלו לעזוב את דרום תל אביב ולהתפזר באופן טבעי בארץ".