כשלושה חודשים וחצי אחרי מותו של לוחם יחידת "דובדבן" סמ"ר שחר סטרוג ז"ל מפליטת כדור בבסיס במרכז הארץ, בית המשפט אישר היום (רביעי) את העונש שסוכם בהסדר הטיעון עם הלוחם שירה בסטרוג. שלשום אישר בית הדין הצבאי ביפו את ההרשעה לפי הסדר הטיעון עם סמל נ', עליו יוטלו 18 חודשי מאסר לריצוי בפועל שכוללים את ימי המעצר. לפי הסכמת הצדדים, הלוחם יישלח ל-18 חודשי מאסר ויורד לדרגת טוראי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
עם הרשעתו בבית הדין הצבאי אמר נ' לשופטת, אל"מ נועה זומר: "הכי חשוב לי זה להגיד למשפחת סטרוג, לראות אותם, לדבר איתם, להגיד שאני מצטער. אני ושחר היינו חברים הכי טובים בצוות, הוא לא היה רק חבר לצבא אלא גם חבר לחיים והכי כואב שלא משנה מה אני אעשה אני לא יכול לרפא את הכאב של משפחת סטרוג". הלוחם הוסיף מבעד לדמעות: "אני פשוט רוצה להגיד להם שאני מצטער ואוהב אותם, אני מקווה שבעתיד הם יוכלו לסלוח לי אם זה אפשרי".
הלוחם הורשע בהריגה ובשימוש פזיז בנשק לאחר שהודה כי ירה למוות בסטרוג ז"ל. משפחתו של שחר סטרוג ז"ל עודכנה בהליך הגישור שהוביל להסדר הטיעון. אביו של שחר, קובי סטרוג, אמר אתמול לגלי צה"ל כי הוא אינו מעוניין בנקמה או עונש חמור יותר על נ': "הוא רחוק מלהיות רוצח, הוא ילד טוב. שום דבר לא יחזיר לנו את שחר, ואנחנו לא מעוניינים שמשפחה נוספת תיפגע".
"הלוחם איבד את חברו הטוב"
רס"ן עו"ד מירב הרשקוביץ יצחקי, סרן (מיל') עו"ד אבי חימי וסרן עו"ד אליסף מלמד, המייצגים את הלוחם מטעם הסנגוריה הצבאית, מסרו בתגובה: "בית הדין הצבאי מצא לכבד את הסדר הטיעון שהוצג על ידי הצדדים. במסגרת כיבוד ההסדר, ניתן משקל מיוחד לעמדת משפחת המנוח, לתרומתו של הלוחם לביטחון המדינה ולמצבו הנפשי הרעוע כיום. למגינת הלב, את השבר שנגרם לא ניתן לרפא וכל ענישה לא תשיב את שאבד. יש לקוות כי הצבא יפיק את הלקחים העולים מהמסקנות החמורות של ועדת החקירה, מסקנות שעלו בקנה אחד עם טענות ההגנה, כדי שאירועים קשים כאלה לא יישנו. הלוחם מקווה לפגוש בקרוב את משפחת המנוח ולהביע בפניה את כאבו העמוק על אובדן בנם זכרו לברכה".
לפני כחודש וחצי הוחלט בצה"ל להגיש כתב אישום נגד סמל נ'. האישום הוגש בתום עבודת ועדת חקירה שהוקמה בצה"ל בעקבות התקרית, שהציגה בתחילת השבוע את מסקנותיה לרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט. הוועדה קבעה כי הגורם הישיר למותו של סטרוג הוא משחק בנשק.
על פי ממצאי ועדת החקירה, בראשות אלוף-משנה בצלאל שנייד, ב-20 במרץ בשעה 19:00 סטרוג וחברו המתינו לאימון בחדרי המגורים בבסיס ושיחקו בנשק. בשלב מסוים השניים שלפו נשקים זה מול זה, כשבאקדחו של סמל נ' לא היה תותב (תוסף שאמור למנוע ירי). כחלק מהמשחק סמל נ' נקר את נשקו, וכתוצאה מכך נהרג סטרוג.
מממצאי הוועדה עולה כי ביחידה המובחרת קיימת תרבות לקויה של משחק בנשק: רק בשנה האחרונה נרשמו ארבעה מקרים של פליטת כדור כתוצאה ממשחק אסור. עוד עולה מהבדיקה כי המפקדים לא פעלו כנדרש להילחם בתופעה ולא אכפו את ההנחיות לשימוש באקדחים, זאת בניגוד לפקודות ולנהלים.
מפקד הצוות הודח, קידום מפקד היחידה בוטל
בעקבות התקרית הוועדה הגישה מספר המלצות הנוגעות לנהלי הבטיחות ונשיאת אקדחים בצה"ל. בין השאר המליצה הוועדה להגדיר מחדש את כללי האימון ונשיאת אקדחים והוחלט כי כלל הלקחים מהתקרית יילמדו בכל היחידות הצבאיות שמשתמשות באקדחים.
לאור חומרת האירוע במטכ"ל הוחלט לנקוט בצעדים משמעתיים כלפי הדרג הפיקודי. הרמטכ"ל החליט לבטל את קידומו של מפקד היחידה, קצין מצטיין בדרגת סגן-אלוף, שהיה צפוי להתמנות למפקד חטיבה מובחרת ודחה אותו בשנתיים. מפקד הפלוגה, קצין בדרגת רב-סרן, קיבל נזיפה חמורה וקידומו נדחה בשנתיים. עוד הוחלט להדיח את מפקד הצוות מתפקידו וכן את סמל נ', שהודח מתפקיד לחימה ביחידה.
בעקבות ממצאי החקירה, בצה"ל הבהירו כי אין מקום למשחקים בנשק בצבא. "זו אינה תופעה שהרמטכ"ל מוכן לקבל", נמסר. עוד קבעה ועדת החקירה כי אירועים קודמים שהיו ביחידה לא טופלו כיאות. לפיכך הוחלט שבצה"ל יוגדר מדי שנה מהן היחידות הרשאיות להשתמש באקדחים, והלוחמים בהן יודרכו בהתאם לגבי מה מותר ואסור בשימוש באקדח.