כמעט שנה בדיוק אחרי הגשת כתב האישום נגד רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו ב"פרשת המעונות", הפרקליטות הגישה היום (רביעי) כתב אישום מתוקן נגדה. מהאישום המתוקן הוסרה המילה "מרמה" וערך הארוחות שהוגשו בניצול, לכאורה, במעון הרשמי בבלפור נחתך כמעט בחצי מ-359 אלף שקלים ל-175 אלף שקלים, וכך גם סכום הפיצוי שהיא נדרשת לשלם. מדוח מבקר המדינה ועד האישום המתוקן - כך הפכה רעיית ראש הממשלה לנאשמת בפלילים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
החלטתו הראשונית היועץ המשפטי לממשלה להעמיד לדין את נתניהו בפרשת מעונות ראש הממשלה, שפורסמה לראשונה בחדשות, התקבלה כשנתיים לאחר הפתיחה בחקירה - ושנתיים וחצי לאחר דוח מבקר המדינה שטרף את הקלפים.
הכול החל לפני כשש שנים, כשבחודשים יולי עד דצמבר 2013 בדק משרד מבקר המדינה את ההתנהלות הכספית במעונות ראש הממשלה בין 2009 ל-2013. כחודש לפני הבחירות לכנסת ה-20, ב-17 בפברואר 2015, פרסם מבקר המדינה יוסף שפירא דוח מיוחד - ובו פרק שזכה לשם "הוצאות מעונות ראש הממשלה".
כחצי שנה לאחר פרסום הדוח פתח היועמ"ש דאז, יהודה וינשטיין, בחקירה רשמית - שלא הגיעה עד ראש הממשלה עצמו. במאי 2016 לכאורה הסתיימה החקירה, אך בשנה שלאחר מכן נגבו עוד עדויות, ונתניהו נקראה להשלמות חקירה.
מלבד רעיית ראש הממשלה, הצטבר בחקירה חומר ראייתי המצדיק לטענת המשטרה הגשת כתב אישום גם נגד סמנכ"ל מבצעים ונכסים במשרד ראש הממשלה עזרא סיידוף, והחשמלאי אבי פחימה - כך לפי הודעת המשטרה מספטמבר 2017. עם זאת, בסופו של דבר פחימה לא נכלל בכתב האישום.
המצרכים, הארוחות והמבשלות הפיקטיביות
עיקר כתב האישום מתייחס לניפוח הוצאות הארוחות במעון ראש הממשלה, שסוקר בהרחבה באותו דוח מבקר ואף זכה לכינוי "פרשת החמגשיות" מפי ראש הממשלה. מהדוח עלה כי בני הזוג העסיקו מבשלת - והזמינו אוכל בעשרות אלפי שקלים. כך למעשה, תקציב האוכל שעומד לרשות המעון זינק במהלך רוב כהונתו של נתניהו.
ב-2009, כאשר נבחר לראשות הממשלה, עמדו הוצאות המזון והאירוח על 211 אלף שקלים. ב-2011 כבר עמד הנתון הרשמי על 458 אלף שקלים. הסערה התקשורתית שהתעוררה בעקבות הדיווחים על ההוצאות החריגות, בהם הגלידה המפורסמת בטעם פיסטוק, הובילה לצמצום בהוצאות ובשנת 2013 הסתכמו הוצאות המזון ב-226 אלף שקלים בלבד.
היקף רכישת המצרכים למעון עמד על כ-30 אלף שקלים לחודש בשנת 2011, ובשנת 2013 הנתון עמד על 15 אלף שקלים. אב הבית באותה שנה הסביר כי התקציב היומי באותה השנה עמד על 550 שקלים. אחת הסיבות לחיסכון הייתה העסקת אחת מעובדות הניקיון במעון כמבשלת למשך כשנתיים וחצי. למרות זאת, במהלך תקופת העסקתה הוזמנו למעון ארוחות בסך של 71 אלף שקלים ב-2010 ו-92 אלף שקלים ב-2011.
במשרד ראש הממשלה הסבירו אז כי עובדת הבית רק "בישלה ארוחות קלות" בנוסף לניקיון, ולכן "לא היה בכך בשום דרך תחליף לבישולן של ארוחות מלאות. ממועד העסקתה של המבשלת באופן מלא אין מוזמנות ארוחות מספקים חיצוניים". עם זאת, המבקר ציין כי כבר מ-2010 היה אפשר להעסיק מבשלת ולחסוך בהוצאות.
"התנהלות זו של משרד ראש הממשלה אינה תקינה", נקבע אז בדוח המבקר. "האפשרות להזמנת ארוחות לראש הממשלה, לבני משפחתו ואורחיו מומשה באופן שגרתי גם כאשר הייתה מי ששימשה כמבשלת במעון".
מבקר המדינה הדגיש כי החיסכון בשנת 2013 מוכיח שההוצאות עד לאותה שנה היו מופרזות. בין השאר, נרכשו עבור מעון ראש הממשלה ארוחות מוכנות ממסעדות ובתי מלון, מזון ממרכולים, שתייה - בהם גם שתייה קלה ובקבוקי יין - ורכישות מקופה קטנה, בהן פיצה, לחם, קפה וגלידות.
זה היה קו ההגנה של רעיית ראש הממשלה בחקירתה בסוף 2016:
חוקר: את יודעת היטב שכאשר אתם מארחים אורחים ישראלים רשמיים את זכאית ל-218 שקלים לאדם. אורחים מחו"ל 300 שקלים לאדם. את נהגת לדווח על אורחים ישראלים כאורחים מחו"ל.
נתניהו: לא נכון. וגם הקייטרינג של 218 שקלים מביאים חמגשיות עם שניצל קר.
חוקר: וכאשר היו מוזמנים, למשל, ארבעה אורחים, נהגת לדווח על שמונה או יותר.
נתניהו: לא נכון. וחוץ מזה שאם הייתי אומרת מעט אנשים, הקייטרינג לא רצו לבוא, לא משתלם להם.
חוקר: ונהגת להזמין קייטרינג גם לארוחות משפחתיות כאילו היו אורחים. הרי יש לך בבית מבשלת על חשבון המדינה.
נתניהו: היא בחורה נפלאה. קוראים לה עופרה. היא באמת בחורה נהדרת אבל היא עובדת כללית – היא לא יודעת לבשל.