חלק מהתיעוד הנאצי הושמד במכוון (צילום: רויטרס)
עתירה: לבטל אפליית ניצולי השואה | צילום: רויטרס

אפליה בין ניצולים? בין 50 ל-70 אלף ניצולי שואה שעלו לישראל אחרי שנת 1953 עדיין מופלים לרעה לעומת ניצולי שואה שעלו לפני אותה שנה - כך נטען בעתירה שהוגשה היום (ראשון) לבג"ץ נגד שר האוצר יאיר לפיד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

העתירה, שהוגשה על ידי עמותת "כן לזקן", דורשת להורות לשר לפיד ולרשות לזכויות ניצולי השואה לחדול מהאפליה שנוצרה עם חתימת הסכם השילומים עם גרמניה ב-1952. על פי החוק, ניצול שואה שעלה לפני 1953 זכאי לגמלה מהמדינה ולשורה נוספת של הטבות, לעומת ניצול שעלה אחרי 1953 ואינו זכאי לגמלה ולהטבות, אלא לקצבה מוגבלת יותר מוועידת התביעות.

"במסגרת התכנית הלאומית לזכויות ניצולי השואה הצהירה הממשלה שהיא הולכת לבטל את האפליה הבלתי נסבלת, אבל הצהרות לחוד ומעשים לחוד", אמר לחדשות 2 Online נתן לבון, שהקים את עמותת "כן לזקן".

_OBJ

"לא ייתכן שמשאירים אותם בחוץ"

לבון מתייחס בדבריו לאישור הצעת החוק של השר לפיד בחודש מאי האחרון, לפיה במקבלי הקצבאות מהמדינה ייכללו גם ניצולי מחנות וגטאות שעלו ארצה אחרי 1953. אלא שיוזמת לפיד עשתה חסד עם כ-20 אלף בני אדם בלבד והותירה רבבות ניצולי שואה, שאינם יוצאי מחנות וגטאות, מחוץ למעגל מקבלי הקצבאות.

לדברי לבון, אותם ניצולים שהצעת החוק חלה עליהם מקבלים מענק שנתי של 3,600 שקלים, וזאת לעומת מענק חודשי של 2,200 שקלים לפחות שמקבלים ניצולי השואה שעלו ארצה לפני 1953. "זה לא נקרא שביטלו את האפליה ואין לזה שום הצדקה", הוא אומר. "לא ייתכן שאומרים שמתקנים עוול שהיו צריכים לתקן ועכשיו משאירים אותם בחוץ. אנחנו מקווים ובטוחים שבג"ץ יתקן את העוול".

מרבית ניצולי השואה שאינם נכללים בהצעת החוק של לפיד הם יוצאי רומניה, בולגריה וחבר העמים וגם מספר ניצולים ממרוקו ומלוב. "משעה שבוטלה ההבחנה בחוק בין יוצאי מחנות וגטאות שעלו לפני 1953 ולאחר אותה שנה, האפליה בין יתר הניצולים אינה לגיטימית ויש לבטל", אמרה עו"ד יפעת סולל שהגישה את העתירה לבג"ץ.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר יזם תכנית חסרת תקדים להגדלת הסיוע לניצולי השואה בהיקף של מיליארד ש"ח. במסגרת תכנית זו הוגדל הסיוע לכל ניצולי השואה, ביניהם גם לקבוצת העותרים, שיקבלו פטור מלא מתשלום עבור תרופות וכן מענק שנתי של 3,600 ש"ח בלא צורך בהגשת קבלות או טפסים. משרד האוצר בוחן את עתירת העותרים, כפי שנבחנים כל העת אפשרויות לשיפור ולהרחבת הסיוע הניתן לניצולי השואה".