קצין המשטרה שסרח הולך לכלא: בית המשפט המחוזי בירושלים גזר הבוקר (ראשון) עונש של 8 שנות מאסר בפועל על רפ"ק ערן מלכה, שהורשע בקבלת שוחד מעורך דין רונאל פישר בתמורה למסירת חומרי חקירה מסווגים. בנוסף, נגזרו עליו שנתיים מאסר על תנאי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מלכה הודה והורשע באישומים רבים: מרמה והפרת אמונים, גילוי בהפרת חובה, לקיחת שוחד, שיבוש הליכי משפט, קבלת דבר במרמה, ניסיון לקבלת שוחד והוצאת מסמך ממשמורת.
"בתוקף תפקידו אצר הנאשם סודות של חקירות רגישות ביחידת להב 433 ונחשף למידע מודיעיני שחשיפתו עלולה לפגוע באינטרסים ציבוריים חשובים. סודות אלה חלק הנאשם עם פישר ולא בחל בשיבוש חקירות סמויות ומכירת מידע תמורת כסף, תוך פגיעה בערכי המשטרה", קבע השופט יעקב צבן.
צבן ציין כי בשל הסיוע שהעניק מלכה לחקירה הוחלט שלא להטיל עליו חילוט כלכלי או לפגוע בפנסיה שלו. "במסגרת הטיעונים לעונש תסכים המדינה לטענה כי במהלך תפקידו תרם הנאשם רבות למשטרה וכי עוד טרם ההסכם, בשלב החקירה, מסר הנאשם גרסה שהפלילה אותו ואחרים בלא לבקש תמורה", ציין השופט צבן שהדגיש את עומק שיתוף הפעולה של מלכה.
"הוא תרם תרומה חשובה לפיצוח וביסוס הפרשה. אין חולק כי עד ההכרות בין הנאשם לבין פישר, מילא הנאשם תפקידים חשובים במשטרה, התנהגותו הייתה חיובית ואף למעלה מכך, עם תרומה חברתית וסיוע לאנשים תוך רצון כן לעזור בלא קבלת תמורה". עם זאת, קבע השופט, מעשיו של מלכה "כרסמו את יסודות הבניין של שלטון החוק".
במסגרת שלב הטיעונים לעונשו של מלכה ביקשה התביעה מבית המשפט לגזור עליו עונש של 10 שנות מאסר ומנגד, ביקשו פרקליטיו מהמדינה להקל בגזר הדין ולהסתפק בשנתיים מאסר בלבד.
במסגרת תפקידו כראש צוות ביחידה הארצית לחקירת פשיעה כלכלית בלהב 433, עמד רפ"ק מלכה בראש שורה של חקירות רגישות. בין הפרשות הבולטות שבהן טיפל היה גם תיק חקירת השחיתויות בנמל אשדוד, שבמסגרתו נעצר יו"ר ועד עובדי הנמל אלון חסן.
חסן עצמו היה זה שחשף את הפרשה בחודש יולי 2014, לאחר שפנה לחוקרי המחלקה לחקירות שוטרים בטענה שעו"ד רונאל פישר הציע שיסגור חלק מהתיקים נגדו תמורת 150 אלף דולר.
במהלך חקירתו של פישר עלה בין השאר גם שמו של מלכה, שנחשד בהדלפת מידע מסווג מהחקירה נגד חסן לפישר. מחוסר ראיות מספקות נגדו שוחרר מלכה והתיק נגדו עמד בפני סגירה, עד שבחודש אפריל 2015 הצליחו חוקרי מח"ש לפרוץ את מכשירו הסלולרי של פישר ולדלות מתוכו את התכתובות שניהל עורך הדין עם קצין המשטרה.
תמליל ההודעות שניהלו השניים חשף את השיטתיות שבה נהג מלכה להעביר חומרי חקירה מסווגים וחסויים לפישר, שבהמשך השתמש במידע כדי לסחוט כספים מהחשודים ומהנחקרים המעורבים.
העוזרת האישית של פישר הפכה לעדת מדינה
במהלך בניית תיק החקירה נגד השניים גויסה עוזרתו האישית של פישר כעדת מדינה, והפלילה את מעסיקה ואת מלכה, ובהמשך גם את פרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, עוה"ד רות דוד.
רפ"ק מלכה גויס גם הוא על ידי מח"ש כדי להפליל את שאר המעורבים בפרשה, ובראשם עוה"ד פישר. במסגרת הסדר טיעון שגובש בין פרקליטיו של מלכה למח"ש הודה הקצין לשעבר במיוחס לו והורשע בעבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים ושיבוש מלכי משפט. עוד סוכם בין הצדדים, כי בתמורה לשיתוף הפעולה של מלכה עם חוקריו בפרשה לא יוחרמו לו כספים ורכוש, וכן משפחתו לא תפגע.