הטענות על אפליה על רקע עדתי בסמינרים באלעד הסתיימו בפשרה: בית המשפט המחוזי בירושלים דין היום (רביעי) בעתירה שהגיש עו"ד יואב ללום מעמותת "נוער כהלכה", לפיה כי שני סמינרים בעיר הפלו לכאורה לרעה תלמידות ממוצא מזרחי בהליך הקבלה למוסד הלימודי. העתירה נמחקה לאחר שהצדדים הגיעו לפשרה לפיה כל התלמידות ישובצו ללימודים השנה. כמו כן הוחלט שבשנת הלימודים הבאה - 2016/2017 - כבר יהיה רישום אזורי שיימנע את האפלייה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
השופטת עירית כהן מבית המשפט המחוזי בירושלים החליטה למחוק את העתירה לאחר שהסתפקה בסיכום בין הצדדים, לפיו "עיריית אלעד תשבץ לשנת הלימודים ללא אפליה מכל סוג שהוא". משרד החינוך יפקח על השיבוץ וכל הנערות שנרשמו ישובצו על פי התאמה פדגוגית. אלו שקיבלו תשובה שלילית או לא קיבלו תשובה בכלל ישובצו בין הסמינרים.
הפשרה עוסקת גם בסוגיית המקום, שלכאורה הובילה לדחיית הרישום של חלק מהנערות: "העירייה תקצה מבנים משלימים לבית הספר ללא תמורה או בתמורה סמלית, ולאחר קבלת אישור משפטי תוגש בקשות להשלמת הליכי הרישוי גם על תוספת המבנים - כך שיינתן מענה לכלל הבנות שישובצו לבתי הספר".
יו"ר ש"ס, שר הכלכלה הרב אריה דרעי, בירך על ההחלטה: "יש לקחת את המודל הזה בו כיתה שלמה ממשיכה ביחד מבית הספר היסודי לסמינר ולפעול על פיו בכל הארץ. רק כך תימנע עוגמת הנפש המיותרת שיש לבנות הסמינרים ולמשפחותיהן".
מגיש העתירה, עו"ד יואב ללום, אמר לאחר ההחטלה כי "המטרה בעתירה הייתה שלא תהיה בת שתישאר בבית, והמטרה הזו הושגה במלואה. בית המשפט ועיריית אלעד קיבלו את הפשרה וכל הבנות ישובצו בשני הסמינרים באופן מיידי. לצערי הרב, בלי שהיינו מגיעים הבוקר לבית המשפט, זה לא היה קורה. אני רוצה להזכיר לכל מנהל מוסד שחושב להפלות תלמידים או תלמידות ספרדיות - נגמרו הימים בהם עשיתם כרצונכם. אין מקום לאפליה, במגזר החרדי או בכלל".
המדינה חשפה: רוב התלמידות שנדחו - ספרדיות
תשובת המדינה לעתירה שהוגשה אתמול מעלה נתונים בעייתיים על אחוזי הקבלה של תלמידות ספרדיות בשני המוסדות: על פי הנתונים, מתוך 74 תלמידות שהתקבלו ל"זלזניק" השנה רק 22 (30%) הן ממוצא מזרחי, לעומת 52 (70%) ממוצא אשכנזי. עוד עולה מתשובת המדינה שמתוך 23 תלמידות שלא התקבלו לסמינר, 19 הן ממוצא ספרדי (83%), לעומת 4 ממוצא אשכנזי (17%).
בתשובת המדינה נכתב כי מבחינת טפסי הראיונות שבוצעו בבית הספר "היה קושי להתחקות אחר הסיבה לאי קבלת תלמידה מסוימת. הריאיון לא סוכם באופן מספרי והיה לקוני". בשנה שעברה ביטל משרד החינוך את הרישום לסמינר "זלזניק" (דרכי חנה) בשל אפליה וערך רישום מחדש.
"המוסד נולד בחטא, תוך הפליית תלמידות על בסיס עדתן", כתב עו"ד ללום בעתירתו לבית המשפט. "כיתה מובחנת על בסיס עדתי הוקמה בניגוד להנחיות משרד החינוך והליך הרישום לשנת תשע"ו התנהל כאשר ציבור שלם בעיר זוכר את ההשפלה שחש עקב מעשי סמינר 'זלזניק'".
"חשש שהוקצתה מכסה בחלוקה על פי עדות"
מהנתונים שהציגה המדינה בנוגע לסמינר אחר בשם "לדעת חכמה" עולה כי מתוך 49 תלמידות שהתקבלו ללימודים השנה, 12 (24.4%) היו ממוצא ספרדי לעומת 37 (75.5%) ממוצא אשכנזי. נתוני הדחייה היו מעט פחות מובהקים ועלה מהם שמתוך 91 תלמידות שבקשתן התקבלה, 52 הן ממוצא מזרחי ו-39 ממוצא אשכנזי.
למרות שב"לדעת חכמה" הבהירו כי הנימוקים לדחיית בקשה כוללים ציון בחינה וריאיון אישי, בתשובת המדינה נמסר כי מספר רב מהתלמידות נדחו רק על בסיס הריאיון. גם במקרה זה קבעה המדינה כי מעיון בסיכום ראיונות עולה "קושי להתחקות אחר הטעמים לדחיית בקשה לקבלת תלמידה מסוימת".
"עלה על פניו חשש כי הוקצתה מכסה מסוימת לקבלת תלמידות בחלוקה על פי עדות ובכך נעוץ חוסר תקינות", נכתב בתשובת המדינה. עם זאת סייגו מעט את הקביעה והבהירו כי ניתוח מוצאן של הבנות נעשה בהתבסס על שמותיהן בלבד. עוד קבעה המדינה כי למרות טענות של הורים רבים, "משלח ידו של אב התלמידה המועמדת לא היה שיקול בקבלת התלמידות לסמינרים".
מגיש העתירה, עו"ד יואב ללום, עלה לתודעה הציבורית לאחר שעתר לבג"ץ ב-2009 נגד אפליה בין תלמידות אשכנזיות למזרחיות בבית הספר היסודי "בית יעקב" בעמנואל. בג"ץ קיבל את העתירה וטען כי אכן התקיימה בבית הספר אפליה על רקע עדתי.