המדינה הגישה בצהריים (שני) את תשובתה לעתירה שהוגשה לבג"ץ הקוראת לשחרור העציר המינהלי השובת רעב מוחמד עלאן. בתשובתה דחתה המדינה את העתירה, אך הציעה פשרה. "לפנים משורת הדין, המדינה מוכנה לשקול את שחרורו של העותר ממעצרו המינהלי", נכתב, "אם יסכים לצאת לחו"ל לתקופה בת ארבע שנים ויתחייב שלא לחזור לאזור". שופטי העליון הודיעו כי ימשיכו את הדיון ביום רביעי הקרוב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"לא חל שינוי מבחינת מוצדקות המעצר המינהלי כשלעצמו", נכתב בסיכום הביניים. "איננו מדברים על המצב הרפואי שלא השתנה, וזאת אנו מבקשים לברר לקראת הדיון הבא".
העותרים, מרכז עדאלה ועו"ד ג'מיל ח'טיב, דחו את הצעת המדינה. "ההצעה מעידה כי המעצר המנהלי הפך לעונש כבד וממושך, ללא משפט, אשר מתבסס על שיקולים זרים", אמרו. "אפילו לפי ההיגיון של רשויות הביטחון שהרציונל מאחורי מעצר מנהלי הוא למנוע סכנה ביטחונית הנשקפת מהעציר מהמנהלי, יש לשחרר את מוחמד עלאן שכן הוא לא יכול להוות כל סכנה במצבו הנוכחי. לכן מעצרו נהפך למעצר נקמתי, ענישתי וללא תכלית ראויה וכל זאת מבלי להגיש כתב אישום נגדו".
"הצעת המדינה היא הצעה מגונה", אמר גם ח"כ אחמד טיבי. "מה, מחו"ל הוא לא יהיה מסוכן?". גם ח"כ גטאס טען דברים דומים. "עציר מנהלי יש לשחרר אם הוא לא עומד לדין", אמר.
ד"ר יעקובסון, רופא טיפול נמרץ בבית החולים ברזילי בו מאושפז עלאן העיד על מצבו הרפואי. "מיום שישי מצבו קריטי, הוא מונשם ומורדם, אבל, אין סיבה לחשוב שהוא לא יכול ללזור להכרה בזמן קצר", אמר. "הבוקר הוא הנהן ששמע את שמו. הוא יכול לחזור לתפקוד מלא בתוך שבוע עד עשרה ימים. אם הוא ימשיך לסרב לקבל טיפול, הוא ימות בתוך זמן קצר". הרופא ציין שלהערכתו לעלאן עדיין לא נוצר נזק בלתי הפיך.
"עתירה הזויה"
קודם לכן התייחס השר לביטחון פנים גלעד ארדן לסוגיה, וציין כי "זו עתירה הזויה שטוענת לשחרור בשל מצב רפואי של מי שגורם לעצמו את מצבו הרפואי. אם עלאן ישוחרר, ברור שזה יוביל לשביתת רעב המונית בקרב האסירים הביטחוניים ולכלי נשק חדש עבור המחבלים".
במקביל, קיים מפקד המחוז הדרומי ניצב יורם הלוי הערכת מצב שבה הנחה להמשיך בהיערכות המוגברת של המשטרה בימים לנוכח הפרות הסדר שהיו אמש וביום חמישי, והנחה לאסוף מודיעין על כל כוונה של דמויות מוכרות שמתכוונים להגיע ולהלהיט את הרוחות.
ניצב הלוי אמר לחדשות 2 Online: "אני בעד הזכות הלגיטימית להפגין ולמחות כל עוד שהיא נעשית בתיאום עם המשטרה והכללים הנהוגים. מאידך, לא אאפשר הסתה לא אאפשר אלימות ופגיעה בשגרת החיים בעיר אשקלון פה ימצאו משטרה נחושה וחזקה שתמצה עם המתפרעים את הדין".
בבית החולים ברזילי שבאשקלון - שם מאושפז עלאן - החלו מאז אמש להפחית את חומרי ההרדמה במטרה להשיבו להכרה. בני משפחתו צפויים לבקרו בכפוף לאישור שירות בתי הסוהר ושירות הביטחון הכללי. בהמשך ידון בג"ץ בעתירה לשחרורו בעקבות מצבו הרפואי. מבית החולים נמסר כי מצבו יציב וכי "עדיין ישנן מספר בעיות במערכות שונות והוא מטופל בהתאם. במהלך היום נשקול האם להתחיל לגמול אותו מהנשמה".
אמש: 15 עצורים בעימותים באשקלון
אתמול נעצרו 15 בני אדם - פעילי ימין וערבים-ישראלים - במהלך עימותים בין שתי הקבוצות בכניסה לאשקלון. אחר הצהריים הגיעו כ-200 ערבים ישראלים, מלווים בחברי כנסת ערבים, לכניסה לבית החולים ברזילי כדי להביע תמיכה בעלאן ולהפגין נגד הזנתו בכפייה. מולם התייצבו כמה עשרות תושבי אשקלון ופעילי ימין ובתוך זמן קצר התפתחו עימותים אלימים בין שתי הקבוצות והמשטרה החלה לפזר את המתפרעים. רכבה של עיתונאית פלסטינית נרגם באבנים.
"כבר משעות הבוקר קיבלנו ידיעות על כוונה של גורמים מכל הארץ להפגין בגין מצבו הבריאותי של עלאן", אמר מפקד מרחב לכיש, ניצב משנה אלי כזרי. "במקביל קיבלנו ידיעות שיהודים רוצים לבוא ולהפגין נגד. התקבלה החלטה שתתאפשר מחאה לגיטימית כל עוד היא תהיה באישור ולא תכלול הסתה או אלימות". לדברי נצ"מ כזרי, לפנות ערב הגיעו לבית החולים פעילי ימין שהחלו לקרוא "מוות לערבים", ובשל כך הוחלט לפזר את המפגינים ולבצע מספר מעצרים.
במקביל עיכבה המשטרה בכניסה לאשקלון ארבעה אוטובוסים שבהם נסעו ערבים ישראלים. "הם סירבו לדבר איתנו, ירדו לכביש והתחילו בתהלוכה עם דגלי פלסטין", תיאר נצ"מ כוזרי. לדבריו, עם ההכרזה על ההפגנה כבלתי חוקית, נתקלו השוטרים באלימות מצד המפגינים, כולל יידוי אבנים. מן העבר השני הגיעו לכניסה לעיר מאות מפגינים יהודים ובמקום התפתחו עימותים אלימים.
בהכנת הידיעה השתתפו תמיר סטיינמן ופוראת נסאר.