כבר לא עד מדינה: הפרקליטות הודיעה היום (שלישי) לבאי כוחו של מיקי גנור על ביטול הסכם עד המדינה עימו בפרשת 3000 (תיק הצוללות). "לאחר שמסר גרסאות השונות באופן מהותי מגרסאות קודמות שמסר בסמוך ולאחר חתימת ההסכם ובשל הפגיעה במהימנותו הנגזרת ממסירת גרסה חדשה זו", הבהירה פרקליטת מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה), ליאת בן ארי. גם שמירתו של גנור על זכות השתיקה החל מ-23 במרס ועד לשחרורו למעצר בית חיזקה את ההחלטה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"לאחר שנשקלו טענותיהם של באי כוחו של גנור, הוחלט לבטל את הסכם עד המדינה איתו על כל המשמעויות הנגזרות מכך", הבהירה בן ארי, "לרבות היכולת לעשות שימוש בכל ראיה שנאספה לפני חתימת ההסכם, לאחריו או כתוצאה ממנו. בכלל זה, להשתמש גם בהודעותיו של גנור עצמו כנגדו וכנגד אחרים ובכל המסמכים שמסר".
ב-21 במרס הודיעה בן ארי לסנגוריו של גנור כי הפרקליטות שוקלת את ביטול הסכם עד המדינה שנחתם עמו ביולי 2017. "יובהר כי צעד זה בא בעקבות הודעת הסנגורים כי מר גנור מבקש לחזור בו מדברים שמסר במשטרה במסגרת ההסכם, ובהמשך לדברים שאכן מסר ביומיים האחרונים במסגרת חקירותיו במשטרה, אשר סותרים עדויות מפורטות שמסר בשעתו", נמסר בהודעה. "בכך הפר לכאורה באופן מהותי את התחייבויתיו והצהרותיו על פי ההסכם, ולפיכך רשאית המדינה לבטלו על כל התחייבויותיה בו".
במהדורה המרכזית נחשפה גרסתו של גנור עצמו לאירועים, כפי שהסביר אותה למקורביו. לדבריו, החליט לסגת מהסכם עד המדינה משום שהופעלו עליו לחצים כבדים ביותר בחקירה - כולל איום במעצר בני משפחתו והחרמת רכושו. "אני אדם מבוגר ולא בריא, זה היה ידוע לחוקרים ולפרקליטות", אמר עד המדינה לשעבר. "לא יכולתי להירדם בלילה, מצבי הנפשי הידרדר".
"אני לא מוכן למות כשמכנים אותי בוגד", אמר גנור למקורביו. "חשוב לי שהמשפחה שלי תדע שלא מכרתי את ביטחון המדינה עבור בצע כסף". הוא הבהיר כי להחלטתו - "אין קשר להתפתחויות האחרונות" בפרשה.
גנור הסביר שבחר לשנות את גרסתו למרות שהבין מבעוד מועד שמדובר בצעד שעלול להביא להשלכות קשות מאוד מבחינתו: "אני מבין שמבחינה משפטית אולי מדובר בצעד בלתי הפיך עם משמעויות קשות בעבורי אבל החלטתי שלא אעשה שקר בנפשי, לא אעיד שקר על הדוכן ולא אייחס לאחרים קבלת שוחד". עוד הבהיר כי הוא "לא מבקש לשפר את ההסכם הזה, להיפך אני מבין שאין חזרה מהצעד הזה. אני מוכן לשלם את המחיר אני אלחם עד הסוף".
בפגישה בין גנור ופרקליטיו לבין פרקליטת מיסוי וכלכלה, ליאת בן ארי, הדגיש גנור שהוא עומד מאחורי כל העובדות שמסר, אך יש לו הסתייגות מהפרשנויות שניתנו לאמירות שלו - קרי, שלא מדובר בכספי שוחד אלא בכספי ייעוץ. עוד התגלה כי במהלך הפגישה גנור אמר לעו"ד בן ארי שהוא מודע לסיכון הבלתי מבוטל שהוא נוטל על עצמו בדברים החדשים שהוא מוסר.
כשחזר בו מההסכם, אמר גנור לחוקרי המשטרה: "לא שיחדתי איש. העדויות האלה ניתנו אחרי שהופעלו עלי לחצים לא לגיטימיים". גנור הדגיש כי "אני לא משחק משחקים, לא מנסה לנהל מו"מ מחודש או מבקש לשפר את ההסכם, אלא להודיע: לא שיחדתי איש ולא אעיד כאילו שיחדתי". הטענה החדשה של גנור היא שכל הכספים והתשלומים שעליהם העיד כשוחד היו דמי יעוץ. גם אם הסכם עד המדינה יבוטל, ניתן יהיה להשתמש בעדותו של גנור במשפט, אך כל הפריווילגיות ישללו ממנו.
בכיר באגף החקירות והמודיעין אמר עם פרוץ הפרשה כי בקשתו של גנור לשנות את עדותו לא גורמת לשינוי מהותי בתיק. עוד הוסיף הבכיר כי יש בסיס מוצק ואיתן לתיק הצוללות גם בלי עדותו של גנור. לפי אותו בכיר, התפנית החלה עוד אמש כששני פרקליטיו של גנור יצרו קשר עם ליאת בן ארי, פרקליטת מיסוי וכלכלה, והודיעו לה שהם מבקשים לשנות את המידע שיש להם. בן ארי הפנתה אותם למשטרה ובעקבות אותה שיחה התבקש גנור להתייצב במשרדי להב 433, שם הוא חזר בו מעדותו, נעצר - והפך מעד מדינה לחשוד.
בעקבות הודעת הפרקליטות על ביטול הסכם עד המדינה עם מיקי גנור, מהתנועה לאיכות השלטון נמסר בתגובה: "התנועה מברכת על ביטול הסכם עד המדינה המקל והשערורייתי שנחתם עם מיקי גנור באחת הפרשות הביטחוניות החמורות שידעה מדינת ישראל. אנו חוזרים על קריאתנו להורות על הקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת פרשת הצוללות בכלל, ולבדיקת השאלה מי חתם על המכתב בנושא אספקת הצוללות למצרים בפרט, ובכך להשיב את אמון הציבור".