תרבות, אבל לא לכולם: לבית המשפט המחוזי בתל אביב הוגשה השבוע בקשה לתביעה ייצוגית נגד ארבעה תיאטראות מובילים בארץ: "הבימה", "הקאמרי", תיאטרון חיפה ותיאטרון באר שבע - כך נודע לחדשות 2 Online. מאחורי התביעה עומדת הטענה לפיה התיאטראות לא מנגישים מספיק את הצגותיהם לחירשים כנדרש על פי החוק, ואמצעי העזר שכן מוצעים אינם מספקים. בנוסף לבקשה לתביעה ייצוגית, הגישה התובעת גם תביעה אישית בסך 50 אלף שקלים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בבקשה, שהוגשה באמצעות עו"ד דוד שוורצבאום ממשרד עורכי הדין מרקמן את טומשין, מופיעה הדרישה להורות לארבעת התיאטראות להנגיש את ההצגות - זאת בהתאם לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, הגופים נדרשים לספק לקהל כבדי השמיעה תמלול של האירוע או לחילופין להקרין את הטקסט על גבי שלט או מסך לפחות פעם בחודש או אחת ל-10 מופעים.
לטענת התובעים, ארבעת התיאטראות עושים זאת פחות מהנקבע בחוק. בנוסף, נטען כי התיאטראות מספקים אמצעי עזר בסיסיים כמו אוזניות, אלא שפתרון זה אינו מועיל כלל לעשרות אלפי חירשים, אלא לכבדי שמיעה בלבד.
תחושת הפרדה
"אני ואחותי רצינו ללכת לראות הצגה והתחלתי לחפש מה יתאים לשתינו", מספרת אנה ברק (19), שמובילה את הבקשה לתביעה. "התברר שבכל התיאטרונים אין באמת נגישות בשבילנו בגלל החירשות. ברוב התיאטראות אמרו לי שלצערם יש רק אוזניות ואין הצגות עם כתוביות, ובחלקן יש הצגות בודדות עם כתוביות".
ברק מספרת כי עוד מימיה בבית הספר היא חווה את הקושי בהיעדר הנגישות לחירשים בבתי התיאטרון. "תיסכל אותי שלקחו אותנו להצגות ולא הייתי מבינה כלום", היא אומרת. "כבר בתיכון הפסקתי לנסות ולא באתי יותר. מבחינתי לחוות התנהלות כזאת היא מתסכלת ואני מרגישה עוד יותר הפרדה מהחברה השומעת ברמת התרבות".
מתיאטרון הקאמרי נמסר בתגובה כי "התיאטרון פועל על פי כל הכללים וחוקי ההנגשה הנדרשים ואין בתביעה ממש ככל שהיא נוגעת לתיאטרון הקאמרי. הצגותיו של התיאטרון מונגשות, לרבות אוזניות לכבדי שמיעה המופעלות בכל האולמות, כשסדרני וטכנאי התיאטרון מוודאים את תקינותן לפני כל הצגה. בהצגות מופעלים מסכי לדים הנושאים כתוביות בעברית ובשפות נוספות. בנוסף, לאחרונה, יזם התיאטרון שימוש באפליקציה חדשה המאפשרת למשתמשי הסמרטפונים קריאת כתוביות בעברית ובשפות נוספות עבור חלק ניכר מההצגות".
בתיאטרון באר שבע אישרו את קבלת התביעה. "הנהלת התיאטרון לומדת את כתב התביעה והעבירה אותה לטיפול היועץ המשפטי", מסרו בתגובה.
גם בתיאטרון "הבימה" אישרו את קבלת התביעה. "אנו לומדים את הנושא ונדאג לטפל ולהגיב בהתאם", מסרו. "עם זאת, ראוי להדגיש שהבימה מכבד את כלל האוכלוסיית ובהן אוכלוסיית בעלי המוגבליות ועושה הכל בכדי לדאוג לרווחתם בעת ביקורם במקום".
ממשרד התרבות והספורט נמסר בתגובה: ״משרד התרבות רואה חשיבות עליונה בשוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלות ומעודד תיאטראות להעניק חוויית צפייה מהנה לאוכלוסיות בעלות מוגבלות שמיעה וראייה. המשרד מעודד את התיאטראות למלא אחר חוק הנגישות, ובכלל זה להגיש אמצעי עזר מספיקים לבעלי מוגבלות שמיעה וראייה. אולם, אין זה בסמכות המשרד לאכוף את החוק״.
תגובת תיאטרון חיפה לא נמסרה עד מועד פרסום הידיעה.