לבית משפט השלום בירושלים הוגשה תביעה נגד מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך, מפקד משטרת מחוז ירושלים יורם הלוי וקצינים נוספים, בשל התנהלות המשטרה לקראת מצעד הגאווה שנערך בעיר בשנה שעברה. התביעה הוגשה על ידי שבעה בני אדם, שעוכבו ונלקחו לתחנת המשטרה במהלך המצעד, הטוענים כי הצעדים ננקטו בניגוד לחוק כחלק "ממדיניות אפרטהייד" רק בשל היותם שומרי מצוות או בעלי השקפה פוליטית ימנית ונגד קיום המצעד.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בתביעה שהוגשה באמצעות משרד עורכי הדין בן גביר נטען בין היתר כי במהלך יולי 2016, בזמן שהתקיים מצעד הגאווה, המשטרה נקטה במדיניות לא חוקית "המרכזת בתוכה פאניקה גדולה", והחליטה לעכב עשרות צעירים בעלי מראה דתי רק כי התהלכו באיזור המצעד וביקשו למחות כנגדו בצורה לגיטימית ושקטה.
"לצערם של התובעים, נדמה שלשוטרי משטרת ישראל לא הועבר המידע בדבר חקיקת חוקי יסוד במדינת ישראל", צוין בכתב התביעה. "התובעים כולם יטענו כי הנתבעים מפכ"ל המשטרה ומפקד מחוז ירושלים הורו... להגביל את חירותם ולערוך חיפושים על גופם ובכליהם, באופן בלתי חוקי, הפרו חובה חקוקה כשהתעלמו מחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו".
עוד נטען כי המשטרה ביצעה באירוע מעצרי שווא, התעלמה מהחוק בעניין כבילה במקום ציבורי, שללו חירותם של הנתבעים שלא כדין ופעלו ברשלנות.
"אי אפשר להכליל על מחנה שלם"
במסגרת התביעה, נדרשים אלשיך והקצינים לשלם 122 אלף שקלים בתוספות הוצאות משפט כפיצוי בעקבות התנהלות המשטרה. בכתב התביעה שהוגש לבית המשפט צוין כי פעולות המשטרה נעשתה על רקע הרצח של שירה בנקי במצעד הגאווה שהתקיים בירושלים שנה קודם לכן, אך אי אפשר בשל כך להכליל מחנה שלם.
"אי אפשר לנקוט מדיניות של עיכוב כל חובש כיפה או לובשת חצאית ואפילו עיכוב של מי שמבקש למחות נגד המצעד בצורה לגיטימית", נכתב בתביעה. "זו לא רק מדיניות לא חוקית, אלא מדיניות שלא עולה בקנה אחד עם עקרונותיה של מדינת ישראל".
"המשטרה חצתה קווים אדומים והנהיגה מדיניות גזענית", אמר עו"ד איתמר בן גביר. "מעניין אותי לראות אם כל אותם אבירי זכויות אזרח ודמוקרטיה יצאו חוצץ נגד מדיניות ההשתקה והרדיפה במצעדי גאווה של כאלה שאינם תומכים במצעד או שכל חטאם הוא שהם חובשים כיפה או עוטות מטפחת".