מחר (שלישי) ידון בית המשפט בערעורו של הנשיא לשעבר משה קצב על ההחלטה שלא לקצר בשליש את מאסרו. אתמול בערב נחשפה במהדורה המרכזית עמדתה של הפרקליטות בנושא כפי שהוגשה לבית המשפט, ובה ניתוח מפורט של אישיותו של קצב, המניעים למעשיו והתמודדותו עם המאסר. המסמך גם מכיל את הפרת המשמעת היחידה שעבר: יצירת מגע עם רעייתו גילה קצב במהלך הביקור, למרות האזהרות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"האסיר אינו מביע אמפתיה לנפגעות העבירה ואף ייחס לאחת מהן כוונות מיניות ביחס אליו", נכתב בעמדת הפרקליטות. "על אף שהוא מכחיש את המיוחס לו ומביע בושה על כך שהורשע בביצוע עבירות מין - הוא אינו חש כל אשמה כלפי המתלוננות, כמו גם כלפי אשתו, על המאסר והסיבות למאסר. הוא חש כאב על מימון הוצאות המשפט באמצעות כל חסכונותיהם".
פרסומים שיוחסו לשב"ס טענו שמצבו הנפשי טוב ואינו מהווה עילה לערעור, אך בפרקליטות קבעו כי מצבו הנפשי ירוד זה שנים: "האסיר טופל על ידי ארבעה עובדים סוציאליים שונים טיפול תמיכתי על רקע קשיי הסתגלות למאסר. הוא אובחן כסובל מהפרעת הסתגלות מתמשכת עם קווים דיכאוניים. האסיר מטופל בשל מצוקה נפשית ומצב רוחו הירוד, נמצא במעקב פסיכיאטרי על פי הצורך ונוטל טיפול תרופתי הרגעתי באופן לא קבוע". עוד עולה מהדוח כי "משפחתו של האסיר תומכת בו, מאמינה בחפותו ומזהה עם תחושותיו כי הושפל על ידי מערכת המשפט".
"אשת האסיר ישבה על ברכיו"
המסמך שהגיע לידי חדשות 2 מספק ניתוח פסיכולוגי של משה קצב: "קווי אישיות נרקיסיסטיים, קושי להכיר בחולשותיו ונטייה למזער את חסרונותיו ומגרעותיו. גישתו ההגנתית של האסיר נעוצה בחשש לאובדן ערך עצמי בפני עצמו ובפני אחרים, על רקע הערכתו כי היה ויודה בביצוע העבירה, ישלם מחירים משמעותיים שעלולים להוביל לאובדן סטטוס חברתי וקשרי משפחה".
כמו כן מצורף ניתוח אישיות שמנסה אולי להסביר את המניעים לעבירות המין החמורות: "ניכר כי ילדותו בתנאים דלים וקשים עיצבה את אישיותו והובילה לרגשי נחיתות אשר היוו מנוף לחתירה לעמדות כוח ויכולת השפעה שבהן ניצל את מעמדו. נראה כי עמדות הכוח שבהן שימש שימשו קרקע לתחושות עליונות אשר באו לידי ביטוי גם כלפי הקורבנות".
בחוות הדעת מפורטת גם הפרת משמעת בגינה נשללו מקצב טובות הנאה: "במהלך ביקור משפחתי הייתה דלת חדר הביקורים סגורה בניגוד לנהלים ואשת האסיר ישבה על ברכיו. כשסוהר העיר לו וביקש שלא תשב עליו, פנה האסיר לסוהר בזלזול וביקש שיביא לו כיסא ואמר לאשתו שלא תקום. סגירת הדלת חרף האזהרה כי הדבר אסור נעשתה שלוש פעמים במהלך הביקור".
על סירובו של קצב לעבור טיפול נכתב במסמך: "לא קיים באסיר רצון להתבוננות פנימית. המוטיבציה שהובעה על ידו להשתלבות בטיפול היא מילולית בלבד, וללא הבעת נזקקות טיפולית. עולה הרושם שהצהרתו לרצונו בטיפול מונעת מהצורך לקדם את שחרורו ממאסר".
לפני כשבועיים שחרר נשיא בית המשפט המחוזי מרכז, השופט אברהם טל, את משה קצב מלהתייצב בדיון שנקבע להיערך השבוע. הסיבה להחלטה: סירובו של קצב להופיע בפומבי במדי אסיר כמתחייב. קצב ריצה עד כה יותר מארבע מתוך שבע שנות המאסר שנגזרו עליו.