לאחר הפרסום כי שני אסירים סורים, המוחזקים בישראל, ישוחררו בעקבות השבת גופתו של זכריה באומל ז"ל היועמ"ש אביחי מנדלבליט מסר אמש (מוצ"ש) כי "נוכח הנסיבות הייחודיות, נקבע שאין מניעה משפטית לפעול לשחרורם". גם שרת המשפטים שקד הגיבה לפרשה וטענה: "הכול נעשה בהתאם לחוק וקיבל אישור".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
עם צאת החג, נמסרה הודעה לתקשורת מטעם מטעם משרד המשפטים בעניין עסקת באומל: "מספר ימים לאחר טקס קבורתו של חלל צה"ל זכריה באומל ז"ל, התבקש היועץ המשפטי לממשלה ע״י גורמי ממשל לחוות את דעתו בעניין האפשרות לשחרור שני אסירים סורים המוחזקים בישראל, באמצעות חנינה מנשיא המדינה כמחווה של רצון טוב".
עוד נמסר כי "לנוכח מכלול עובדות ונסיבות המקרה הייחודיות, כפי שהדברים הוצגו בפני היועץ המשפטי לממשלה, נקבע כי בנסיבות העניין אין מניעה משפטית לפעול לשחרור בדרך הזו". גם שרת המשפטים איילת שקד התייחסה הערב לשחרור שני האסירים ואמרה: "משרד המשפטים ובית הנשיא היו מעורבים במהלך, היועץ המשפטי לממשלה וגם אני וגם הנשיא. הכול נעשה בהתאם לחוק וקיבל אישור מהיועמ"ש כמי שמפרש את החוק עבור הממשלה".
מוקדם יותר הערב הנשיא ריבלין אישר כי חתם על החנינה אחרי שאושרה על ידי היועץ המשפטי לממשלה. "משהגיע הנושא אל שולחנו של הנשיא ובשל הנסיבות, פנתה מחלקת החנינות של בית הנשיא לקבלת חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה לאישור המהלך", נמסר מבית הנשיא. "משהמהלך אושר על ידי היועץ המשפטי לממשלה הפעיל הנשיא את סמכותו לחנינה על פי חוק יסוד נשיא המדינה".
למרות קרב הגרסאות בין הצדדים - בישראל מסבירים שקיבלו את הבקשה הרוסית לבצע מחווה "של רצון טוב" אחרי שבאומל ז"ל הובא לקבורה בישראל, מתוך ההבנה שהקשר הרוסי חשוב. דבר זה מאפשר לישראל לרפד את השטח ולהגיע למצב שבו יש עוד נעדרים בסוריה וכך אפשר להכשיר מהלכים נוספים בעתיד.
ישראל מעוניינת להשאיר את הקו מול רוסיה פתוח ואפילו מול סוריה – במישור הזה. על מנת לאשר את העסקה הזו ראש הממשלה היה צריך את היועמ"ש שמעצם אישורו הוא מייתר את המשאל הטלפוני של הקבינט ולמעשר אחרי שגם שרת המשפטים חתמה על המסמך נותר לרה"מ לקיים שיחה עם הנשיא. ניתן להעריך שריבלין ונתניהו שוחחו על החשיבות של הערוץ מול רוסיה וזה מביא ככל הנראה את הנשיא לחתום על החנינה.
החנינה עברה למרות החוק הברור בנושא, שתוקן על ידי השרה שקד והשר אלקין בשנת 2014. אז חוקק שכל שחרור של מחבל צריכה לעבור דרך הממשלה – מה שלא קרה במקרה הזה. איש המפתח במקרה הזה הוא היועמ"ש אביחי מנדלבליט שהכשיר את המהלך.
הבוקר אישר גורם ישראלי כי האסירים הסורים ישוחררו כ"מחווה של רצון טוב" והדגיש כי ההחלטה התקבלה רק לאחר השבת הגופה לישראל. גורם בכיר בממשל הסורי אישר גם הוא לסוכנות הידיעות רויטרס כי ישראל תשחרר, בעזרת התיווך הרוסי, "שני אסירים סורים או יותר", וטען כי הרשויות הסוריות הפעילו לחץ על מוסקבה שתבטיח את שחרור האסירים רק אחרי שגופת באומל הושבה לישראל.
אלא שמהצד הרוסי התמונה נראית קצת אחרת. בריאיון שהעניק לרשת הטלוויזיה הרוסית RT אמר השליח הרוסי, לברנטייב, כי בראש ובראשונה מדובר במחווה הומניטרית. "כאן ברוסיה אנו מטפלים ברגישות בכל מה שנוגע לאיתור נעדרים והרוגים, אפילו מתקופת מלחמת העולם השנייה", אמר לברנטייב. "על כן, כשנוצרה האפשרות למסור את שרידי גופת החייל הישראלי, החלטנו לעשות זאת".
גורם ישראלי מסר בתגובה לדברי לברטנייב: "רק לאחר השבת גופתו של זכריה באומל ז"ל החליטה ישראל בימים האחרונים על שחרור שני אסירים כמחווה של רצון טוב. הנושא לא עלה מראש. ישראל פועלת ללא לאות להשבת השבויים והנעדרים ותמשיך לפעול תוך שמירה על ביטחון ישראל".
מפרטי העסקה עולה כי הצעד המפתיע אושר ללא דיון בקבינט המדיני-ביטחוני או בממשלה, וללא ידיעת השרים. מי שחתם על החנינה, באישור היועץ המשפטי לממשלה, היה נשיא המדינה ראובן ריבלין. למרות שהחוק קובע כי שחרור אסירים כמחווה מדינית או מטעמי יחסי חוץ וביטחון מחייב את אישור הממשלה, העובדה שהיועמ"ש אישר את החנינה סייעה להדיר מהתהליך את הקבינט והשרים.
היום נחשפה זהות האזרחים הסורים שצפויים להשתחרר. שני האסירים הם: זידאן טויל יליד 1962 שכלוא על רקע פלילי, וחמיס אחמד יליד 1984, שכלוא בגין ניסיון פיגוע.
זידאן טויל בן ה-57 הוא תושב הכפר הסורי ח'דר, הממוקם סמוך לגבול עם ישראל. טויל כלא על רקע פלילי בגין הברחת סמים. הוא נעצר ביולי 2008 והוא צפוי להשתחרר ביולי 2019. חמיס אחמד, בן ה-35, הוא תושב מחנה הפליטים ירמוכ בסוריה והוא פעיל פת"ח. אחמד נתפס באפריל 2005 בגין ניסיון פיגוע הסתננות לבסיס צה"ל. הוא נשפט למאסר עד שנת 2023.