מבקר המדינה יוסף חיים שפירא הורה היום (ראשון) להיערך לביקורת מערכתית בעקבות אסון השיטפון בנחל צפית. את הביקורת יבצע צוות משולב מהחטיבה לביקורת מערכת הביטחון, החטיבה לביקורת חברה ורווחה והחטיבה לביקורת משרדי ממשלה ומוסדות שלטון.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
שלוש החטיבות מופקדות על משרד הביטחון, מערכת החינוך, והמשרד לביטחון פנים על כל הגופים הכפופים אליו. בנוסף, הודיע המבקר כי בהתאם לצורך ישולבו בבדיקה עובדי ביקורת מיחידות נוספות במשרד המבקר.
מוקדם יותר היום, חוקרי המשטרה של מחוז תל אביב הגיעו אל מכינת בני ציון בתל אביב והחרימו מחשבים ומסמכים במסגרת חקירת אסון השיטפון במהלכו נהרגו 10 נערות ונערים בחמישי האחרון בנחל צפית בערבה.
מוקדם יותר הודיעו במשרד החינוך על הקמתה של ועדה בראשות מנכ"ל המשרד, שמואל אבואב, בה ישתתפו נציגי משרד הביטחון ומועצת המכינות הקדם צבאיות. "לנוכח האסון הקשה, שבמהלכו נהרגו עשרה נערות ונערים, נדרש טיפול מעמיק ויסודי בהסדרת פעילויות החוץ של המכינות לצורך המשך פעילות", נכתב בהודעה שנמסרה ממשרד החינוך.
"לנוכח הטרגדיה בה נהרגו תשע נערות ונער נדרש טיפול מעמיק ויסודי בהסדרת פעילויות החוץ של המכינות לצורך המשך פעילותן", הגישו במשרד החינוך. "הועדה שתוקם תבחן מיסודם של נהלים ופיקוח בנושא, בדגש על טיולים ברחבי הארץ, כדי שאלה יתקיימו באופן מסודר ובטוח".
מועצת המכינות הקדם צבאיות ניסחו בשנת 2015 מסמך מפורט ובו 67 סעיפי שמתייחסים לנושא של טיולים ופעילות שטח של המכינות הקדם צבאיות. "כל פעילות מחוץ למכינה ובפרט פעילות שטח חייבת להיות מאושרת מראש על ידי איש צוות כשהאישור כולל מסלול, נתיבי בריחה, מקרים ותגובות למצבי פציעה וצורך בפינוי וחילוץ. אמצעי תקשורת, נקודת ביקורת חובה, פעולה בהיעדר ממושך של קליטה סלולרית".
עוד נכתב במסמך כי "צוות המכינה צריך לוודא כי מבחינת תנאי מזג האוויר וביטחון אין מניעה לביצוע הפעילות, וכי בידי איש צוות מסמך כתוב המסכם את האישור לפי הנקודות". חשוב להדגיש שהנהלים הללו והמסמך הזה הן המלצות בלבד. ראשי מכינות פועלים דרך כלל על פי הנהלים הללו וכעת נבדק האם בוצעו כל הפעולות לפני הטיול לנחל צפית בו התרחש האסון.