בכירי עולם המשפט בכנס אחד: הבוקר (שני) נערך הטקס הרשמי לפתיחת כנס לשכת עורכי הדין באילת, הכנס ה-18 במספר. היועץ המשפטי לממשלה התייחס בנאומו לחקירות נתניהו וליוזמות החקיקה נגד מערכת המשפט, שלדבריו נמצאת "תחת מתקפה". מנגד, שרת המשפטים הציגה רפורמה חדשה - והנשיאה חיות נזפה בח"כים על תרבות הדיון שלהם בנושא מעמדו של בית המשפט.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
על חקירות נתניהו אמר: "גם תיקי החקירה שבהם חשוד ראש הממשלה מצויים בעבודה ובהתקדמות מתמדת. אנו ערים לצורך לסיים את המלאכה בהקדם האפשרי ועושים כל שלאל ידנו כדי לסיים את שלב בירור מכלול העובדות הרלוונטיות במהירות האפשרית, ולעבור לשלב קבלת ההחלטות. אולם המהירות בטיפול בתיקים אלה אינה יכולה לבוא בשום אופן על חשבון האיכות והמקצועיות".
מנדלבליט הוסיף: "בירור יסודי של החשדות לביצוע עבירות שיש אינטרס ציבורי באכיפתן הוא השיקול המרכזי באכיפה פלילית. טובת החקירה והחובה להוציא אמת לאור גוברים על כל שיקול אחר. עבודת רשויות החקירה על תיקים אלה ממשיכה בכל המרץ. העבודה נעשית על ידי גורמי המקצוע הטובים ביותר שיש במערכת אכיפת החוק".
היועץ המשפטי לממשלה עדכן על התקדמות פעולות החקירה המשלימות בתיקים 1000 ו-2000: "ההחלטה לבצע פעולות חקירה משלימות התקבלה בעצה אחת עם פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, פרקליטת מחוז מיסוי וכלכלה, עו"ד ליאת בן ארי, וחוקרי משטרת ישראל, וביצוען מתקדם מאוד. מדובר בפעולות משמעותיות וחיוניות להגעה לחקר האמת". היועמ"ש ציין גם כי חקירת תיק 4000 (פרשת בזק) מצויה "בשלבים מתקדמים ביותר. בתיקים אלה נגבו מאות עדויות, חלקן מעבר לים, ונתפסו מסמכים ומוצגים רבים. כידוע, היו גם מספר חשודים שבחרו לחתום על הסכמי עד מדינה".
מנדלבליט: "בית המשפט העליון - חומת מגן לישראל"
"אני ושותפי לדרך, פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות בחקירות אלה, ופועלים בשיתוף פעולה מלא וטוב עם ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרה, ניצב גדי סיסו", סיכם את ההתייחסות לתיקי נתניהו. "אני מבקש כי תתנו למשטרה, ולאחריה – לתביעה, לסיים את מלאכתן. אנו בוחנים את הדברים, פועלים בשיתוף פעולה מלא, ועושים כל שניתן להגיע לחקר האמת במהירות האפשרית. עם סיום החקירות, נקבל החלטה מושכלת ביחס לטיב החשדות, אשר תובא לידיעת הציבור בצורה מפורטת ומנומקת. נמשיך ונפעל ללא מורא למען הציבור במדינת ישראל, ולמען שלטון החוק במדינה".
מנדלבליט התייחס גם ליוזמות החקיקה נגד בית המשפט העליון, אותו כינה "חומת מגן לישראל מפני מהלכים משפטיים בינלאומיים". לדבריו, "פגיעה בסמכויותיו של העליון פוגעת ביכולתה של מדינת ישראל להגן על עצמה בערכאות בינלאומיות, היא פוגעת ביכולת שלנו להגן על מקבלי ההחלטות וחיילי ומפקדי צה"ל. שמירה על סמכויותיו של העליון חיונית לא רק במישור הבינ"ל אלא קודם כל במישור הפנים-מדינתי. יש להיזהר מפני ססמאות שנשמעות קליטות אבל נועדו לכרסם באמון הציבור במערכת המשפט. מערכת המשפט עומדת תחת מתקפה שנועדה לפגוע בעקרונות הבסיסיים שלה".
היועמ"ש אמר בחיוך כי הוא "כבר לא מצליח לעקוב אחרי הקצב של ההצעות", בהן החוק הצרפתי והיוזמה לחשוף דוחות חקירה חסויים. אבל פגיעה בשיקול הדעת ובעצמאות מערכת אכיפת החוק תצר את צעדינו ותפגע ביכולת המערכת לפעול באופן מיטבי. זה יפגע באמון הציבור: אני מתנגד לכל אחת מאותן הצעות, בוודאי לצבר ההחלטות יחדיו. ההצעות הללו לא נועדו להיטיב עם הציבור - יש להן מטרות אחרות ותכלית אחרת. יש ניסיון להחליש את מערכת אכיפת החוק - ניסיון זה נועד לכישלון. אנחנו נחושים להמשיך בדרכנו ולברר את האמת באופן מקצועי ויקר ללא פחד ומורא".
חיות נגד ח"כים: "לא תמיד משמשים דוגמה ומופת"
נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות לא התייחסה בנאומה ל"פסקת ההתגברות" או לפגישתה עם נתניהו בנושא, אך מתחה ביקורת על השיח הציבורי סביב מערכת המשפט: "אין לכחד – בשנים האחרונות אנו עדים להידרדרות מדאיגה בכל הנוגע לתרבות השיח בחברה הישראלית, שהולך והופך בוטה ומתלהם יותר ויותר. הרשתות החברתיות לצד היתרונות הרבים הגלומים בהן תורמות את תרומתן להידרדרות זו. אמצעי התקשורת המסורתיים מחרים ומחזיקים אחריהן וגם נבחרי הציבור לא תמיד משמשים דוגמה ומופת לשיח מכבד וענייני".
חיות הוסיפה: "בתי המשפט וכל הנוטלים חלק בדיון המשפטי המתקיים בהם אינם מתנהלים על אי בודד, ולמרבה הצער ההידרדרות בשיח הציבורי מחלחלת גם אל אולמות המשפט. על ההשלכות החמורות העלולות לנבוע מכך אין צורך להרחיב את הדיבור".
שרת המשפטים איילת שקד סיפרה בכנס על עיקרי רפורמת "הליך הוגן" בהובלתה, שנועדה לצמצם את הרשעות השווא, שמירת ראיות לצורך משפט חוזר, ניהול הוגן של החקירה הפלילית ואיסור צילום חשוד באולם בית המשפט. כמו כן הדגישה שקד את הצורך לאפשר לחשודים לתעד את החקירות בעצמם ואולי אף להתייעץ עם עורך דין במהלך החקירה.
פרקליט המדינה שי ניצן לא התייחס לחקירות נתניהו באופן מפורש, אך ההדגיש את הצורך במאבק משולב בשחיתות. "בעבירות של שוחד והפרת אמונים יש נפגעים גם אם לא רואים אותם בעין - כולנו נפגעים. ללא הוקעה ציבורית לא תצלח המלחמה, רק אם ייפסק היחס הסבלני נדע שהתחולל שינוי. נדמה לי שהשינוי המיוחל לא התחולל בשנים האחרונות".
ניצן התייחס למתקפה החריפה של אולמרט לאחר שחרורו: "רגע לאחר שחרורו מן הכלא, מצא לנכון עבריין - ראש ממשלה לשעבר - שהורשע בעבירות שחיתות שלטונית חמורות להתראיין ברבים, תוך השתלחויות בוטות בראשי מערכת אכיפת החוק בעבר – ביועץ המשפטי לממשלה לשעבר, בפרקליט המדינה הקודם, במבקר המדינה הקודם, ובבתי המשפט שדנו בעניינו. לא אחזור על דבריו שאינם ראויים בעיניי ועל הכינויים המבישים שהעניק לכל אלה שדנו בעניינו, אלא אסתפק ואומר שהדברים היו מבזים וחמורים".
"עוד באותו יום יצאתי וגיניתי את הדברים וכך עשה גם היועץ המשפטי לממשלה, אבל עובדה היא שהארץ לא רעשה וגעשה ולא הייתה מחאה נרחבת – ולמעשה כמעט לא היתה שום מחאה- נגד הדברים. עובדה זו מטרידה אותי וראוי לה שתטריד את כולנו עד מאוד", הוסיף. על הצעות החוק נגד בית המשפט העליון והתנהלות החקירות אמר: "חלקן לא מכוונת להיטיב עם כל החשודים אלא עם קטגוריה ספציפית של נחקרים".
יו"ר לשכת עורכי הדין אפי נוה התייחס לפסקת ההתגברות ואמר: "אנו עדים למתקפות קשות נגד מערכת המשפט ולהצעות שונות שמבקשות לשנות סדרי בראשית במערכת האיזונים והבלמים. עלינו להתגאות בהישגי מערכת המשפט, לשמור עליה מכל משמר - מדובר בהגנה על הבית. כולנו יחד נחושים להגן על הדמוקרטיה ולהגן על שלטון החוק. לא נחריש כשיש המנסים לשפוך את התינוק עם המים".
עוד משתתפים בטקס הפתיחה שהחל ב-10:30: מבקר המדינה יוסף (חיים) שפירא, פרקליט המדינה שי ניצן, הפרקליט הצבאי הראשי תא"ל שרון אפק, היועץ המשפטי לכנסת עו"ד אייל ינון, יו"ר לשכת עורכי הדין אפי נוה, מנהל מערכת בתי המשפט השופט יגאל מרזל וראש עיריית אילת מאיר יצחק הלוי.
לאחר ששיבח וחיזק את היועץ המשפטי לממשלה שניצב מול ביקורת ציבורית רבה, אמר: "גם בית המשפט העליון מותקף יותר מאי פעם - יש חברי כנסת שהפכו את ההשתלחות בבית המשפט העליון למקור ללייקים. במיוחד חמורים הדברים נוכח הניסיון של ח"כים ושרים לגלל לבית המשפט העליון אחריות לכל רעה חולה - אלה ספינים רעים שגם אותם יש לגנות. מותר לחלוק על בית המשפט העליון ומותר גם לבקר אותו אבל אסור בתכלית האיסור לשפוך את התינוק עם המים. אסור לפגוע בבית המשפט העליון". נוה ציין כי יש צורך להחליף את פסקת ההתגברות במתווה שיושג בהסכמה.
מושב הפתיחה המרכזי יעסוק בסוגייה הרגישה "על תקשורת, משטרה וזיהום חקירה". בין המשתתפים במושב הפתיחה: ניצב מני יצחקי (לשעבר ראש אגף החקירות במשטרה), דוברת המשטרה נצ"מ מירב לפידות, השופטים גלעד נויטל ומנחם פינקלשטיין, מ"מ ראש לשכת עורי הדין עו"ד אורי קינן, עורכי הדין ז'ק חן, אלי זוהר, שרון כהנא ופנחס רובין והיועץ האסטרטגי אמיר דן.